Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βιβλική καταστροφή από τα 7,7 Ρίχτερ σε Τουρκία, Συρία - Πάνω από 15.300 οι νεκροί, φόβοι για 20.000 - Στους 55.000 οι τραυματίες

Βιβλική καταστροφή από τα 7,7 Ρίχτερ σε Τουρκία, Συρία - Πάνω από 15.300 οι νεκροί, φόβοι για 20.000 - Στους 55.000 οι τραυματίες
Εκατομμύρια πολίτες έχουν μείνει άστεγοι - Στις πληγείσες περιοχές στις 8/2 ο πρόεδρος Erdogan
(Συνεχές upd) Σκηνές αποκάλυψης βιώνουν Τουρκία και Συρία μετά τον ισχυρότατο σεισμό των 7,7 Ρίχτερ (ακολούθησε και δεύτερη δόνηση με 7,6 Ρίχτερ) καθώς ολόκληρες πόλεις έχουν ισοπεδωθεί, τη στιγμή που 60 ώρες μετά τους καταστροφικούς σεισμούς ακούγονται ακόμα κραυγές από τα συντρίμμια.
Δέκα επαρχίες της νοτιοανατολικής Τουρκίας έχουν κηρυχθεί για τρεις μήνες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τη στιγμή που κατά τον ΠΟΥ εκτιμάται ότι 23 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτεθεί από την ασύλληπτη αυτή καταστροφή.
Είναι χαρακτηριστικό πως διασώστες και σωστικά συνεργεία δεν έχουν καταφέρει ακόμα να βρεθούν σε περιοχές που βρίσκονται πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, κάτι που σημαίνει πως εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν χωρίς καμία βοήθεια.
Ο απολογισμός των θυμάτων είναι ενδεικτικός του τι έχει συμβεί στη νότια Τουρκία και στη βόρεια Συρία.
Οι νεκροί ξεπέρασαν τους 15.300 ενώ οι τραυματίες υπολογίζονται σε πάνω από 55.000 (εκ των οποίων οι 49.000 στην Τουρκία), αν και εκτιμάται πως οι αριθμοί αυτοί θα αυξηθούν δραματικά τις επόμενες ώρες.
Ο ΠΟΥ μάλιστα εκτιμά ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών θα φτάσει τους 20.000 αν και πλέον όλα τα δεδομένα δείχνουν πως τα θύματα θα είναι πολύ περισσότερα από αυτές τις εκτιμήσεις.
Πρόκειται για έναν από τους πιο πολύνεκρους σεισμούς στην ιστορία.

Erdogan: Σε έναν χρόνο θα ξανακτιστούν τα κτήρια

Τη στιγμή που εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι υπό εξαιρετικά αντίξοες καιρικές συνθήκες, υποδομές και οικονομία έχουν καταστραφεί, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan, ο οποίος επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές, υποσχέθηκε πως μέσα σε έναν χρόνο θα ξανακτιστούν τα κτήρια που καταστράφηκαν στις 10 αυτές επαρχίες που επλήγησαν από τα 7,7 Ρίχτερ.
Ο Erdogan παραδέχθηκε πως υπήρξαν κάποια θέματα με την άμεση αντίδραση των σωστικών συνεργείων τις πρώτες ώρες μετά το σεισμό, αλλά σημείωσε πως αυτή την ώρα αυτό που απαιτείται είναι ενότητα.
9_3.jpg
11_2.jpg
13_2.jpg
Ασύλληπτη τραγωδία


Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία από Τουρκία και Συρία, οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 15.300. Όπως ανέφερε η τουρκική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών (AFAD), 12.391 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα από την ισχυρή σεισμική δόνηση.
Στο μεταξύ ο απολογισμός των νεκρών στη Συρία ξεπέρασε τις 2.990, με βάσει τα στοιχεία από τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης και την οργάνωση διασωστών που δραστηριοποιείται στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι οι νεκροί στις περιοχές της Συρίας που ελέγχουν οι αντάρτες ξεπερνούν τους 1.280, ενώ οι τραυματίες τους 2.600.
«Ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά καθώς εκατοντάδες οικογένειες παραμένουν κάτω από τα συντρίμμια, περισσότερες από 50 ώρες μετά τον σεισμό» αναφέρουν οργανώσεις από τη Συρία.
Στο μεταξύ το υπουργείο Υγείας της Συρίας ανέφερε ότι ο αριθμός των νεκρών στις περιοχές της χώρας που ελέγχει η Δαμασκός ανήλθε σε 1.250, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων al Ikhbariya, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 2.054.
16.jpg
Image
Αρμαγεδδών


Οι εικόνες παραπέμπουν σε Αρμαγεδδώνα, καθώς εκτιμάται ότι πάνω από 5.775 πολυκατοικίες και κτήρια έχουν καταρρεύσει στην Τουρκία, αν και οι αναφορές κάνουν λόγο για 11.342 κτήρια που έχουν καταρρεύσει.
Αλλά και στη Συρία έχουν καταρρεύσει τουλάχιστον 244 κτήρια, ενώ άλλα 325 έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές.
Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, τουλάχιστον 3.400 άνθρωποι βρήκαν καταφύγιο για να περάσουν τη νύχτα σε τρένα, που χρησιμοποιήθηκαν για να ικανοποιηθούν ανάγκες στέγασης.
1_16.jpg
14_1.jpg
Κραυγές στα συντρίμμια

Την ίδια στιγμή, χωρίς διακοπή και κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και δριμύ ψύχος, συνεχίζονται οι τιτάνιες προσπάθειες της ελληνικής αποστολής, μαζί με άλλες διασωστικές αποστολές, για την ανεύρεση επιζώντων στα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν από τον φονικό σεισμό στη νοτοτιονατολική Τουρκία, προσπάθειες που έχουν αποδώσει καρπούς, καθώς τρεις άνθρωποι μεταξύ των οποίων δύο μικρά κορίτσια ανασύρθηκαν ζωντανοί. Οι εικόνες που μεταδίδονται από την Τουρκία είναι δραματικές.
Άνθρωποι θαμμένοι στα ερείπια φωνάζουν για βοήθεια, συγγενείς στέκονται στα συντρίμμια και κάνουν ότι μπορούν με τα σωστικά συνεργεία για τον εντοπισμό και τη διάσωση εγκλωβισμένων.
15_1.jpg
17_1.jpg
Πάνω από 8.000 έχουν απεγκλωβιστεί

Σύμφωνα με την AFAD, μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί πάνω από 8.000 άνθρωποι.
Ωστόσο, οι ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες αλλά και το εύρος της καταστροφής δυσκολεύουν τις ενέργειες των σωστικών συνεργείων.
Εκτιμάται πως περίπου 380.000 άνθρωποι διαμένουν προσωρινά σε ξενοδοχεία και σε κυβερνητικά κτήρια ενώ άλλοι έχουν βρει καταφύγιο σε στάδια, εμπορικά κέντρα, τζαμιά και άλλους ασφαλείς χώρους.
18.jpg
19.jpg
20.jpg
Τέσσερις ανθρώπους έχουν ανασύρει ζωντανούς οι Έλληνες διασώστες

Ένα ακόμα παιδί, περίπου 15 ετών, ανέσυραν ζωντανό από τα ερείπια κτιρίου στην πόλη Χατάι της Τουρκίας τα μέλη της ελληνικής αποστολής, ανεβάζοντας τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν διασώσει μέχρι στιγμής στους τέσσερις, ενώ και δεύτερη ομάδα της ΕΜΑΚ αναχωρεί αυτή την ώρα από την Θεσσαλονίκη, για να βοηθήσει στις έρευνες για επιζώντες.
Το παιδί ανασύρθηκε ζωντανό από ένα από τα κτίρια που έχουν καταρρεύσει, γύρω στις 5 τα ξημερώματα, ενώ οι Έλληνες διασώστες δυστυχώς ανέσυραν και άλλα δύο άτομα χωρίς τις αισθήσεις τους.
Πρόκειται για έναν νεαρό περίπου 17 ετών και έναν άνδρα περίπου 40 ετών.
Μέχρι στιγμής, τα μέλη της ελληνικής αποστολής μέχρις στιγμής είναι τέσσερις ζωντανοί και τρεις νεκροί.

Δεύτερη ΕΜΑΚ

Η δεύτερη αποστολή που θα ενισχύσει τις επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης για την ανεύρεση ζωντανών στην ισοπεδωμένη πόλη Χατάι επρόκειτο να αναχωρήσει με στρατιωτικό αεροσκάφος C- 130 από το στρατιωτικό αεροδρόμιο ΣΕΔΕΣ της Θεσσαλονίκης αλλά λόγω τεχνικής βλάβης προσγειώθηκε στην Ελευσίνα.
Η αποστολή αποτελείται από 15 μέλη της Β' ΕΜΑΚ με έναν διασωστικό σκύλο και δύο οχήματα.
Την ομάδα θα συνοδεύσουν επιπλέον ένας αξιωματικός-μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει, καθώς και τρεις γιατροί και διασώστες από το ΕΚΑΒ.
Με την νέα ομάδα που θα επιχειρήσει επίσης στην πόλη Χατάι, η ελληνική αποστολή αποτελείται πλέον από συνολικά 36 μέλη της ΕΜΑΚ με τρεις σκύλους, 8 ιατρούς και διασώστες του ΕΚΑΒ, δύο αξιωματικούς- μηχανικούς του ΠΣ και τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα.
8_3.jpg
Η ελληνική αποστολή ενεργεί σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, από τις πρώτες πρωινές ώρες της 7ης Φεβρουαρίου 2023, στην επαρχία Χατάϊ, βόρεια της πόλης της Αντιόχειας στην Τουρκία, κοντά στα σύνορα με την Συρία. Η ελληνική αποστολή έχει στρατοπεδεύσει σε ανοιχτό σημείο σε απόσταση περίπου 6 χιλιομέτρων από τον τόπο της καταστροφής και των ερευνών διάσωσης, τον οποίο επέλεξαν μόνοι τους, καθώς άλλος χώρος που τους προτάθηκε κρίθηκε ακατάλληλος, ενώ μετά από αίτημα προς την Πολιτική Προστασία της Τουρκίας τους έχουν χορηγηθεί δύο βαν μεταφοράς προσωπικού με τα καύσιμα τους και ότι άλλα εφόδια ζήτησαν.
Η ελληνική αποστολή έχει πάρει μαζί της τρόφιμα και άλλα είδη που της παρέχουν αυτονομία μιας εβδομάδας και έχει χωριστεί σε δύο ομάδες των 10 ατόμων που επιχειρούν για την διάσωση ανθρώπων με συνεχόμενες βάρδιες.
Στο σημείο που κατασκήνωσαν οι Έλληνες ακολούθησε και ελβετική αποστολή διάσωσης και αναμενόταν και η αποστολή από την Ιταλία.
4_10.jpg
Αίτημα της Συρίας στην ΕΕ για ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας

Αίτημα στην ΕΕ για ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ υπέβαλε (8/2/2023) η Συρία, ζητώντας βοήθεια για την αναζήτηση και διάσωση ανθρώπων που έχουν παγιδευτεί κάτω από τα συντρίμμια.
«Σήμερα το πρωί λάβαμε αίτημα από την κυβέρνηση της Συρίας προς την ΕΕ για βοήθεια μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας.
Διαβιβάζουμε αυτό το αίτημα στα κράτη-μέλη της ΕΕ και τα ενθαρρύνουμε να βοηθήσουν όπως ζητήθηκε», δήλωσε ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, Janez Lenarčič.
Όπως εξήγησε ο Επίτροπος, το αίτημα βοήθειας από τη Συρία περιέχει ένα μακρύ κατάλογο: βοήθεια ή υπηρεσίες αναζήτησης και διάσωσης, ιατρικά είδη και ιατρικό εξοπλισμό, τρόφιμα και πολλά ακόμα είδη βοήθειας έκτακτης ανάγκης.
«Ενθαρρύνουμε τα κράτη-μέλη και τις άλλες χώρες που συμμετέχουν στο Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, να ανταποκριθούν ευνοϊκά σε αυτό το αίτημα», τόνισε ο Lenarčič και τόνισε ότι το σημαντικό είναι να διασφαλιστεί ότι η βοήθεια θα φτάσει στα άτομα που τη χρειάζονται. «Αυτό είναι κάτι που θα το παρακολουθούμε», πρόσθεσε ο ίδιος.

Δραματικές ώρες στη Συρία


Τα Λευκά Κράνη, οι διασώστες που επιχειρούν στις περιοχές που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες στη Συρία, απηύθυναν σήμερα έκκληση στη διεθνή κοινότητα να αποστείλει ομάδες για να τους βοηθήσει στη μάχη τους με τον χρόνο για να σώσουν ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί στα ερείπια από τον φονικό σεισμό.
«Ζητούμε από τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στους αμάχους που είναι θύματα.
Πρέπει διεθνείς ομάδες διάσωσης να εισέλθουν στις περιοχές μας
Πρόκειται όντως για έναν αγώνα με τον χρόνο, άνθρωποι πεθαίνουν κάθε δευτερόλεπτο κάτω από τα ερείπια» υποστήριξε ο εκπρόσωπος των Λευκών Κρανών.
«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, εκατοντάδες οικογένειες εξακολουθούν να αγνοούνται ή να βρίσκονται εγκλωβισμένες κάτω από τα ερείπια» τόνισε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης, αναφέροντας πως τα Λευκά Κράνη «δεν διαθέτουν εκπαιδευμένους σκύλους για να μπορούν να βρουν κάτω από ποια κτίρια που έχουν καταρρεύσει βρίσκονται θύματα» και ότι στηρίζονται στους κατοίκους να τους καθοδηγούν στις έρευνές τους.
«Καθώς ο χρόνος περνά, οι πιθανότητες να σώσουμε ανθρώπους μειώνονται
Έχουμε ανάγκη από βαρύ εξοπλισμό, ανταλλακτικά για τον εξοπλισμό μας» ανέφερε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης.
17.jpg
Διεθνής βοήθεια

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι η ΕΕ, μέσω του ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, κινητοποίησε περισσότερες από 30 ομάδες έρευνας και διάσωσης, καθώς και ιατρικό προσωπικό, από 21 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων είναι και η Αλβανία και το Μαυροβούνιο. Συνολικά περισσότεροι από 1.200 διασώστες και 70 ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι έχουν προσφερθεί από τις ευρωπαϊκές χώρες. Έντεκα ομάδες βρίσκονται ήδη επί του πεδίου και οι υπόλοιπες αναμένονται σύντομα.
Όσον αφορά τη Συρία, ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι η ΕΕ «είναι ασφαλώς ο κυριότερος δωρητής ανθρωπιστικής βοήθειας» και βρίσκεται σε επαφή με τους ανθρωπιστικούς εταίρους της και χρηματοδοτεί οργανώσεις που πραγματοποιούν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. «Ασφαλώς, είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε επιπρόσθετη βοήθεια και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε 24 ώρες το 24ωρο τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες», διαβεβαίωσε.
Mandatory Credit: Photo by REFIK TEKIN/EPA-EFE/Shutterstock (13755723f)Turkish emergency personnel and others try to help victims at the site of a collapsed building after an earthquake in Diyarbakir, Turkey 06 February 2023. According to the US Geological Service, an earthquake with a preliminary magnitude of 7.8 struck southeast Turkey close to the Syrian border. The earthquake caused buildings to collapse and sent shockwaves over northwest Syria, Cyprus, and Lebanon.Earthquake in southeast Turkey, Diyarbakir - 06 Feb 2023
Η Σουηδία, παρά τις τεταμένες σχέσεις της με την Άγκυρα το τελευταίο διάστημα, ανακοίνωσε μια δωρεά ύψους περίπου 650.000 δολαρίων στη Διεθνή Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου για την Τουρκία και τη Συρία.
Η Γερμανία ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι το απόγευμα θα αναχωρήσει για τα Άδανα μια ομάδα έρευνας και διάσωσης αποτελούμενη από 50 διασώστες.
Από τη Γαλλία, αναμένονται στην Τουρκία 139 διασώστες της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας που θα αναπτυχθούν πιθανότατα στο Καχραμάνμαρας, το επίκεντρο του πρώτου σεισμού.
Η Ιταλία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Ισπανία έχουν επίσης θέσει στη διάθεση της Τουρκίας ομάδες διασωστών, με την τελευταία να στέλνει επίσης μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Μαλάτια, όπου βρίσκεται το κέντρο συντονισμού της διεθνούς βοήθειας.

Επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 6,5 εκατ. ευρώ θα παράσχει η Ευρωπαϊκή Ένωση

Επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια, ύψους 6,5 εκατομμυρίων ευρώ, θα παράσχει η ΕΕ στην Τουρκία και τη Συρία μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Για τη Συρία, η Επιτροπή ανακοίνωσε σε πρώτη φάση επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια 3,5 εκατομμυρίων ευρώ. Το ποσό αυτό καλύπτει πρόσβαση σε στέγη, νερό και αποχέτευση σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, καθώς και την παροχή διαφόρων ειδών για την υγεία και την υποστήριξη των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης .
Σήμερα το πρωί, οι συριακές αρχές ζήτησαν να ενεργοποιηθεί ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Το αίτημα περιλαμβάνει ομάδες έρευνας και διάσωσης, πρόσβαση σε στέγαση και φάρμακα. Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ βρίσκεται σε επαφή με τα κράτη μέλη της ΕΕ και τα Ηνωμένα Έθνη για να διοχετεύσει άμεσα τη βοήθεια στους ανθρώπους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη στη Συρία. Επιπλέον, οι ανθρωπιστικοί εταίροι της ΕΕ στη Συρία, ΜΚΟ και υπηρεσίες του ΟΗΕ, υποστηρίζουν τις πληγείσες ιατρικές εγκαταστάσεις με ιατρικά κιτ, παρέχουν τροφή και στέγη, και επισκευάζουν κατεστραμμένες υποδομές.
Για την Τουρκία, η Επιτροπή ανακοίνωσε αρχική βοήθεια ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ. Το ποσό αυτό προστίθεται στις 31 ομάδες έρευνας και διάσωσης και 5 ιατρικές ομάδες που προσφέρονται από 20 κράτη μέλη της ΕΕ και την Αλβανία, το Μαυροβούνιο και τη Σερβία μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Οι ομάδες περιλαμβάνουν πάνω από 1.500 διασώστες και 100 σκύλους έρευνας και διάσωσης.
Επιπλέον, σήμερα η Τουρκία ζήτησε είδη πρώτης ανάγκης μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Ήδη η Γερμανία, η Λιθουανία και η Σλοβενία έχουν προσφέρει κουβέρτες, σκηνές και θερμαντικά σώματα.
Η Επιτροπή σημειώνει ότι πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης της ΕΕ που έχει γίνει ποτέ μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ.
Αύριο Πέμπτη 9/2/23 ο Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων Γιάνες Λέναρτσιτς πρόκειται να επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές στην Τουρκία στο πλαίσιο του συντονισμού της αντίδρασης της ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης