Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Χειρότερη από το κραχ της Lehman Brothers η κρίση στην Ενέργεια - Ζοφερές οι προοπτικές στην Ευρωζώνη, ύφεση ως -5%

Χειρότερη από το κραχ της Lehman Brothers η κρίση στην Ενέργεια - Ζοφερές οι προοπτικές στην Ευρωζώνη, ύφεση ως -5%
Αναπόφευκτη η βαθιά ύφεση…

Χειρότερη από την κρίση του 2008, δηλαδή τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση, αναμένεται να είναι η οικονομική ζημία η οποία θα προκληθεί από το κλείσιμο των ροών ρωσικού φυσικού αερίου, σύμφωνα με το Bloomberg Economics. 
Πιο αναλυτικά, με την ύφεση σε ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο να είναι φαινομενικά αναπόφευκτη, ο χειμώνας τους παραγωγούς χημικών, τις χαλυβουργίες και τους κατασκευαστές αυτοκινήτων, λόγω της έλλειψης πρώτων υλών, θα είναι σκληρός.
Τα νοικοκυριά, ακολούθως, ενδέχεται να βιώσουν μια δύσκολη συγκυρία…
Βασιζόμενη σε ένα μοντέλο της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας και οικονομίας, η Bloomberg Economics «εκτιμά» τώρα πτώση 1% στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, με την ύφεση να ξεκινά το δ’ τρίμηνο του 2022.
Εάν οι επόμενοι μήνες αποδειχθούν ιδιαίτερα κρύοι, λέει, και τα 27 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν καταφέρουν να μοιραστούν αποτελεσματικά τις προμήθειες καυσίμων, η ύφεση θα μπορούσε να φτάσει το 5%.
Εάν λοιπόν οι προβλέψεις αυτές αποδειχθούν ορθές, η ύφεση θα είναι τόσο βαθιά όσο η ύφεση του 2009 ή μπορεί να οδηγήσουν στη μεγαλύτερη συρρίκνωση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο - με τη Γερμανία να είναι μεταξύ εκείνων που υποφέρουν περισσότερο.
«Η Ευρώπη οδεύει πρόσω ολοταχώς σε μια αρκετά βαθιά ύφεση», δήλωσε ο Maurice Obstfeld, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος στο ΔΝΤ, ο οποίος είναι τώρα συνεργάτης στο Peterson Institute for International Economics στην Ουάσιγκτον.
1_497.JPG
Με τις προοπτικές να είναι ζοφερές, επτά μήνες μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, οι κυβερνήσεις «χαρίζουν» εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ σε οικογένειες την ίδια στιγμή που διασώζουν εταιρείες και μιλούν για περιορισμούς στη χρήση ενέργειας.
Και, φυσικά, οι προσπάθειες διάσωσης μπορεί να αποτύχουν.
Εντείνοντας την πίεση στις εταιρείες και τους καταναλωτές, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιέζει επίσης την οικονομία, καθώς η εστίασή της οδηγεί στην ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων στην ιστορία της.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, δήλωσε τη Δευτέρα ότι αναμένει από τους διαμορφωτές πολιτικής να αυξήσουν το κόστος δανεισμού στις επόμενες πολλές συνεδριάσεις.
Οι αγορές έχουν ήδη προεξοφλήσει τζάμπο αύξηση 75 μονάδων βάσης στην επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής στις 27 Οκτωβρίου.
«Η προοπτική σκοτεινιάζει», είπε η Lagarde στους βουλευτές της ΕΕ στις Βρυξέλλες. «Αναμένουμε ότι η δραστηριότητα θα επιβραδυνθεί σημαντικά τα επόμενα τρίμηνα».
3_256.JPG
Ορισμένοι παρατηρητές της ενεργειακής βιομηχανίας προειδοποιούν για μια διαρκή κρίση που δυνητικά αποδεικνύεται μεγαλύτερη από τα προβλήματα στον εφοδιασμό πετρελαίου της δεκαετίας του 1970.
Πράγματι, ο αντίκτυπος των ελλείψεων θα μπορούσε να είναι ακόμη χειρότερος από ό,τι μπορούν να αποτυπώσουν τα οικονομικά μοντέλα, δήλωσε ο Jamie Rush, επικεφαλής οικονομολόγος του Bloomberg.
Σε μια ενεργειακή κρίση, η βιομηχανική αλυσίδα εφοδιασμού μπορεί να καταρρεύσει με δραματικό και απρόβλεπτο τρόπο.
Ολόκληροι τομείς μπορεί να αντιμετωπίσουν ελλείψεις εισροών. 
Στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, μόλις ξεκινήσει μια διακοπή ρεύματος, η κατάσταση μπορεί γρήγορα να ξεφύγει από τον έλεγχο.
«Η ανάλυσή μας είναι μια λογική αφετηρία για να σκεφτούμε τα κανάλια μέσω των οποίων οι ευρωπαϊκές αγορές επηρεάζουν την οικονομία», είπε ο Rush.
Ως μάρτυρας του πόνου που έρχεται, σκεφτείτε την εμπειρία της Evonik Industries AG, ενός από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ειδικών χημικών στον κόσμο, με έδρα τη βιομηχανική κοιλάδα του Ρουρ της δυτικής Γερμανίας.
Σε δήλωση στο Bloomberg, η εταιρεία προειδοποίησε για την πιθανή μακροπρόθεσμη βλάβη από το επίμονα υψηλό κόστος.
«Βασική προϋπόθεση για την ευημερία της γερμανικής οικονομίας, και ειδικότερα της βιομηχανίας, είναι η μόνιμη διαθεσιμότητα ενέργειας, επίσης από ορυκτές πηγές, σε λογικές τιμές» ανέφερε η εταιρεία.
Επίσης, η Volkswagen AG, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα μπορούσε να μεταφέρει την παραγωγή της από τη Γερμανία και την Ανατολική Ευρώπη εάν συνεχιστεί η έλλειψη φυσικού αερίου.
Εύλογα, τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν μόλις την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα στη ζώνη του ευρώ συρρικνώθηκε για τρίτο μήνα τον Σεπτέμβριο, με τον δείκτη των υπευθύνων αγορών που καταρτίστηκε από την S&P Global να πέφτει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2013.
Φυσικά, το πρόβλημα άρχισε να ριζώνει πέρυσι, όταν οι τιμές της ενέργειας άρχισαν να εκτοξεύονται καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin άρχισε να περιορίζει αθόρυβα τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Καταγρ2αφή2.JPG
Δημοσιονομικές πύλες

Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί είχαν ανοίξει τις δημοσιονομικές πύλες για να αποτρέψουν μια οικονομική καταστροφή κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αφήνοντάς τες ανοιχτές, της ενεργειακής κρίσης σοβούσας.
Τώρα πρέπει να επιλέξουν εάν θα επιβαρύνουν περαιτέρω τα δημόσια οικονομικά με περισσότερη βοήθεια ή θα απαντήσουν στους ψηφοφόρους επειδή επέτρεψαν στην κρίση να ξεφύγει από τον έλεγχο. 
«Οι κυβερνήσεις δέχονται τεράστια πίεση να παρέμβουν», δήλωσε ο Dario Perkins, οικονομολόγος της TS Lombard στο Λονδίνο.
«Τα ανώτατα όρια τιμών, η στήριξη της ρευστότητας και οι μεγάλες δημοσιονομικές μεταβιβάσεις φαίνονται αναπόφευκτες.
Οι αρχές πρέπει να στηρίξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις ή να υποστούν ύφεση παρόμοια με αυτή που απέφυγαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας».
• Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε μέτρα για να βοηθήσει στη μείωση του αντίκτυπου στους καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένης της συγκέντρωσης 140 δισεκατομμυρίων ευρώ από τα κέρδη των ενεργειακών εταιρειών, του υποχρεωτικού περιορισμού της ζήτησης ενέργειας αιχμής και της ενίσχυσης της ρευστότητας στον ενεργειακό τομέα
• Η Γερμανία εισέφερε 8 δισεκατομμύρια ευρώ στην επιχείρηση κοινής ωφέλειας Uniper SE σε μια κυβερνητική διάσωση της οποίας το κόστος πιθανότατα θα ανέλθει σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ
• Η Γαλλία θα προϋπολογίσει 16 δισεκατομμύρια ευρώ για να περιορίσει τις αυξήσεις των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου στο 15% για τα νοικοκυριά και τις μικρές εταιρείες το επόμενο έτος
• Το υπουργικό συμβούλιο της Ιταλίας ενέκρινε ένα πακέτο βοήθειας 14 δισεκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσει τις εταιρείες που συμπιέζονται από το αυξανόμενο κόστος.
• Η Ολλανδία παρουσίασε ένα πακέτο στήριξης 17,2 δισ. ευρώ για τα νοικοκυριά, συμπεριλαμβανομένης αύξησης του κατώτατου μισθού και υψηλότερων φόρων στα εταιρικά κέρδη
Το think-tank Bruegel εκτιμά ότι από τα μέσα Σεπτεμβρίου, οι κυβερνήσεις της ΕΕ είχαν δεσμεύσει 314 δισεκατομμύρια ευρώ για να μετριάσουν τον αντίκτυπο της κρίσης στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.
Αυτό θα επηρεάσει τα δημόσια οικονομικά της περιοχής και η Simone Tagliapietra, ερευνήτρια στο Bruegel, περιέγραψε το νομοσχέδιο ως «προφανώς μη βιώσιμο από δημοσιονομική άποψη». 
δασφα.JPG
Η ανησυχία της ενεργειακής βιομηχανίας είναι ότι ο πόνος των επόμενων μηνών μπορεί να είναι μόνο η αρχή.
Ο Christyan Malek, παγκόσμιος επικεφαλής ενεργειακής στρατηγικής της JPMorgan Chase & Co, δήλωσε στο Bloomberg TV ότι μόλις το Πεκίνο χαλαρώσει τους περιορισμούς για την Covid θα αυξηθεί η ζήτηση για LNG, οδηγώντας σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό και περισσότερες πιέσεις τιμών για την Ευρώπη.
«Αυτό δεν είναι μόνο ένα πρόβλημα τριών μηνών», δήλωσε ο Anouk Honore, ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης.
«Αυτό είναι δυνητικά ένα πρόβλημα δύο ετών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης