Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Ρωσία γελοιοποιεί την Ευρώπη με Gazprom και Ιράν – Μειώνει τις ροές φυσικού αερίου στο 20%, αποκτάει πρόσβαση στο LNG

Η Ρωσία γελοιοποιεί την Ευρώπη με Gazprom και Ιράν – Μειώνει τις ροές φυσικού αερίου στο 20%, αποκτάει πρόσβαση στο LNG
Εμπλεκόμενη η Ρωσία στις προμήθειες LNG κόντρα στο Κατάρ θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη πίεση στην Ευρώπη

(upd5) H Δύση επέβαλλε κυρώσεις κατά της Ρωσίας για να την καταστρέψει οικονομικά, να οδηγήσει σε κατάρρευση το ρούβλι και γενικώς να γονατίσει την Ρωσία στρατιωτικά και οικονομικά.
Συνέβη το ακριβώς αντίθετο.
Η Ρωσία μέσα σε 3 μήνες είχε έσοδα ρεκόρ από την ενέργεια, εξωπραγματικό πλεόνασμα και το ρούβλι να καταγράφεται ως το ισχυρότερο νόμισμα διεθνώς με όρους ανατίμησης.
Η Δύση απέτυχε παταγωδώς στο σχέδιο της να γονατίσει την Ρωσία και τώρα ο Putin ο ρώσος Πρόεδρος γελοιοποιεί την Ευρώπη που αποτελείται από ένα άθροισμα πολιτικών - ανδρείκελων που δεν είναι ηγέτες αλλά μαριονέτες ενός υπερήλικα με άνοια.

Η Ρωσία γελοιοποιεί την Ευρώπη με Gazprom

Η Gazprom θα μειώσει την παροχή φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream στο 20% της μέγιστης χωρητικότητας.
Οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream, της κύριας οδού για την εξαγωγή φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη, θα μειωθούν στο 20% της μέγιστης χωρητικότητας από τις 07:00 ώρα Μόσχας στις 27 Ιουλίου λόγω της διακοπής λειτουργίας και άλλης τουρμπίνας.
Ταυτόχρονα, το χρονοδιάγραμμα της μεταφοράς από τη Siemens του ήδη επισκευασμένου στροβίλου από τον Καναδά στην Gazprom είναι ακόμη ασαφές.
Η Gazprom προμηθεύει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας σε ποσότητα 41,9 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων.
Η Gazprom ανακοίνωσε την αναγκαστική διακοπή λειτουργίας ενός άλλου κινητήρα αεριοστροβίλου στον σταθμό συμπίεσης της Portovaya λόγω της λήξης του χρόνου μεταξύ των γενικών επισκευών πριν από την γενική επισκευή.
Ως αποτέλεσμα, από τις 27 Ιουλίου, η άντληση αερίου μέσω του Nord Stream θα μειωθεί στο μισό - στο 20% του μέγιστου, ή 33 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ανά ημέρα από τα 67 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.
Έτσι, μόνο ένας στρόβιλος θα παραμείνει σε κατάσταση λειτουργίας.

Οι γερμανικές αρχές δήλωσαν ότι δεν βλέπουν κανένα τεχνικό λόγο για τη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream.
Ταυτόχρονα, η Γερμανία αρνείται να αναφέρει που βρίσκεται η επισκευασμένη τουρμπίνα και τα έγγραφα που έστειλε η Siemens για την επιστροφή της.
Στις 9 Ιουλίου, μετά από πολλά αιτήματα από τη Γερμανία, ο Καναδάς αποφάσισε ωστόσο να επιστρέψει τον επισκευασμένο στρόβιλο στην Siemens, επειδή από τα μέσα Ιουνίου, ο Nord Stream έχει χρησιμοποιηθεί μόνο στο 40% της μέγιστης χωρητικότητάς του (και στα μέσα Ιουλίου σταμάτησε εντελώς λόγω προγραμματισμένων επισκευών).

Σε αυτό το πλαίσιο, η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχει εκτιναχθεί από την αρχή της εβδομάδας - για πρώτη φορά από τις αρχές Μαρτίου, έχει ξεπεράσει τα 2.200 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα.
Εάν οι αρχές της ΕΕ συνεχίσουν να αντλούν φυσικό αέριο για αποθήκευση με τον ίδιο υψηλό ρυθμό, οι τιμές θα παραμείνουν σταθερά υψηλές και ενδέχεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο τον Σεπτέμβριο, καθώς θα έρθει η ώρα για τις ασιατικές χώρες να αγοράσουν LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) για να γεμίσουν τις αποθήκες τους.

Όλα αυτά απειλούν για άλλη μια φορά τα σχέδια πλήρωσης των εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου όλων των χωρών της Ε.Ε.
Τώρα είναι σχεδόν 67% γεμάτες οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης, με πλάνο 80% μέχρι τον χειμώνα 2022-2023.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζεται για πρώτη φορά να περάσει το χειμώνα χωρίς ρωσικό φυσικό αέριο και αποφάσισε να μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 15% μέχρι το τέλος Μαρτίου 2023.
Ταυτόχρονα, η Ευρώπη εξακολουθεί να αρνείται να εγκρίνει την έναρξη του ήδη έτοιμου προς λειτουργία Nord Stream 2.

Τι είναι ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream

Ο αγωγός φυσικού αερίου «Nord Stream» συνολικής χωρητικότητας 55 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων βρίσκεται κατά μήκος του πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας από το Vyborg στη Ρωσία έως το Greifswald στη Γερμανία.
Ο φορέας εκμετάλλευσης είναι η Nord Stream AG, στην οποία το 51% ανήκει σε θυγατρική της Gazprom, κατά 15,5% στην γερμανική Wintershall Dea και στην E.ON, άλλο 9% στην NV Nederlandse Gasunie από την Ολλανδία και στην Engie από τη Γαλλία.
Οι προμήθειες φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream το 2021 ήταν στο επίπεδο ρεκόρ του 2020 περίπου 59,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Η Ρωσία γελοιοποιεί την Ευρώπη και με το Ιράν, αποκτάει πρόσβαση στο LNG στο κοίτασμα South Pars

Ο Ρώσος πρόεδρος Putin επισκέφθηκε την Τεχεράνη του Ιράν για δεύτερη φορά από τότε που διέταξε την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.
Λίγο πριν την άφιξή του, ο ρωσικός κρατικός γίγαντας φυσικού αερίου, Gazprom, υπέγραψε μνημόνιο συμφωνίας (MoU) 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Εθνική Ιρανική Εταιρεία Πετρελαίου (NIOC) που αποτελεί μέρος μιας ευρείας ατζέντας αυξημένης συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Ιράν.
Βασίζεται σε ιδέες που συζητήθηκαν τον Ιανουάριο μεταξύ του Putin και του Ιρανού Προέδρου, Ebrahim Raisi, και της επίσκεψης στις αρχές Ιουνίου του Ρώσου αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Alexander Novak.

Μεταξύ άλλων συμφωνιών που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο, η Gazprom έχει δεσμευτεί για την πλήρη βοήθειά της στη NIOC στην ανάπτυξη 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ των κοιτασμάτων φυσικού αερίου Kish και North Pars με σκοπό την παραγωγή άνω των 10 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων αερίου την ημέρα.
Το Μνημόνιο Συμφωνίας περιέχει επίσης λεπτομέρειες ενός έργου 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ για την αύξηση της πίεσης στο τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου South Pars στα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ιράν και Κατάρ.
Η Gazprom θα συμμετάσχει επιπλέον στην ολοκλήρωση διαφόρων έργων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και στην κατασκευή αγωγών εξαγωγής φυσικού αερίου.
Ο στόχος είναι η Ρωσία να αποκτήσει ακόμη περισσότερο έλεγχο στις μελλοντικές προμήθειες φυσικού αερίου που θα προέρχονται από το Ιράν με στόχο τις ευρωπαϊκές χώρες.
Με το να εμπλέκεται επίσης στο τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου South Pars στα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ιράν και Κατάρ, η Ρωσία στοχεύει να μπλοκάρει τον εφοδιασμό με LNG από το Κατάρ με προορισμό την Ευρώπη.
Το κοίτασμα South Pars είναι μια περιοχή 3.700 τετραγωνικών χιλιομέτρων της μεγαλύτερης δεξαμενής φυσικού αερίου στον κόσμο που περιέχει τουλάχιστον 1,800 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια αερίου και τουλάχιστον 50 δισεκατομμύρια βαρέλια συμπυκνωμάτων φυσικού αερίου, με τα υπόλοιπα 6.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο North Field να ανήκουν στο Κατάρ.
Αυτό αποκτά ακόμη ευρύτερη γεωπολιτική σημασία, αφού Ρωσία, Ιράν και Κίνα εστιάζουν στην επί χρόνια αμφιλεγόμενη Φάση 11 της τοποθεσίας φυσικού αερίου στο South Pars.

Η εστίαση της Gazprom στην επέκταση των δυνατοτήτων παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG του Ιράν έρχεται ακριβώς τη στιγμή που η δραματική αύξηση των προμηθειών LNG είναι ζωτικής σημασίας για τα ευρωπαϊκά κράτη προκειμένου να αντισταθμίσουν τις ελλείψεις στον εφοδιασμό φυσικού αερίου από την Ρωσία.
Όλα αυτά αποτελούν μια δοκιμασμένη βασική στρατηγική της KGB της άλλοτε πανίσχυρης ρωσικής κατασκοπείας που βασίζεται σε έναν συνδυασμό σταδιακά αυξανόμενης πίεσης σε έναν εχθρό και στη συνέχεια απλώς περιμένει όσο χρόνο χρειάζεται για να νικήσει…
Η Ρωσία γνωρίζει ότι από την αρχή της διαπραγμάτευσης για την απαγόρευση των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, η Γερμανία δεν ήθελε να αποκοπεί από το φυσικό αέριο αφού αποδέχθηκε να πληρώσει σε ρούβλια την Gazprom μέσω της Gazprombank…

Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η απροθυμία της Γερμανίας υπέρ μιας ευρωπαϊκής απαγόρευσης εισαγωγών ρωσικής ενέργειας, ιδιαίτερα φυσικού αερίου, σχετίζεται με το σοκ που θα υποστεί η Γερμανική οικονομία.
Ο πληθωρισμός στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξάνεται απότομα – κατά μέσο όρο 8,6% σε ολόκληρη την Ένωση – ενώ η οικονομική ανάπτυξη ήταν μόλις 0,6% σε τριμηνιαία βάση.
Στη Γερμανία του κάποτε ισχυρού μάρκου η οικονομική ανάπτυξη το 1ο τρίμηνο του 2022 ήταν μόλις 0,2%.
Παρά αυτόν τον αναιμικό ρυθμό ανάπτυξης, ο πληθωρισμός ώθησε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να αυξήσει τα επιτόκια σε ολόκληρη την Ένωση για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια.
Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία κερδίζει περισσότερα από τις εξαγωγές ενέργειας τώρα από ότι πριν εισβάλει στην Ουκρανία, το ρούβλι βρίσκεται σε υψηλό 8 ετών και οι εξαγωγές φυσικού αερίου αντιστοιχούν μόνο στο 2% του ΑΕΠ της Ρωσίας.
Εν ολίγοις, η Ρωσία έχει την πολυτέλεια να περιμένει, αλλά η ΕΕ δεν μπορεί.

Εμπλεκόμενη η Ρωσία στις προμήθειες LNG κόντρα στο Κατάρ θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη πίεση στην Ευρώπη.
Ταυτόχρονα η Ρωσία θα απελευθερώσει το τεράστιο δυναμικό LNG του Ιράν.
Να σημειωθεί ότι το Ιράν έχει το δεύτερο μεγαλύτερο απόθεμα φυσικού αερίου στον κόσμο, μετά τη Ρωσία, ενώ η Ρωσία θέλει να επαναφέρει το Ιράν στο Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης (JCPOA «η πυρηνική συμφωνία»).

Τι είχε αναφέρει ο Putin;

Ο ρώσος Πρόεδρος Putin είχε δηλώσει το 2005 ότι: «Η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης ήταν η μεγαλύτερη γεωπολιτική καταστροφή του αιώνα.
Για τον ρωσικό λαό, έγινε πραγματικό δράμα.
Δεκάδες εκατομμύρια πολίτες και συμπατριώτες μας βρέθηκαν εκτός ρωσικής επικράτειας.
Η επιδημία της αποσύνθεσης εξαπλώθηκε και στην ίδια τη Ρωσία».
Αυτή η παράμετρος ελήφθη πολύ σοβαρά υπόψη από τον Putin για να εισβάλει στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022…

Για τον Putin οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας ήταν πάντα ένας βασικός μηχανισμός μέσω του οποίου η Ρωσία μπορεί:
Πρώτον, να διατηρήσει σταθερά τα ενεργειακά αδύναμα κράτη της Πρώην Σοβιετικής Ένωσης (FSU) που βρίσκονται τώρα στην ΕΕ. Δεύτερον, να διασφαλίσει ότι τα κύρια κράτη της ΕΕ (ιδίως η Γερμανία) δεν επιδιώκουν να παρέμβουν σε καμία από τις συναλλαγές της Ρωσίας με τις υπόλοιπες χώρες εκτός ΕΕ.
Τρίτον, να αξιοποιήσει, όποτε και όπου είναι δυνατόν, τις υπάρχουσες διαφωνίες μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ για να υπονομεύσει το βασικό δόγμα του ΝΑΤΟ περί «συλλογικής άμυνας».
Τέταρτον, να χρησιμοποιήσει τα ενεργειακά αποθέματα προκαλώντας χάος και μετά να προβάλει τη δική της ισχύ σε αυτό το αποσταθεροποιημένο περιβάλλον, επιβάλλοντας τους όρους της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης