Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Προειδοποίηση σοκ από την Γερμανία: Θα υπάρξουν μπλακ άουτ στο ηλεκτρικό ρεύμα λόγω φυσικού αερίου και βαθειά ύφεση

Προειδοποίηση σοκ από την Γερμανία: Θα υπάρξουν μπλακ άουτ στο ηλεκτρικό ρεύμα λόγω φυσικού αερίου και βαθειά ύφεση
Η Γερμανία προ των πυλών για…. μπλακ άουτ και βαθειά ύφεση

Θα υπάρξουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος λόγω έλλειψης φυσικού αερίου… όχι αυτό δεν το αναφέρει μια χώρα της Αφρικής αλλά η Γερμανία η ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης δείχνοντας το μέγεθος του προβλήματος και της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο…

Μάλιστα ο Γερμανός Αντικαγκελάριος και Υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων και Προστασίας του Κλίματος Robert Habeck πιστεύει ότι η Γερμανία πρέπει να προετοιμαστεί για ακόμη μεγαλύτερη μείωση των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία
Ο Γερμανός Αντικαγκελάριος θεωρεί ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος κλιμακωτών διαταραχών στη λειτουργία των δημόσιων ενεργειακών επιχειρήσεων λόγω έλλειψης φυσικού αερίου

Ο υπουργός Robert Habeck σημείωσε ότι η Γερμανία θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για ακόμη μεγαλύτερη μείωση των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, καθώς, κατά τη γνώμη του, αυτό είναι μέρος της στρατηγικής της Ρωσίας «να υπονομεύσει την ευρωπαϊκή ενότητα».
«Δεν πρόκειται για εκκεντρικές ενέργειες, αλλά για οικονομικό πόλεμο.
Πολύ ορθολογικό και προφανές.
Μετά τη μείωση της προμήθειας φυσικού αερίου από την Ρωσία κατά 60% είναι λογικό να συνεχιστεί» εκτίμησε ο υπουργός.

Η Γερμανία προ των πυλών για…. μπλακ άουτ και βαθειά ύφεση

Η Γερμανία εφόσον βρεθεί σε μια κατάσταση όπου δεν υπάρχει αρκετό φυσικό αέριο και το κόστος του φυσικού αερίου αυξηθεί ακόμη περισσότερο, υπάρχει κίνδυνος κυλιόμενων μπλακ άουτ.
Η σταθερότητα των δημόσιων επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας βρίσκεται σε κίνδυνο, η οποία μπορεί να παρουσιάσει διαδοχικές βλάβες.
«Εάν μια εταιρεία χρεοκοπήσει ή σταματήσει την λειτουργία της αυτό θα προκαλέσει ένα φαινόμενο ντόμινο – domino effect - το οποίο θα οδηγήσει γρήγορα σε βαθιά ύφεση την Γερμανική οικονομία» προειδοποίησε ο Γερμανός αντικαγκελάριος.

Έρχεται αύξηση τιμών για τους Γερμανούς καταναλωτές

Ο Γερμανός αντικαγκελάριος παράλληλα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας να ενεργοποιήσουν μία από τις νομικές ρήτρες των συμφωνιών με τους καταναλωτές σχετικά με αυξήσεις τιμών εκτός των αρχικών συμβατικών υποχρεώσεων.
Πρακτικά οι προμηθευτές ενέργειας λόγω ενός δυσμενούς σεναρίου μπορεί να ανακοινώσουν αύξηση των τιμών ενέργειας, εξέλιξη που αρνητική για τους γερμανούς καταναλωτές.

Οι αρμόδιες αρχές στην Γερμανία, προσπαθούν να αποτρέψουν το ενδεχόμενο οι καταναλωτές να πληρώσουν την αύξηση του κόστους ενέργειας και διερευνούν άλλες εναλλακτικές λύσεις.
Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας αναγκάζονται επί του παρόντος να αγοράζουν όλο και περισσότερο φυσικό αέριο στην spot αγορά σε υψηλές τιμές.

Ο υπουργός Robert Habeck έθιξε επίσης το θέμα της πιθανής αναπροσαρμογής της κατανάλωσης φυσικού αερίου από εταιρείες παραγωγής, αλλά επεσήμανε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα σε αυτό το πλαίσιο.
Η δυσκολία είναι ότι το ηλεκτρικό δίκτυο δεν χωρίζεται μεταξύ οικιακών και εμπορικών καταναλωτών.
Εξήγησε ότι εάν π.χ. ένας σταθμός είναι συνδεδεμένος με το σύστημα παροχής φυσικού αερίου και μέρος της πόλης είναι συνδεδεμένο στο ηλεκτρικό του δίκτυο, τότε είναι αδύνατο να αφαιρεθεί από αυτό το σύστημα για να εξοικονομηθεί η κατανάλωση φυσικού αερίου.
«Μάλλον στο μέλλον θα ρυθμιστεί σε βάρος των επιχειρήσεων που δεν είναι συνδεδεμένες στο μικτό δίκτυο», τόνισε ο υπουργός.

Λίγη ιστορία

Στις 14 Ιουνίου, η Gazprom ανακοίνωσε ότι αναγκάστηκε να μειώσει τις προμήθειες φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream σε σύγκριση με τον αρχικό σχεδιασμό λόγω της Siemens μετά από επισκευές και τεχνικές δυσλειτουργίες των κινητήρων.
Η Siemens Energy ισχυρίζεται ότι ένας από τους αεριοστρόβιλους του Nord Stream, αφού επισκευάστηκε, δεν μπορεί ακόμη να επιστραφεί στη Γερμανία από το Μόντρεαλ λόγω των κυρώσεων του Καναδά κατά της Ρωσίας.
Εξαιτίας αυτού, η Nord Stream αντλεί επί του παρόντος το 40% του φυσικού αερίου από τη μέγιστη χωρητικότητα του αγωγού. Αυτό θέτει σε κίνδυνο τον στόχο της Γερμανίας να γεμίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης με φυσικό αέριο μέχρι το χειμώνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης