πάμε euro

Euro 2020: Γνωρίστε τα παρατσούκλια των 24 ομάδων!

Euro 2020: Γνωρίστε τα παρατσούκλια των 24 ομάδων!

Αυτές είναι οι ενδιαφέρουσες ιστορίες πίσω από τα ψευδώνυμα των Εθνικών ομάδων που θα λάβουν μέρος στο φετινό Ευρωπαϊκό Κύπελλο.

Γράφει η Ξανθίππη Δασκαλάκη

Στιγμές απομένουν μέχρι την πρώτη σέντρα του Euro 2020, με τον ποδοσφαιρικό κόσμο να είναι κάτι παραπάνω από ενθουσιασμένος. Όλες οι ομάδες είναι έτοιμες να «χορέψουν» στη μεγάλη ποδοσφαιρική γιορτή και παρακάτω είναι τα ψευδώνυμα των 24 χωρών που θα λάβουν μέρος σ’ αυτή, συνοδευόμενα από τις ιστορίες τους.

Α’ Όμιλος

Τουρκία - Ay-Yıldızlılar (Σελήνη – Αστέρια)
Το ψευδώνυμο της Τουρκίας δανείζεται στοιχεία από την εθνική σημαίας της χώρας: μια λευκή ημισέληνος και ένα αστέρι σε κόκκινο φόντο - χρονολογείται από τη σημαία της αρχαίας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ιταλία - Gli Azzurri (Οι Μπλε) / La Nazionale (Η Εθνική)
Η εθνική σημαία της Ιταλίας διαθέτει έντονες πράσινες, άσπρες και κόκκινες ρίγες. Γιατί λοιπόν τους αποκαλούν «Μπλε»; Αιτία στέκεται η τιμή που θέλει να αποδώσει το έθνος στο χρώμα του Βασιλικού Οίκου της Σαβοΐας, που το ένωσε το 1861.

Ουαλία - Y Dreigiau (Οι Δράκοι)
Το μυθικό ψευδώνυμο της Ουαλίας αποτελεί ένα έμβλημα κατά τη διάρκεια όλης της ουαλικής ιστορίας, που χρονολογείται από τον 7ο αιώνα και τη βασιλεία του Cadwaladr. Το 1959 ένας κόκκινος δράκος σε λευκό και πράσινο φόντο αναγνωρίστηκε επίσημα ως η εθνική σημαία της Ουαλίας.

Ελβετία - A-Team /Nati (ΕθνικήΟμάδα) /Rossocrociati (Ερυθροί Σταυροί)
Με τέσσερις επίσημες γλώσσες (Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά και Ρομανσικά) οι Ελβετοί επιλέγουν την απλότητα αποκαλώντας την Εθνική τους «A-Team» ή «Nati». Ο όρος «Rossocrociati» (στα ιταλικά) αναφέρεται στη σημαία της χώρας που απεικονίζει έναν λευκό σταυρό σε κόκκινο φόντο.

E3EVw30XIAMXPGh_1.jpg

Β’ Όμιλος

Δανία - DeRød-Hvide (Ερυθρόλευκοι) /Danish Dynamite (Δανός Δυναμίτης)
«Είμαστε κόκκινοι, είμαστε λευκοί, είμαστε ο Δανός Δυναμίτης», τα λόγια του τραγουδιού του EURO '84 της Δανίας από τον 78χρονο αθλητικογράφο Gunnar "Nu" Hansen. Γνωστή ως «Dannebrog», η εθνική σημαία ενός λευκού σταυρού με κόκκινο background ενέπνευσε και την ονομασία «Rød-Hvide».

Φινλανδία - Huuhkajat (Κουκουβάγιες)
Ο Bubi η κουκουβάγια ήταν η έμπνευση πίσω από το ψευδώνυμο της φινλανδικής εθνικής ομάδας. Η κουκουβάγια αυτή έκανε την εμφάνισή του στο Ολυμπιακό Στάδιο του Ελσίνκι το 2007, διακόπτοντας την αναμέτρηση της Εθνικής με εκείνη του Βελγίου.

Βέλγιο - De Rode Duivels / Les Diables Rouges/ Die Roten Teufel (Οι Κόκκινοι Διάβολοι)
Σε ένα ντέρμπι του 1905 μεταξύ Βελγίου και Ολλανδίας, ο ολλανδικός Τύπος ανέφερε ότι ορισμένοι παίκτες του Βελγίου «έπαιξαν σαν διάβολοι», αναφερόμενος στις κόκκινες εμφανίσεις τους. Έτσι η εθνική ομάδα έγινε σύντομα γνωστή ως «Κόκκινοι Διάβολοι» (με το όνομα να μεταφράζεται στις τρεις επίσημες γλώσσες του Βελγίου: ολλανδικά, γαλλικά και γερμανικά).

Ρωσία - Sbornaya / Сборная (Εθνική ομάδα)
Οι νικητές του πρώτου EURO το 1960 (ως Σοβιετική Ένωση) υιοθέτησαν αυτόματα το ψευδώνυμο «Sbornaya».

E3iLOWRX0AM7ffV_1.jpg

Γ' Όμιλος

Ολλανδία – Oranje (Πορτοκαλί) /ClockworkOrange (Κουρδιστό Πορτοκάλι)
Το πορτοκαλί συμβολίζει τη βασιλική οικογένεια της Ολλανδίας, το «House of Orange», εξ ου και οι χρωματιστές εμφανίσεις τους και το ψευδώνυμο «Oranje». Όντας φιναλίστ στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974 και 1978, η ομάδα του Johan Cruyff ονομάστηκε «Clockwork Orange» εξ αιτίας του τόπου παιξίματός της, ωστόσο σπάνια ακούγεται σήμερα.

Ουκρανία - Synio-Zhovti / Синьо-жовті (Κιτρινο-μπλε)
Το μπλε και το κίτρινο είναι τα εθνικά χρώματα της Ουκρανίας, με τη σημαία να χωρίζεται στα δύο. Λέγεται πως το μπλε μισό αντιπροσωπεύει τον ουρανό, ενώ το κίτρινο τα χωράφια.

Αυστρία – Das Nationalteam (Εθνική ομάδα) /Unsere Burschen (Τα παιδιά μας)
Κάποια αρκετά αυτονόητα ψευδώνυμα για την Αυστρία, που κάνουν την τρίτη εμφάνισή τους στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο φετινό Euro.

North Macedonia – Рисови (Οι λύγκες)
Εμφανιζόμενο στο δηνάριο της χώρας, ο βαλκανικός λύγκας είναι ένα γηγενές και εξαιρετικά απειλούμενο είδος.

E3ORHFZWUAM9HlT.jpg

Δ’ Όμιλος

Αγγλία - Lions (Λιοντάρια)
Το σήμα της Αγγλίας δείχνει ένα τρίο λιονταριών, με τα κεφάλια εντελώς γυρισμένα, που περιβάλλεται από δέκα τριαντάφυλλα τα οποία είναι παραδοσιακά εμβλήματα της Αγγλίας.

Κροατία - Vatreni (Φλογεροί) /Kockasti (Καρώ)
Ο Κροάτης συγγραφέας Josip Prudeus επινόησε για πρώτη φορά τον όρο «Vatreni» το 1996, γράφοντας τους στίχους στον ποοσφαιρικό ύμνο «11 Vatrenih» (11 φλογεροί). Από τότε το ψευδώνυμο ήρθε για να μείνει. Από την άλλη το «Kockasti» αναφέρεται στις κόκκινες και άσπρες καρώ φανέλες της Κροατίας, το παραδοσιακό μοτίβο που αντιπροσωπεύει το εθνόσημο.

Τσεχία - Národní tým (Εθνική ομάδα) / Naši (Τα αγόρια μας)
Το «Národní tým» πολλές φορές χρησιμοποιείται και ως «Nároďák», ένα σχετικά απλό ψευδώνυμο. Το «Naši» υποδηλώνει τον δεσμό της ομάδας με τους Τσέχους οπαδούς.

Σκωτία – The Tartan Army (Ο στρατός των ταρτάν)
Το ταρτάν είναι ένα παραδοσιακό σκωτσέζικο σχέδιο το οποίο στους πολλούς χρωματικούς συνδυασμούς του, χρησιμοποιείται για την αναπαράσταση των φυλών του έθνους.

E3NhjCBXMAkpdN5.jpg

Ε’ Όμιλος

Ισπανία - LaRoja (Η κόκκινη) /LaFuriaEspañola (Ηισπανικήοργή)
Η σκληρή, ισπανική ομάδα που κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1920 στην Αμβέρσα ονομάστηκε για πρώτη φορά «La Furia Española», λόγω του άγριου, επιθετικού και άμεσου στυλ τους, καθώς και των κόκκινων φανελών. Οι πιο πρόσφατες εμφανίσεις των Ισπανών αποκαλούνται απλά «La Roja».

Σουηδία - Blågult (Μπλε-Κίτρινο)
Το ψευδώνυμο της Σουηδίας αντικατοπτρίζει τις κίτρινες φανέλες και κάλτσες τους, καθώς και τα μπλε σορτς. Τα χρώματα αυτά είναι εμπνευσμένα από εκείνα της εθνικής σημαίας που χρονολογούνται από τη θητεία του MagnusIII τον 13ο αιώνα.

Πολωνία - Biało-czerwoni (Ερυθρόλευκοι), Orły (Οι αετοί)
Με βάση το οικόσημο ενός λευκού αετού σε μια κόκκινη ασπίδα, η Πολωνία ονομάζεται Orły. Δεδομένου του συνδυασμού χρωμάτων τόσο της σημαίας όσο και των εμφανίσεων, φέρουν επίσης το παρατσούκλι «Biało-czerwoni».

Σλοβακία - Sokoli (Γεράκια) /Repre (Αντιπρόσωποι)
Αναζητώντας ένα σύμβολο που αντικατοπτρίζει τις παραδόσεις του έθνους στη σύγχρονη εποχή, το 2015 η Σλοβακική Ένωση Ποδοσφαίρου αποφάσισε ότι η «οξύτητα, η ταχύτητα, η επιδεξιότητα και η αγριότητα» ενός γερακιού ήταν η κατάλληλη παρομοίωση για να χαρακτηρίσουν τους παίκτες της ομάδας τους.

E3cjNX0XoAQgexJ.jpg

ΣΤ’ Όμιλος

Πορτογαλία - ASeleção (Η Επιλογή) /Seleçãodas Quinas (Επιλογή των ασπίδων)
Το «Seleção das Quinas» αναφέρεται στις πέντε μπλε ασπίδες στο πορτογαλικό σήμα.

Γαλλία – LesBleus (Μπλε) / Tricolores (Τρίχρωμοι)
Τόσο το ψευδώνυμο «Les Bleus» όσο και το «Tricolores» έχει βγει από τα χρώματα της εθνικής σημαίας. Το μπλε είναι ριζωμένο στη γαλλική ιστορία, εμφανίζεται στην εραλδική ως εθνικό χρώμα ήδη από τον 12ο αιώνα.

Γερμανία - Nationalelf (Η Εθνική 11άδα) /DFB-Elf/ DieNationalmannschaft (Η εθνική ομάδα) /DieMannschaft (Η ομάδα)
Το 2015 η Γερμανία μετονομάστηκε διεθνώς ως «Die Mannschaft». Επισημαίνοντας την έλλειψη μιας ενιαίας ετικέτας που αναγνωρίζεται παγκοσμίως από τη Γερμανία, ο πρώην επιθετικός Oliver Bierhoff είπε όλα όσα υποστηρίζει και αντιπροσωπεύει η ομάδα: «δημιουργικότητα, ποιότητα, σεβασμός, δίκαιο παιχνίδι».

Ουγγαρία - Magyarok (Magyars) /NemzetiTizenegy (Η Εθνική 11άδα)
Το «Magyars» αναφέρεται στην εθνοτική ομάδα που προέρχεται από την Ουγγαρία. Η εκθαμβωτική εθνική ομάδα της δεκαετίας του 1950, με επικεφαλής τον Ferenc Puskás, ήταν επίσης γνωστή στους Άγγλους ομιλητές ως «Magical Magyars» ή «Marvelous Magyars».

E3bSDaPWQAMR1N3.jpg

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης