Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιαπωνία: Ξεκίνησε η κούρσα για την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος και την πρωθυπουργία

tags :
Ιαπωνία: Ξεκίνησε η κούρσα για την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος και την πρωθυπουργία
Τέσσερις υποψήφιοι, δύο άνδρες και δύο γυναίκες, εισήλθαν επισήμως στην κούρσα για τον επόμενο πρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος της Ιαπωνίας

Τέσσερις υποψήφιοι, δύο άνδρες και δύο γυναίκες, εισήλθαν επισήμως στην κούρσα για τον επόμενο πρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος της Ιαπωνίας στις εσωκομματικές εκλογές, που θα διεξαχθούν στις 29 Σεπτεμβρίου και θα αποτελέσουν άμεσο εφαλτήριο για τη θέση του πρωθυπουργού.
Ο νικητής είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αναλάβει επικεφαλής της κυβέρνησης έπειτα από μια κοινοβουλευτική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στις 4 Οκτωβρίου, καθώς το δεξιό συντηρητικό Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα κυριαρχεί στην ιαπωνική πολιτική ζωή.
Στη συνέχεια πρόκειται να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές, το αργότερο το Νοέμβριο, οι οποίες αναμένεται ότι θα επιβεβαιώσουν το νέο πρωθυπουργό, εκτός αν υπάρξει κάποια τεράστια έκπληξη.
Οι τέσσερις υποψήφιοι για τη διαδοχή του Υ. Sugha, σημερινού προέδρου του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος και πρωθυπουργού, μίλησαν σήμερα ο ένας μετά τον άλλο στην έδρα του κόμματος στο Τόκιο.
Ο δημοφιλής Taro Kono, 58 ετών, απερχόμενος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης που είναι επίσης αρμόδιος για την εθνική εκστρατεία εμβολιασμού κατά της Covid-19, θεωρείται από πολλούς το φαβορί των εκλογών.
Ο Kono επέμεινε σήμερα στην προτεραιότητα που πρέπει να δοθεί στην πράσινη ενέργεια «δεν είναι μια χίμαιρα το να έχουμε μια μέρα 100% ανανεώσιμες πηγές ηλεκτρικού σ' αυτή τη χώρα», δήλωσε αυτός που πρόσφατα άμβλυνε την προσωπική αντίθεσή του στην πυρηνική ενέργεια και του οποίου το σύνθημα είναι "Να κάνουμε την Ιαπωνία να προχωρήσει».
Όμως η μάχη προαναγγέλλεται ανοικτή, επειδή οι περισσότερες από τις μεγάλες παρατάξεις στους κόλπους του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος δεν έχουν δώσει ανοιχτά κατευθύνσεις στα μέλη τους για το τι να ψηφίσουν, αντίθετα απ' ό,τι συνηθίζουν.
«Είναι δύσκολο να πεις ότι υπάρχει ένα αληθινό φαβορί.
Ο κ. Kono έχει πιθανόν το πλεονέκτημα, όμως είναι ευάλωτος», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο T. Harris, ειδικός στην ανατολική Ασία στους κόλπους της ομάδας σκέψης Center for American Progress.
Ο μετριοπαθής F. Kisinda, πρώην υπουργός Εξωτερικών (2012-2017), ο οποίος διαθέτει τη δική του ομάδα μέσα στο κόμμα, εμφανίζεται ως ο πιο σοβαρός αντίπαλος του Kono.
«Οι άνθρωποι θέλουν μια πολιτική γενναιοδωρίας, με έναν αρχηγό που να ακούει τις φωνές τους και να δέχεται ειλικρινά διαφορετικές απόψεις", δήλωσε ο 64χρονος Kisinda δεσμευόμενος να εργαστεί για την αύξηση των μισθών.
Πρώην υπουργός επίσης, η S. Takaichi, 60 ετών, είναι μια υπερεθνικίστρια με πολύ διχαστική προσωπικότητα, αλλά έχει την υποστήριξη του πρώην πρωθυπουργού S. Abe, ο οποίος κινεί τα νήματα μιας σημαντικής ομάδας στη δεξιά πτέρυγα του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος.
«Η υπέρτατη αποστολή της κυβέρνησης είναι να προστατεύει τις ζωές και τα αγαθά των Ιαπώνων, να προστατεύει την κυριαρχία και την τιμή» της Ιαπωνίας, επέμεινε σήμερα.
Η S. Nonda, πρώην υπουργός ηλικίας 61 ετών η οποία επικέντρωσε την προεκλογική εκστρατεία της στην προώθηση της ισότητας ανδρών - γυναικών και στην υποστήριξη των ευάλωτων ανθρώπων, φαίνεται ότι έχει τους λιγότερους υποστηρικτές στους κόλπους του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος.
«Η ποικιλομορφία είναι ένα όπλο», υπογράμμισε σήμερα υποσχόμενη να σχηματίσει μια κυβέρνηση με ίση συμμετοχή ανδρών και γυναικών και να καταπολεμήσει την υπογεννητικότητα στην Ιαπωνία.
Η απόλυτη πλειοψηφία είναι απαραίτητη για να κερδίσει κάποιο κόμμα τις εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου.
Κατά τον πρώτο γύρο, οι υποψήφιοι θα διεκδικήσουν 766 ψήφους: αυτές των 383 βουλευτών του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος στο κοινοβούλιο και άλλες τόσες των υπευθύνων του κόμματος στα 47 διαμερίσματα του αρχιπελάγους.
Αν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει πάνω από το 50% των ψήφων, θα οργανωθεί την ίδια ημέρα ένας δεύτερος εκλογικός γύρος ανάμεσα στους δύο πρώτους φιναλίστ, αλλά με μόνο 430 ψηφοφόρους, μεταξύ των οποίων οι 383 βουλευτές του κόμματος.

www.bankinngews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης