Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Παράθυρο για επιβολή φόρου στον άνθρακα - Κοντά σε συμφωνία στο Κογκρέσο για το πακέτο ενίσχυση 1,9 τρισ. δολ.

tags :
ΗΠΑ: Παράθυρο για επιβολή φόρου στον άνθρακα - Κοντά σε συμφωνία στο Κογκρέσο για το πακέτο ενίσχυση 1,9 τρισ. δολ.
Ο Λευκός Οίκος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να σχεδιαστεί ένας φόρος στο πλαίσιο της μάχης Μπάιντεν κατά της κλιματικής αλλαγής. Κοντά σε συμφωνία στο Κογκρέσο για το πακέτο ενίσχυση 1,9 τρισ. δολ
Ο Λευκός Οίκος δεν αποκλείει την επιβολή ενός φόρου για τον άνθρακα ως μία πιθανή επιλογή για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, παρά το γεγονός ότι ο γερουσιαστής J. Manchin Μάντσιν δήλωσε ότι δεν έχει συζητήσει το θέμα αυτό στις συνομιλίες σχετικά με τις δαπάνες για την αναβάθμιση των υποδομών.
Ο Manchin έχει εκφράσει δημόσια την αντίθεσή του στη Γερουσία, που είναι πολιτικά διαιρεμένη, γύρω από το οικονομικό ύψος των προτεινόμενων δαπανών.
«Δεν βάζω ούτε αφαιρώ επιλογές από το τραπέζι», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου J. Psaki στη διάρκεια ενημέρωσης, όταν ερωτήθηκε σχετικά με τον φόρο για τον άνθρακα.
Η Psaki δήλωσε ότι ο πρόεδρος J. Biden πιστεύει ότι είναι πιθανό να σχεδιαστεί ένας φόρος για τον άνθρακα που θα μπορούσε να μην παραβιάζει τη δέσμευσή του για τη μη αύξηση των φόρων για τους φορολογούμενους με ετήσιο εισόδημα 400.000 δολαρίων ή χαμηλότερο.
Μερικοί Δημοκρατικοί, συμπεριλαμβανομένου και του γερουσιαστή R. Wayden έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους σε έναν φόρο για τον άνθρακα ως μία πιθανή εναλλακτική λύση.
Ο Manchin είναι αντίθετος σε ένα σημαντική νομοθετική πρόβλεψη στο νομοσχέδιο των δαπανών που είναι γνωστή, ως Πρόγραμμα Πληρωμών Καθαρής Ενέργειας (CEPP).
Το πρόγραμμα αυτό θα επιβραβεύει τις υπηρεσίες κοινωνικής ωφέλειας που επενδύουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως ο άνεμος και ο ήλιος, και θα επιβάλλει πρόστιμα σε όσες δεν το πράττουν, ενώ έχει την υποστήριξη του Biden για την επίτευξη των στόχων του για το κλίμα.
Στους στόχους αυτούς συμπεριλαμβάνεται η μείωση των εκπομπών βλαβερών αερίων στις ΗΠΑ κατά περίπου 50% από το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005, αλλά ο στόχος αυτός είναι στην πραγματικότητα νεκρός, σύμφωνα με πηγές του Κογκρέσου. Ο Manchin δήλωσε ότι ένας φόρος για τον άνθρακα δεν έχει συζητηθεί.
«Ο φόρος για τον άνθρακα δεν έχει τεθεί καθόλου», δήλωσε ο ίδιος στους δημοσιογράφους.
Ο Δημοκρατικός Manchin είναι ένας κεντρώος Δημοκρατικός γερουσιαστής που εκλέγεται στη Δυτική Βιρτζίνια, η οποία έχει τη δεύτερη θέση στην παραγωγή άνθρακα στις ΗΠΑ, μετά το Ουαϊόμινγκ.
Η βουλευτής P. Jayiapal, που προεδρεύει της ομάδας των προοδευτικών βουλευτών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο φόρος για τον άνθρακα δεν συζητήθηκε σε μία συνάντηση που είχε η ίδια και άλλοι Δημοκρατικοί με τον Biden, χθες, Τρίτη, στο Λευκό Οίκο.
Στο πλαίσιο της επιβολής ενός φόρου για τον άνθρακα, η κυβέρνηση θα θέσει μία σταδιακά αυξανόμενη τιμή για κάθε τόνο αερίου του θερμοκηπίου που απελευθερώνουν αυτοί που ρυπαίνουν, προσφέροντας κίνητρα στις βιομηχανίες ώστε να μετακινηθούν προς τη χρήση πιο καθαρών πηγών ενέργειας.
Μία πηγή, που έχει λάβει γνώση για τις συζητήσεις στο Κογκρέσο γύρω από έναν φόρο για τον άνθρακα, είπε ότι η Επιτροπή Οικονομικών της Γερουσίας εξετάζει την επιβολή ενός τέλους μεταξύ 15 και 18 δολαρίων ανά τόνο διοξειδίου του άνθρακα, που θα μπορούσε να αυξηθεί σταδιακά με τα χρόνια.
Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων αυτών θα επιστρέφεται στους καταναλωτές μέσω πληρωμών σε μετρητά.
Καθώς η διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στη Γλασκόβη αναμένεται να αρχίσει σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει ότι οι στόχοι του Biden για το κλίμα μπορεί να επιτευχθούν ακόμη και αν η νομοθεσία δεν περιέχει όλα όσα επιθυμεί ο Αμερικανός πρόεδρος, συμπεριλαμβανομένου του CEPP.
Η Psaki επικαλέστηκε μία αναφορά του ανεξάρτητου οργανισμού Rhodium Group, προκειμένου να δώσει έμφαση στην εμπιστοσύνη που έχει ο Λευκός Οίκος ότι οι στόχοι του Biden μπορούν να επιτευχθούν.

Κοντά σε συμφωνία για το πακέτο ενίσχυση 1,9 τρισ. δολ.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος Biden και Δημοκρατικοί που είναι μέλη του Κογκρέσου πλησιάζουν προς μία συμφωνία, αναφορικά με το καθοριστικής σημασίας πλαίσιο αναζωογόνησης της οικονομίας, με την ελπίδα ότι θα επιτύχουν ένα συμβιβασμό ακόμη και αυτή την εβδομάδα, όπως δήλωσαν, άνθρωποι που έχουν ενημερωθεί για την πορεία των διαπραγματεύσεων.
Καθώς έχει κινητοποιηθεί για την επίτευξη μιας συμφωνίας, ο Biden συναντήθηκε με 19 μέλη του Κογκρέσου, σε μία ασυνήθιστα γεμάτη ημέρα νομοθετικών διαπραγματεύσεων.
Ο ίδιος στοχεύει να επιτύχει την υπογραφή ενός διπλού νομοθετικού πακέτου που επεκτείνει το δίκτυο των κοινωνικών προγραμμάτων, αλλά και τις δαπάνες για τις υποδομές και θα χαρακτηρίζει την κυβέρνησή του.
Μία πηγή δήλωσε ότι η συμφωνία θα μπορούσε να ανακοινωθεί στη μέση της εβδομάδας, αν τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά.
Δύο άλλες πηγές δήλωσαν ότι ο Λευκός Οίκος ελπίζει σε μία ανακοίνωση μέσα στις επόμενες ημέρες.
«Μετά από μία ημέρα εποικοδομητικών συναντήσεων, ο πρόεδρος είναι περισσότερο αισιόδοξος αυτό το απόγευμα, σχετικά με την πορεία εξέλιξης της προσπάθειας για μία δυναμική και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, για όλους τους Αμερικανούς, που θα ωφελήσει τον καθένα», ανέφερε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου J. Psaki, σε χθεσινοβραδική γραπτή ανακοίνωσή της.
Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν «σε μία κοινή δέσμευση για την οικονομία της προσφοράς υπηρεσιών, διασφαλίζοντας ότι οι οικογένειες των εργαζομένων θα έχουν μεγαλύτερο περιθώριο, αντιμετωπίζοντας την κλιματική κρίση και επενδύοντας σε βιομηχανίες του μέλλοντος, ώστε να μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί σε παγκόσμιο επίπεδο», σύμφωνα με την Psaki.
«Υπήρξε ευρεία συμφωνία για την επείγουσα ανάγκη να κινηθούμε μπροστά κατά τις επόμενες ημέρες και ότι το παράθυρο χρηματοδότησης του οικονομικού πακέτου κλείνει», όπως επεσήμανε η ίδια.
Ένα πακέτο δαπανών που σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις θα έφτανε στα 3,5 τρισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε μία δεκαετία, θα μπορούσε να μειωθεί στα 1,9 τρισεκατομμύριο δολάρια ή στα 2,2 τρισεκατομμύρια δολάρια, όπως δήλωσε μετά τη συνάντησή της με τον Biden η βουλευτής Jayiapal, που προεδρεύει της προοδευτικής ομάδας, στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Ο Biden είπε στους Δημοκρατικούς σε μία ιδιωτική συνάντηση, ότι κατά την εκτίμησή του, μία συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί μεταξύ των δαπανών για 1,75 τρισεκατομμύριο δολάρια και 1,9 τρισεκατομμύριο δολάρια, όπως ανέφερε χθες το βράδυ η εφημερίδα «The Washington Post».
O T. Schumer ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία δήλωσε πως οι Δημοκρατικοί στοχεύουν στην επίτευξη μιας συμφωνίας πλαίσιο αυτή την εβδομάδα.
Ο ίδιος, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά από γεύμα που είχε με τους Δημοκρατικούς κεκλεισμένων των θυρών, δήλωσε: «Υπήρξε γενική συμφωνία σε αυτή την αίθουσα ότι πρέπει να φτάσουμε σε συμφωνία και επιθυμούμε να το κάνουμε αυτή την εβδομάδα».
Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων N. Pelosi Πελόσι έχει ορίσει την 31η Οκτωβρίου ως την τελική προθεσμία για τη Βουλή των Αντιπροσώπων, προκειμένου να ψηφιστεί το νομοσχέδιο με δαπάνες 1,2 τρισεκατομμυρίου δολαρίων για την αναβάθμιση των υποδομών.
Το νομοσχέδιο αυτό έχει ήδη ψηφιστεί από τη Γερουσία και έχει ευρεία διακομματική υποστήριξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης