Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παραιτήθηκε από την Bundesbank ο Weidmann, αυτός που μόνιμα αντιδρούσε στη χαλαρή πολιτική της ΕΚΤ

Παραιτήθηκε από την Bundesbank ο Weidmann, αυτός που μόνιμα αντιδρούσε στη χαλαρή πολιτική της ΕΚΤ
O Jens Weidmann ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από το τιμόνι της γερμανικής κεντρικής τράπεζας για προσωπικούς λόγους
Σχετικά Άρθρα

Τέλος εποχής και για τον Γερμανό κεντρικό τραπεζίτη, Jens Weidmann, ο οποίος ανακοίνωσε την παραίτηση του από το τιμόνι της Bundesbank, έπειτα από 10 χρόνια.
Ο Γερμανός τραπεζίτης ήταν ο άτυπος επικεφαλής της ομάδας των τραπεζιτών που μονίμως αντιδρούσαν στη χαλαρή και υποστηρικτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επαναφέροντας τους φόβους του πληθωρισμού, ακόμη και όταν ο δείκτης τιμών καταναλωτή είχε αρνητική μεταβολή.
Πάντως δεν είναι λίγοι οι Γερμανοί αναλυτές που συνδέουν την παραίτηση του Weidmann με την αποχώρηση της Angela Merkel από την καγκελαρία.

Αποχώρηση Weidmann στις 31 Δεκεμβρίου 2021

«Ο πρόεδρος της Bundesbank, Jens Weidmann, ζήτησε σήμερα από τον πρόεδρο, Frank-Walter Steinmeier, να τον απαλλάξει από τα καθήκοντα του στις 31 Δεκεμβρίου 2021. Αποχωρεί από την Bundesbank, την οποία διοικεί από τον Μάιο του 2011» αναφέρεται στην ανακοίνωση της γερμανικής κεντρικής τράπεζας.
«Έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι περισσότερα από 10 χρόνια είναι ένα καλό μέτρο χρόνου για μια νέα σελίδα, για την Bundesbank, αλλά και για μένα προσωπικά», έγραψε ο Weidmann σε επιστολή προς το προσωπικό της Τράπεζας.

Η επιστολή προς το προσωπικό της Bundesbank

Στις ευχαριστίες του προς το προσωπικό, ο Weidmann κάνει ειδική αναφορά στα επιτεύγματα που πέτυχαν από κοινού: «Το περιβάλλον στο οποίο λειτουργούμε έχει αλλάξει μαζικά και ο ρόλος της Bundesbank έχει ενισχυθεί.
Η οικονομική κρίση, η κρίση χρέους και πιο πρόσφατα η πανδημία οδήγησαν σε αποφάσεις στην πολιτική και τη νομισματική πολιτική που θα έχουν μακροχρόνιες συνέπειες.
Πάντα ήταν σημαντική για μένα η καθαρή φωνή της Bundesbank.
Με μεγάλη πείρα, τα τμήματα συνέβαλαν στις συζητήσεις για τα σωστά διδάγματα από την κρίση και στο πλαίσιο της νομισματικής ένωσης. Έχουν υιοθετηθεί σημαντικές κανονιστικές αλλαγές. Η αναδιοργάνωση της τραπεζικής εποπτείας στην Ευρώπη δεν οδήγησε μόνο σε εντελώς νέες εποπτικές δομές στην ΕΚΤ, αλλά και σε ενισχυμένο ρόλο.
Οι νέες αρμοδιότητες της Bundesbank στον τομέα της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας υπογραμμίζουν επίσης τον κεντρικό μας ρόλο όταν πρόκειται για ένα λειτουργικό χρηματοπιστωτικό σύστημα».
O Weidmann ευχαρίστησε τους συναδέλφους του στην ΕΚΤ για την παραγωγική ατμόσφαιρα σε δύσκολες συζητήσεις κάποιες φορές, ενώ υπογραμμίζει τον σημαντικό και σταθεροποιητικό ρόλο της νομισματικής πολιτικής κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς και την επιτυχή ολοκλήρωση της αναθεώρησης της στρατηγικής ως σημαντικό ορόσημο στην ευρωπαϊκή νομισματική πολιτική.

 

H αναθεώρηση του στόχου για τον πληθωρισμό

O Weidmann αναφέρεται και στην αναθεώρηση του στόχου για τον πληθωρισμό. «Συμφωνήθηκε ένας συμμετρικός, σαφέστερος στόχος για τον πληθωρισμό.
Πρέπει να δοθεί προσοχή στις επιπτώσεις και κυρίως στους κινδύνους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας» αναφέρει ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης.
Από εδώ και στο εξής -σύμφωνα με τον ίδιο- είναι ζωτικής σημασίας «να μην κοιτάξουμε αποκλειστικά τους αποπληθωριστικούς κινδύνους. Μια νομισματική πολιτική προσανατολισμένη στη σταθερότητα θα είναι δυνατή μακροπρόθεσμα μόνο εάν το ρυθμιστικό πλαίσιο της Νομισματικής Ένωσης συνεχίσει να διασφαλίζει την ενιαία δράση και ευθύνη, η νομισματική πολιτική σέβεται τον ρόλο της και δεν εμπλέκεται με τη δημοσιονομική πολιτική ή τις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Αυτή είναι η πεποίθηση μου, όπως και η κομβική σημασία της ανεξαρτησίας της νομισματικής πολιτικής».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης