Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μακελειό στο Αφγανιστάν: Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί, 13 Αμερικανοί μεταξύ των θυμάτων - Το ISIS ανέλαβε την ευθύνη

Μακελειό στο Αφγανιστάν: Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί, 13 Αμερικανοί μεταξύ των θυμάτων - Το ISIS ανέλαβε την ευθύνη
Σχετικά Άρθρα

(upd2) Χαοτικό είναι το σκηνικό τις τελευταίες ώρες στο Αφγανιστάν, με τις λέξεις να αδυνατούν να περιγράψουν τι συμβαίνει, ύστερα από τις διαδοχικές εκρήξεις και τη διπλή τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ που άφησαν πίσω τους περισσότερους από 100 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.
Και ενώ η επιχείρηση εκκένωσης συνεχίζεται, οι ΗΠΑ διατυπώνουν την έντονη ανησυχία τους για το ενδεχόμενο οι επιθέσεις αυτοκτονίας να συνεχιστούν και σήμερα Παρασκευή 27/8.
Χθες Πέμπτη 27/8 βομβιστές αυτοκτονίας έπληξαν τις πύλες του αεροδρομίου της Καμπούλ, όπου σημειώθηκαν τουλάχιστον δύο εκρήξεις, προκαλώντας λουτρό αίματος μεταξύ των χιλιάδων, απεγνωσμένων ανθρώπων που συνωστίζονται εκεί με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να διαφύγουν στο εξωτερικό, και βυθίζοντας στο χάος την αερογέφυρα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.
Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων δεν έχει διευκρινιστεί.
Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, γίνεται λόγος για τουλάχιστον 103 νεκρούς, ανάμεσα τους και 13 Αμερικάνοι στρατιώτες.
Στα θύματα συμπεριλαμβάνονται και τουλάχιστον 28 Ταλιμπάν, όπως ανέφερε στέλεχος του ισλαμικού κινήματος.
«Χάσαμε περισσότερους ανθρώπους από ό,τι οι Αμερικανοί», είπε το στέλεχος αυτό, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Ο ίδιος είπε πως δεν βλέπει κανέναν λόγο παράτασης της προθεσμίας της 31ης Αυγούστου για την απομάκρυνση των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα.
Πέρα από τους Ταλιμπάν και τους Αμερικάνους στρατιώτες, δεκάδες άμαχοι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους παιδιά.
Εκατοντάδες είναι και οι τραυματίες, με ένα  χειρουργείο, το οποίο λειτουργεί υπό την αιγίδα μιας ιταλικής φιλανθρωπικής οργάνωσης, ανέφερε ότι νοσηλεύει περισσότερους από 150 τραυματίες.

Το ISIS ανέλαβε την ευθύνη

Την ευθύνη για την επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ την ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος με ανάρτηση στον λογαριασμό της εξτρεμιστικής, τζιχαντιστικής οργάνωσης στο Telegram.
Σε πλάνα που ανάρτησε στο διαδίκτυο ένας Αφγανός δημοσιογράφος διακρίνονται αιμόφυρτα πτώματα, σε έναν δρόμο, ανάμεσα σε συντρίμμια.
Ο άνθρωπος που τράβηξε το βίντεο ακούγεται να οδύρεται.
«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η έκρηξη στην Πύλη Αμπέι ήταν το αποτέλεσμα μιας πολύπλοκης επίθεσης (...)
Μπορούμε επίσης να επιβεβαιώσουμε ότι έγινε τουλάχιστον άλλη μία έκρηξη στο ή κοντά στο ξενοδοχείο Μπάρον, σε μικρή απόσταση από την Πύλη Αμπέι»,
έγραψε στο Twitter ο Τζον Κίρμπι, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Οι επιθέσεις

Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε εν μέσω του πλήθους που είχε συγκεντρωθεί έξω από το αεροδρόμιο, όπου συνωστίζονται χιλιάδες Αφγανοί με την ελπίδα ότι θα βρουν μια θέση σε ένα αεροπλάνο για να φύγουν.
Οι ΗΠΑ επιμένουν ότι η επιχείρηση εκκένωσης θα ολοκληρωθεί την Τρίτη, 31 Αυγούστου.
«Ήταν μια πελώρια έκρηξη, ανάμεσα στο πλήθος που περίμενε έξω από μια πύλη του αεροδρομίου», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αυτόπτης μάρτυρας που δήλωσε ότι ονομάζεται Μιλάντ.
«Όταν οι άνθρωποι άκουσαν την έκρηξη, προκλήθηκε πανικός.
Οι Ταλιμπάν πυροβόλησαν στον αέρα για να διαλύσουν το πλήθος που περίμενε», είπε ένας άλλος μάρτυρας που είδε «έναν άνδρα να τρέχει κρατώντας στην αγκαλιά του ένα τραυματισμένο παιδί».
Στις φωτογραφίες που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, αιμόφυρτοι άνθρωποι μεταφέρονται με χειράμαξες, ένα παιδί αρπάζει το χέρι ενός άνδρα που έχει τραυματιστεί στο κεφάλι.
Πυκνός καπνός υψώθηκε στον αέρα, ενώ άνδρες, γυναίκες και παιδιά έτρεχαν προς όλες τις κατευθύνσεις, για να φύγουν όσο το δυνατόν πιο μακριά.
Λίγο αργότερα, ένας φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου είδε να μεταφέρονται τουλάχιστον πέντε πτώματα και δεκάδες τραυματίες σε ένα κοντινό νοσοκομείο, της ιταλικής, μη κυβερνητικής οργάνωσης Emergency.
Ο Ακράμ Λουμπέγκα, ένας 26χρονος Ουγκαντέζος που εργάζεται στο αεροδρόμιο, για μια εταιρεία εστίασης, είπε ότι ακούστηκε η έκρηξη, αλλά κανείς δεν ήξερε τι συνέβη. «Φυσικά, όλοι φοβηθήκαμε.
Όλων τα νεύρα είναι τεντωμένα.
Στρατιώτες αναπτύχθηκαν γύρω από το αεροδρόμιο» καθώς εκφράζονταν φόβοι και για νέες επιθέσεις», πρόσθεσε.

Biden: Συνεχίζουμε την εκκένωση στο Αφγανιστάν - Θα κυνηγήσουμε τους τρομοκράτες, θα πληρώσουν

Σε δηλώσεις προχώρησε ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden, στον θλιβερό απόηχο της διπλής τρομοκρατικής επίθεσης στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του Αφγανισταν, Καμπούλ, που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο 60 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων 12 Αμερικανών στρατιωτών.
Εμφανώς συγκινημένος, χαρακτήρισε ήρωες τους Αμερικανούς πεζοναύτες που έχασαν τη ζωή τους από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, ενώ δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Δεν συγχωρούμε, δεν θα ξεχάσουμε.
Θα σας κυνηγήσουμε και θα πληρώσετε».
«Η αποστολή είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, αλλά δεν θα μας αποθαρρύνουν οι τρομοκράτες», πρόσθεσε, «η εκκένωση θα συνεχιστεί».
Κατόπιν κράτησε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα και τους Αμερικανούς στρατιώτες που θυσιάστηκαν.
«Οι Ταλιμπάν δεν είναι καλοί, αλλά έχουμε κοινά συμφέροντα αυτή τη στιγμή», σημείωσε. 

Λευκός Οίκος: Αδύνατο να απομακρυνθούν όλοι οι Αφγανοί έως τις 31/8 – Απομακρύνθηκαν πάνω από 100.000

Τη θέση πως είναι αδύνατο να απομακρυνθούν όλοι οι Αφγανοί έως τις 31 Αυγούστου, όταν και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η αποχώρηση όλων των αμερικανικών και ξένων στρατευμάτων, διατύπωσε ο Λευκός Οίκος.
Σε δηλώσεις της η εκπρόσωπος Τύπου της αμερικανικής προεδρίας, Jen Psaki, αναγνώρισε ότι θα είναι αδύνατον να απομακρυνθεί κάθε Αφγανός που θέλει να εγκαταλείψει τη χώρα του εντός της προθεσμίας για την αποχώρηση των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ από την Καμπούλ, ως την 31η Αυγούστου.
Ωστόσο, η Psaki υποστήριξε πως δεν υπάρχει καμιά προθεσμία όσον αφορά τη δέσμευση της Ουάσινγκτον να βοηθήσει κάθε Αμερικανό που το επιθυμεί να φύγει από το Αφγανιστάν, ακόμη και μετά την αποχώρηση του αμερικανικού στρατού.
Όπως είπε, από τις 14 Αυγούστου έως και σήμερα, έχουν απομακρυνθεί από το Αφγανιστάν περισσότεροι από 100.000 πολίτες.
«Από τη 14η Αυγούστου, οι ΗΠΑ απομάκρυναν και βοήθησαν στην απομάκρυνση περίπου 100.100 ανθρώπων» ανέφερε η Psaki, αναφέροντας πως η σημαία των ΗΠΑ θα κυματίζει μεσίστια ως και την 30ή Αυγούστου σε ένδειξη πένθους και για την απότιση φόρου τιμής στα θύματα της επίθεσης στην Καμπούλ.
«Σε ένδειξη σεβασμού, από σήμερα η σημαία των ΗΠΑ θα κυματίζει μεσίστια στον Λευκό Οίκο και σε όλα τα δημόσια κτίρια και τους δημόσιους χώρους (...) ως τη δύση του ηλίου την 30ή Αυγούστου, προς τιμή των θυμάτων των παράλογων βίαιων ενεργειών στην Καμπούλ» επεσήμανε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Τι είναι το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν

Το Ισλαμικό Κράτος της Επαρχίας Χορασάν (ISIS-K ή ISKP) έχει αναλάβει την ευθύνη για ορισμένες από τις αιματηρότερες επιθέσεις που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στο Αφγανιστάν.
Στοχοθετεί κυρίως μουσουλμάνους που θεωρεί αιρετικούς, ιδίως τους σιίτες.
Τον Αύγουστο του 2019 εξαπέλυσε επίθεση σε έναν σιιτικό γάμο στην Καμπούλ, σκοτώνοντας 91 ανθρώπους.
Μολονότι το ISIS-K και οι Ταλιμπάν είναι και οι δύο σουνιτικές, ισλαμιστικές οργανώσεις, οι σχέσεις μεταξύ τους είναι ανταγωνιστικές και αμοιβαία εχθρικές.
Νωρίτερα σήμερα, αναλυτές στον τομέα της ασφάλειας επισήμαναν ότι η δραστηριότητα του ISIS-K διακόπηκε απότομα εδώ και 12 ημέρες, ένδειξη ότι προετοίμαζε κάποια μεγάλη επιχείρηση, όπως βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας.
Η προειδοποίηση αυτή ωστόσο δεν απέτρεψε πολλούς Αφγανούς που συνέχισαν να συρρέουν στο αεροδρόμιο για να καταφέρουν να επιβιβαστούν σε κάποιο αεροπλάνο.
«Θα περιμένω μέχρι να κλείσει το αεροδρόμιο», είπε νωρίτερα ένας άνδρας που δήλωσε ότι ονομάζεται Χαμίντ και ότι εργαζόταν για κάποιο υπουργείο πριν να καταλάβουν την Καμπούλ οι Ταλιμπάν.
«Θα δώσουν τη δουλειά μας στους δικούς τους.
Πώς θα φροντίσω την οικογένειά μου;» διερωτήθηκε, καθώς δεν τον καθησύχασε η διαβεβαίωση των Ταλιμπάν ότι οι πολίτες δεν έχουν να φοβούνται τίποτα.
airport_wsj_0.png

 

kabul1_1.jpg

 

E9uj31xWUAIMSz0.jpgE9uj311WQAgNebF.jpgE9uj313WYAQbm68.jpg
Αυτόπτης μάρτυρας, μιλώντας στο Αφγανικό TOLO News έκανε λόγο για διάσπαρτα νεκρά πτώματα και τραυματίες και πρόσθεσε ότι είδε ξένες δυνάμεις στο σημείο έξω από το αεροδρόμιο.
Ο ίδιος μίλησε για ιδιαίτερα ισχυρή έκρηξη, εξηγώντας ότι απομάκρυναν τα θύματα με καροτσάκια, ενώ έδειξε τα ρούχα του που είχαν βαφτεί με αίμα.

Καταδικάζει η ΕΕ

Για «φρικιαστική και σκληρή επίθεση» κάνει λόγο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Sassoli αναφερόμενος στην επίθεση κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Ειδικότερα σημειώνει:
«Φρικιαστική και σκληρή επίθεση. Στεκόμαστε κοντά στις οικογένειες των θυμάτων και των τραυματιών. Είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί η ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ. Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να βρουν τη δύναμη να φέρουν στην ασφάλεια τους Ευρωπαίους πολίτες και εκείνους που αισθάνονται ότι απειλούνται».

Την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι "η τρέχουσα αστάθεια (στο Αφγανιστάν) δεν μπορεί να προκαλέσει αναζωπύρωση της τρομοκρατίας", τόνισε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ch. Michel με ανάρτησή του στο τουίτερ.
"Ανησυχώ πολύ με την είδηση της έκρηξης στην Καμπούλ και παρακολουθώ στενά την κατάσταση. Οι σκέψεις μου είναι με τα θύματα και τις οικογένειές τους.
Η εγγύηση της ασφαλούς διέλευσης προς το αεροδρόμιο παραμένει ζωτικής σημασίας.
Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η τρέχουσα αστάθεια δεν μπορεί να προκαλέσει αναζωπύρωση της τρομοκρατίας", ανέφερε σχετικά ο ίδιος.
Η κατάσταση στο Αφγανιστάν επιδεινώθηκε ραγδαία και κυρίως γύρω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ είναι ιδιαίτερα τεταμένη, εκτίμησε ο πρόεδρος της Γαλλίας Macron από το Δουβλίνο όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.
"Αντιμετωπίζουμε μια πολύ τεταμένη κατάσταση", είπε ο Macron στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Μίχολ Μάρτιν, προτρέποντας όλους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Η Γαλλία προσπαθεί ακόμη να απεγκλωβίσει "πολλές εκατοντάδες" ανθρώπους από το Αφγανιστάν και θα κάνει "τα μέγιστα" για να τα καταφέρει, όμως δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα πετύχει τον στόχο αυτό, λόγω της κατάστασης στο αεροδρόμιο, πρόσθεσε. "Τη στιγμή που μιλάμε, έχουμε 20 λεωφορεία με ανθρώπους με διπλή υπηκοότητα και με Αφγανούς τους οποίους θέλουμε να επαναπατρίσουμε", πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι αυτό σημαίνει πως "πολλές εκατοντάδες άνθρωποι ακόμη διατρέχουν κίνδυνο". Ορισμένα από τα λεωφορεία αυτά βρίσκονται στην πύλη του αεροδρομίου της Καμπούλ και είναι σε εξέλιξη συνομιλίες με τους Ταλιμπάν για το πώς θα απομακρυνθούν οι άνθρωποι από τη χώρα, συνέχισε.
Για λόγους ασφαλείας, ο πρεσβευτής της Γαλλίας στο Αφγανιστάν, θα επιστρέψει εντός των επόμενων ημερών στο Παρίσι και θα συνεχίσει να εργάζεται από τη γαλλική πρωτεύουσα, εξήγησε ο Μακρόν.

kabul2.jpgΗ προειδοποίηση από ΗΠΑ, Βρετανία, Αυστραλία

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν λίγες ώρες αφού η αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ κάλεσε με επείγουσα ειδοποίηση τους πολίτες των ΗΠΑ να μην πηγαίνουν στο διεθνές αεροδρόμιο Hamid Karzai της αφγανικής πρωτεύουσας.
Επίσης, οι κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Αυστραλίας, κάνοντας λόγο περί «απειλής» για τη διάπραξη τρομοκρατικής ενέργειας στο διεθνές αεροδρόμιο Hamid Karzai της Καμπούλ, είχαν καλέσει τους πολίτες τους να απομακρυνθούν αμέσως από εκεί, ενώ το ίδιο έπραξε νωρίτερα η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Καμπούλ χωρίς να εξηγήσει γιατί.
Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, η Marise Payne, είχε τονίσει πως υπάρχει «συνεχιζόμενη και πολύ σοβαρή απειλή να διαπραχθεί τρομοκρατική επίθεση» στο αεροδρόμιο και κάλεσε τους πολίτες της χώρας και όσους έχουν λάβει αυστραλιανή βίζα να απομακρυνθούν αμέσως.

Το Foreign Office από την πλευρά του σε ανάρτηση στον ιστότοπό του είχε τονίσει «μην πηγαίνετε στο διεθνές αεροδρόμιο» της Καμπούλ, λόγω της «αυξημένης και διαρκούς απειλής τρομοκρατικής επίθεσης», ενώ χιλιάδες Αφγανοί παραμένουν συγκεντρωμένοι στις πύλες του αεροδρομίου με την ελπίδα πως θα μπορέσουν να εγκαταλείψουν τη χώρα μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

E9uNRq3VoAQQdXc.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης