Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Η κυβέρνηση φορολογεί τα «ουρανοκατέβατα» κέρδη της Gazprom - Στα 20 δισ. δολάρια ο έκτακτος φόρος

Ρωσία: Η κυβέρνηση φορολογεί τα «ουρανοκατέβατα» κέρδη της Gazprom - Στα 20 δισ. δολάρια ο έκτακτος φόρος
Ακόμη και σήμερα, η Ρωσία κερδίζει περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα από τις πωλήσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη
Σχετικά Άρθρα

Η Κάτω Βουλή της Ρωσίας ενέκρινε αλλαγές στον φορολογικό κώδικα της χώρας, προκειμένου να επιβάλλει ειδικό φόρο στα «ουρανοκατέβατα κέρδη» (windfall profits) ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έβγαλε η Gazprom, στο διάστημα Σεπτεμβρίου- Νοεμβρίου 2021 και να ενισχύσει τα δημόσια φορολογικά έσοδα.
Η τροπολογία θα πρέπει να εγκριθεί και από την Άνω Βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου καθώς και από  τον πρόεδρο Vladimir Putin για να γίνει νόμος του κράτους.
Σύμφωνα με το εγκριθέν νομοσχέδιο, ο γίγαντας φυσικού αερίου Gazprom θα πληρώσει 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα για καθέναν από αυτούς τους τρεις μήνες, επιπλέον των άλλων φορολογικών εσόδων που αποδίδει στο κράτος.
Αυτό σημαίνει πως για το διάστημα από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο, η Gazprom θα πληρώσει επιπλέον φόρο στο κράτος 20 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η Gazprom και η Ρωσία βλέπουν έχουν έρθει ενώπιον μιας απροσδόκητης εκτόξευσης των εσόδων τους από τις πωλήσεις φυσικού αερίου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο πολέμος και οι κυρώσεις της Δύσης εκτόξευσαν τις τιμές της ενέργειας στα ύψη.
Ο πρόσφατος περιορισμός της παροχής φυσικού αερίου στην Ευρώπη από την Gazprom έχει ωθήσει ψηλότερα τις ευρωπαϊκές τιμές, λόγω των ανησυχιών ότι η ΕΕ θα αντιμετωπίσει έναν χειμώνα με ύφεση και με επιβολή δελτίου στην παροχή ενέργειας εάν δεν γεμίσει τουλάχιστον κατά 80% τις αποθήκες φυσικού αερίου που διαθέτει μέχρι τον Οκτώβριο.
Η Ρωσία κερδίζει περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα από τις πλωήσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη ακόμη και σήμερα, παρά τις μειωμένες παραδόσεις σε μεγάλους καταναλωτές της ΕΕ τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με στοιχεία της Independent Commodity Intelligence Services (ICIS).
Λόγω της εκρηκτικής αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου, υπολογίζεται ότι τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές φυσικού αερίου στο πρώτο εξάμηνο του 2022 ήδη έφτασαν στα επίπεδα των συνολικών εσόδων του έτους 2021.
Παρά το embargo της ΕΕ στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου που γίνονται δια θαλάσσης το οποίο θα τεθεί σε ισχύ στα τέλη του έτους αλλά και τη δραστικά μειωμένη παροχή φυσικού αερίου στους ευρωπαϊκούς αγωγούς, η Ρωσία συνεχίζει να επωφελείται από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
Κατά ένα παράδοξο τρόπο λοιπόν, οι δυτικές κυρώσεις που έχουν σχεδιαστεί για να πλήξουν τα έσοδα της Ρωσίας απο τους ενεργειακούς της πόρους, οδηγούν στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα: αυξάνουν τα έσοδά της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης