Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θετικά πρόσημα σημείωσαν οι ευρωπαϊκές αγορές, ο DAX +0,3% - Αργία στη Wall Street

Θετικά πρόσημα σημείωσαν οι ευρωπαϊκές αγορές, ο DAX +0,3% - Αργία στη Wall Street
Στο ταμπλό, η μετοχή της Credit Suisse κατέγραψε υποχώρηση καθώς παραιτήθηκε ο πρόεδρος Antonio Horta-Osorio

Ήπια άνοδο κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές, με την προσοχή να στρέφεται στη μείωση των επιτοκίων στην Κίνα και στη δραστηριότητα συγχωνεύσεων και αποκτήσεων (M&A) στη Βρετανία
Ο όγκος των συναλλαγών ήταν περιορισμένος, λόγω της αργίας στη Wall Street.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Credit Suisse υποχώρησε -2,26% καθώς παραιτήθηκε ο πρόεδρος Antonio Horta-Osorio.
Άλμα 4,13% σημείωσε η μετοχή της GlaxoSmithKline, η οποία επιβεβαίωσε ότι απέρριψε την προσφορά ύψους 50 δισ. στερλινών από τη Unilever για την εξαγορά της μονάδας consumer healthcare.
Πτώση -6,52% κατέγραψε η Unilever.

Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κατέγραψε άνοδο 0,3% στις 15.933 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε 0,9% στις 7.612 μονάδες.
Στις 7.201 μονάδες με άνοδο 0,8% διαπραγματεύθηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB κατέγραψε κέρδη 0,52% στις 27.688 μονάδες.
Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαπραγματεύτηκε στις 8.840 μονάδες, με άνοδο 0,36%.
Τα futures της Wall Street παραμένουν σχεδόν αμετάβλητα.

Οριακή πτώση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου.
Το αργό πετρέλαιο διαμορφώνεται στα 83,28 δολ. το βαρέλι στο -0,1%, ενώ το πετρέλαιο τύπου brent σημειώνει απώλειες 0,26% στα 85,79 δολ. το βαρέλι.
Στο μεταξύ, κλειστές θα παραμείνουν σήμερα Δευτέρα οι αγορές μετοχών και ομολόγων στις ΗΠΑ, λόγω του εορτασμού της ημέρας του Martin Luther King.

Μείωσε τα επιτόκια η Κίνα για πρώτη φορά σε δύο χρόνια


Κόντρα στο ρεύμα των μεγάλων κεντρικών τραπεζών του πλανήτη που ετοιμάζονται για αυξήσεις επιτοκίων κινείται η Κίνα, με τη PBOC να προχωρά σε αιφνιδιαστική μείωση του βασικού επιτοκίου, για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, καθώς τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι η οικονομική της ανάπτυξη είχε επιβραδυνθεί.
Για να βοηθήσει στην τόνωση της οικονομίας, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) μείωσε το επιτόκιο για τα μεσοπρόθεσμα δάνεια, ύψους 700 δισ. γουάν (110 δισ. δολ.) κατά 10 μονάδες βάσης, στο 2,85%.
Ήταν η πρώτη τέτοια περικοπή από τον Απρίλιο του 2020.
Ένα άλλο μέτρο δανεισμού, το επταήμερο αντίστροφο επιτόκιο επαναγοράς, μειώθηκε επίσης, ενώ η τράπεζα διοχέτευσε άλλα 200 δισ. γουάν μεσοπρόθεσμα μετρητά στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Οι κινήσεις διαφοροποιούν περισσότερο την Κίνα από άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ σχεδιάζει να αυξήσει το επιτόκιο τρεις φορές φέτος.
Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκια τον περασμένο μήνα για πρώτη φορά σε περισσότερα από τρία χρόνια, ανταποκρινόμενη στις εκκλήσεις για αντιμετώπιση των αυξανόμενων αυξήσεων των τιμών.
Οι οικονομικές προοπτικές της Κίνας έχουν επιδεινωθεί από τις εντεινόμενες ανησυχίες για τις επιπτώσεις της ρυθμιστικής καταστολής του Πεκίνου στις επιχειρήσεις, την κρίση στην αγορά ακινήτων και την εξάπλωση της μετάλλαξης Omicron.

Επιβράδυνση της ανάπτυξης το δ' 3μηνο του 2021 - Στο 8,1% για το 2021

Με τον χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων 18 μηνών αυξήθηκε το ΑΕΠ της Κίνας το δ' τρίμηνο του 2021, στέλνοντας ένα ανησυχητικό μήνυμα για την παγκόσμια οικονομία.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα (17/1/2022) το κινεζικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4% σε ετήσια βάση το δ' τρίμηνο. Πρόκειται για ποσοστό που υπερβαίνει τις προβλέψεις των οικονομολόγων αλλά είναι σημαντικά μικρότερο από την ανάπτυξη 6,5% που είχε σημειωθεί την ίδια περίοδο το 2020.
Για το σύνολο του 2021, το κινεζικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 8,1% ταχύτερα από τις εκτιμήσεις για 8% και πολύ υψηλότερα από τον κυβερνητικό στόχο για «άνω του 6%» και υψηλότερα της αναθεωρημένης ανάπτυξης 2,2% για το 2020.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης