Διεθνή

Sullivan (πρέσβης ΗΠΑ): Η Ρωσία λέει πως δεν θέλει πόλεμο, αλλά έχει βάλει όπλο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Sullivan (πρέσβης ΗΠΑ): Η Ρωσία λέει πως δεν θέλει πόλεμο, αλλά έχει βάλει όπλο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων
Ασυνήθιστη η ανάπτυξη δεκάδων χιλιάδων Ρώσων στρατιωτών στα σύνορα με την Ουκρανία είπε ο Αμερικάνος πρέσβης
Σχετικά Άρθρα

Τις επιφυλάξεις των ΗΠΑ σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις της Ρωσίας όσον αφορά την Ουκρανία αποτύπωσε με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Μόσχα, John Sullivan.
«Η Ρωσία λέει πως δεν θέλει πόλεμο.
Όμως έχει βάλει ένα όπλο στο τραπέζι στις διαπραγματεύσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες συγκεντρώνοντας στρατεύματα στα σύνορα της Ουκρανίας» είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Sullivan, ο οποίος χαρακτήρισε «ασυνήθιστη» την ανάπτυξη δεκάδων χιλιάδων Ρώσων στρατιωτών, αναφέροντας ότι δεν μπορεί να εξηγηθεί η κίνηση αυτή ως συνηθισμένα στρατιωτικά γυμνάσια.
«Είναι το αντίστοιχο του να είχαμε εσείς κι εγώ μια συζήτηση ή μια διαπραγμάτευση.
Αν βάλω ένα όπλο πάνω στο τραπέζι και πω ότι έρχομαι ειρηνικά, αυτό είναι απειλητικό.
Και αυτό είναι που βλέπουμε τώρα.
Ελπίζουμε πως η ρωσική κυβέρνηση εννοεί αυτά που λέει και δεν σχεδιάζει να εισβάλει περαιτέρω στην Ουκρανία και δεν θα το πράξει.
Όμως τα γεγονότα δείχνουν ότι έχει αυτή τη στιγμή την ικανότητα να το κάνει» τόνισε ο Αμερικάνος πρέσβης, αναφέροντας πως οι ΗΠΑ περιμένουν τώρα την απάντηση της Ρωσίας στα έγγραφα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που δίνουν το περίγραμμα μιας διπλωματικής διεξόδου από την ουκρανική κρίση.
Σε αυτό το πλαίσιο κάλεσε τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα ουκρανικά σύνορα.

Τι αναφέρουν τα έγγραφα

Ο ίδιος διευκρίνισε πως τα έγγραφα περιέχουν προτάσεις για μεγαλύτερη διαφάνεια γύρω από στρατιωτικές ασκήσεις στην Ευρώπη, καθώς και τις πωλήσεις όπλων στην Ουκρανία.
«Αναφέραμε τη δυνατότητα για αμοιβαία μέτρα διαφάνειας με τη ρωσική κυβέρνηση, μεταξύ άλλων και για τα επιθετικά οπλικά συστήματα που βρίσκονται στην Ουκρανία, καθώς και για μέτρα για την αύξηση της εμπιστοσύνης αναφορικά με στρατιωτικές ασκήσεις και γυμνάσια στην Ευρώπη» υπογράμμισε ο Sullivan, επισημαίνοντας πως θα μπορούσαν να ακολουθήσουν τηλεφωνικές συνομιλίες ή μια δια ζώσης συνάντηση ανάμεσα σε Αμερικανούς και Ρώσους διπλωμάτες, επαναλαμβάνοντας πως η διπλωματία είναι ο μοναδικός δρόμος προς τα εμπρός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης