Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καταπέλτης το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο «δικαιώνει» την Τουρκία: Πρόστιμο 330.000 ευρώ στην Ελλάδα για τους νεκρούς πρόσφυγες

Καταπέλτης το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο «δικαιώνει» την Τουρκία: Πρόστιμο 330.000 ευρώ στην Ελλάδα για τους νεκρούς πρόσφυγες
Η Ελλάδα καλείται να καταβάλει συνολική αποζημίωση 330.000 ευρώ στους 16 πρόσφυγες που προσέφυγαν στη Δικαοσύνη
Σχετικά Άρθρα

Παραβιάσεις άρθρων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα από την πλευρά της Ελλάδας, που ουσιαστικά «δικαιώνει» τις καταγγελίες της Τουρκίας, διαπίστωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) στην απόφαση που εξέδωσε σήμερα για το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι, όπου έχασαν τη ζωή τους 11 πρόσφυγες στις 20 Ιανουαρίου 2014.
Ειδικότερα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έκρινε, μεταξύ άλλων, ότι οι ελληνικές αρχές «δεν έκαναν εμπεριστατωμένη και αποτελεσματική έρευνα για να ρίξουν φως στις συνθήκες, υπό τις οποίες βυθίστηκε η βάρκα» και ότι δεν έκαναν "όσα θα ήταν λογικό να περιμένει κανείς για να παρέχουν στους προσφεύγοντες και τους συγγενείς τους την προστασία που χρειάζονταν".
Επίσης, έκρινε ότι δώδεκα από τους προσφεύγοντες που βρίσκονταν στη βάρκα, υπέστησαν «εξευτελιστική μεταχείριση» κατά τη σωματική έρευνα που τους έγινε μετά την αποβίβασή τους στο Φαρμακονήσι.
Η Ελλάδα καλείται να καταβάλει συνολική αποζημίωση 330.000 ευρώ στους 16 πρόσφυγες που προσέφυγαν στη Δικαοσύνη.

ΣΥΡΙΖΑ: Η χώρα συνεχώς εκτίθεται και η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα

Ανακοίνωση του Τμήματος Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σχετικά με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το ναυάγιο της 20ης Ιανουαρίου 2014 λίγο έξω από το Φαρμακονήσι
Μια βαριά καταδίκη έρχεται αυτή τη φορά να προσθέσει ένα ακόμη πλήγμα στη χώρα μας εξαιτίας της στάσης που επιμένει να κρατά η Κυβέρνηση Μητσοτάκη στα θέματα σεβασμού του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου, ιδίως σε ό,τι αφορά ανθρώπινα δικαιώματα.
Η ομόφωνη καταδικαστική απόφαση του ΕΔΑΔ, κρίνει τη χώρα ένοχη για την παραβίαση βασικών άρθρων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Το Δικαστήριο διαπιστώνει ότι υπήρξαν ελλείψεις στην εφαρμογή του άρθρου 2 (δικαίωμα στη ζωή) και ειδικότερα σχετικά με τι διαδικασία διερεύνησης, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι εθνικές αρχές δεν είχαν διεξαγάγει διεξοδική και αποτελεσματική έρευνα ικανή να ρίξει φως στις συνθήκες υπό τις οποίες είχε βυθιστεί το σκάφος. Επίσης διαπιστώνει ότι οι ελληνικές αρχές δεν είχαν κάνει όλα όσα μπορούσαν εύλογα, καθώς αναμένεται από αυτές, να παρέχουν στους αιτούντες και στους συγγενείς τους το απαιτούμενο επίπεδο προστασίας.
Συνεχίζοντας η απόφαση διαπιστώνει παραβίαση και του άρθρου 3 (απαγόρευση απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης), σχετικά με 12 αιτούντες που επέβαιναν στο σκάφος και οι οποίοι, αφού βυθίστηκε, υποβλήθηκαν σε εξευτελιστική και ταπεινωτική μεταχείριση λόγω των σωματικών ερευνών που είχαν υποβληθεί κατά την άφιξή τους στο Φαρμακονήσι.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει κατ' επανάληψη επισημάνει πως το τεκμήριο αθωότητας της Κυβέρνησης χάθηκε από τη στιγμή που έχει αρνηθεί συστηματικά και κατ' επανάληψη να διερευνήσει τις καταγγελίες για επαναπροωθήσεις και εξαφανίσεις με τρόπο ουσιαστικό και να εγκαθιδρύσει ανεξάρτητο μηχανισμό παρακολούθησης της συνοριακής διαδικασίας.
Αναρωτιόμαστε πως είναι δυνατόν να γίνεται κουρελόχαρτο η Σύμβαση της Γενεύης και να απορρίπτονται στο καλάθι των αχρήστων οι αξίες του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης. Ο κος Μηταράκης όπως και ο Πρωθυπουργός αντί να ενσκήψουν στη διερεύνηση, παραμένουν προσκολλημένοι στο αφήγημα περί fake news και τουρκικής προπαγάνδας, απαντώντας με ευφυολογήματα και σοφιστείες σε στοιχεία.
Καλούμε την Κυβέρνηση να βάλει σε απόλυτη προτεραιότητα την αξία της ανθρώπινης ζωής, να διερευνήσει τις καταγγελίες και να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να επανορθωθεί η κατάσταση που έχει προκληθεί με τις πράξεις και τις παραλήψεις των αρμόδιων Υπουργών. Να επανέλθει επιτέλους η χώρα στην οδό της απαρέγκλιτης τήρησης του Διεθνούς Δικαίου και των αρχών του Κράτους Δικαίου.

Ο Νίκος Φίλης

Αναφορά στην καταδικαστική απόφαση-κόλαφο έκανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Φίλης κατά την ομιλία του στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, στη συζήτηση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για τα Πανεπιστήμια.
Μίλησε για μια πολύ δυσάρεστη ημέρα για τη χώρα μας, γιατί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απεφάνθη τελεσίδικα ότι οι ελληνικές Αρχές έχουν την ευθύνη για τον μαρτυρικό θάνατο των 11 προσφύγων, που πνίγηκαν στα νερά του Αιγαίου.
«Τι λέει τώρα ο κ. Σαμαράς που ήταν τότε πρωθυπουργός; Τι λέει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης για το έγκλημα στο Φαρμακονήσι; Θα εξακολουθήσουν να ισχυρίζονται ότι ούτε τότε έκανε ούτε τώρα κάνει το ελληνικό Λιμενικό επαναπροωθήσεις, καταπατώντας το Διεθνές Δίκαιο; Θα συνεχίσουν να κατηγορούν όσους θέτουν αυτά τα ζητήματα ότι παίζουν το παιχνίδι της Τουρκίας; Περιμένουμε να τους ακούσουμε».

Ο Κώστας Αρβανίτης

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο Κώστας Αρβανίτης, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και της Ευρωομάδας της Αριστεράς, μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE). Όπως επισημαίνει, η Ελλάδα «πληρώνει ακόμη την ακροδεξιά διακυβέρνηση Σαμαρά».
«Η σημερινή απόφαση του ΕΔΔΑ σε βάρος της χώρας μας είναι μια ακόμη αποκάλυψη της πραγματικής κληρονομιάς που άφησε στον τόπο η ακροδεξιά διακυβέρνηση Σαμαρά. Μια κληρονομιά ντροπής για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη ολόκληρη. Αλλά και μια σκληρή προειδοποίηση για το μέλλον όσων πίστευαν και πιστεύουν πως μπορούν να αυθαιρετούν παίζοντας ενίοτε και με ανθρώπινες ζωές και να “καλύπτουν” στη συνέχεια τα αποτρόπαια ίχνη τους», σημειώνει.

Και προσθέτει:

«Όσοι θεωρούν πως μπορούν με ασκήσεις σοφιστείας σε διεθνή όργανα και δήθεν “ανεξάρτητες” έρευνες να διαφυλάξουν τη διεθνή θέση της χώρας, ας το σκεφτούν ξανά. Και ας κάνουν επιτέλους τη δουλειά τους: να προστατεύσουν την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια σε κάθε σημείο όπου η ευθύνη αυτή ανήκει στην Ελληνική Πολιτεία, να αποκαταστήσουν το διεθνές κύρος της Ελλάδας όσο μπορούν στο λιγοστό πολιτικό χρόνο που τους απομένει».

«Όχι άλλη Λαμπεντούζα. Όχι άλλο Φαρμακονήσι. Όχι άλλη Μελίγια», καταλήγει.

Το χρονικό της τραγωδίας

Ήταν 20 Ιανουαρίου του 2014, όταν 11 Αφγανοί, ανάμεσά τους και οκτώ παιδιά, βρήκαν τραγικό θάνατο, τη στιγμή που η βάρκα στην οποία επέβαιναν βυθίστηκε κοντά στο Φαρμακονήσι.
Οι επιζώντες του ναυαγίου κατήγγειλαν ότι το μικρό πλοιάριο πάνω στο οποίο βρίσκονταν ρυμουλκούνταν από το ελληνικό Λιμενικό προς την Τουρκία, κάνοντας λόγο ουσιαστικά για επαναπροώθησή τους.



www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης