Διεθνή

Macron: Στροφή αλά γαλλικά για το πιστοποιητικό Covid-19 υπό τον φόβο των διαμαρτυριών

tags :
Macron: Στροφή αλά γαλλικά για το πιστοποιητικό Covid-19 υπό τον φόβο των διαμαρτυριών

Ο νέος νόμος επιβάλλει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών και καραντίνα για όσους διαγιγνώσκονται θετικοί στον κορωνοϊό

Σχετικά Άρθρα

Σε ισχύ έχει ήδη τεθεί από τις 26 Ιουλίου στη Γαλλία η επέκταση της ισχύος του υγειονομικού πιστοποιητικού, μετά από το συμβιβασμό που επιτεύχθηκε στη Μικτή Επιτροπή που αποτελείται από επτά μέλη της Εθνοσυνέλευσης και επτά μέλη της Γερουσίας, η οποία προχώρησε σε μερική χαλάρωση των προταθέντων από την κυβέρνηση υγειονομικών περιορισμών για τους μη εμβολιασμένους, όπως μεταδίδει το Reuters την Τρίτη 17 Ιουλίου 2021.
Φοβούμενη μεγάλο κύμα των αντιδράσεων με απρόβλεπτες συνέπειες, η κυβέρνηση έκανε κάποιες παραχωρήσεις, αλλά δεν φάνηκε να αίρει τις «κόκκινες γραμμές» της.
Ο νέος νόμος επιβάλλει, για παράδειγμα, τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στον υγειονομικό κλάδο και την απομόνωση όσων διαγιγνώσκονται θετικοί στον κορωνοϊό.

O στόχος

Παρά τις υποχωρήσεις, ο Emmanuel Mecron, που εκτός των άλλων κατάφερε μετά το διάγγελμα που απηύθυνε προς το γαλλικό λαό στις 12 Ιουλίου και τα κίνητρα που εξήγγειλε να επιταχύνει θεαματικά την εμβολιαστική διαδικασία καθώς ο αριθμός όσων έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου ξεπέρασε ήδη προτού εκπνεύσει ο μήνας τα 40 εκατομμύρια – ένας στόχος που αρχικά η κυβέρνηση είχε θέσει για τα τέλη Αυγούστου.
Εν πάση περιπτώσει, ο υπουργός Υγείας Olivier Véran χαιρέτισε την «ενότητα» που επέδειξαν η κοινοβουλευτική πλειοψηφία και οι κυριότερες ομάδες πολιτών που αντιδρούν στα μέτρα που «προσλαμβάνουν τον χαρακτήρα του επείγοντος έπειτα από την επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα του ιού» – πλέον τα κρούσματα ξεπερνούν τα 20.000 ημερησίως στη Γαλλία.

Τα «κίτρινα γιλέκα»

Είναι σαφές ότι εκείνο που πάση θυσία θέλουν να αποφύγουν ο Macron και η κυβέρνηση Castex ενόψει μάλιστα των εκλογών του προσεχούς Απριλίου είναι ένα λαϊκό «κίνημα» σαν κι αυτό που διοργάνωναν το 2018 τα «κίτρινα γιλέκα», με τα τακτικά σαββατιάτικα μπλόκα οδικών αρτηριών και τις συγκεντρώσεις που διοργάνωναν.
Και εν προκειμένω δεν είναι αμελητέα η κινητοποίηση των αντικυβερνητικών (ακριβέστερα αντιθεσμικών) διαδηλωτών και των αρνητών του εμβολίου.
Το περασμένο Σάββατο 17 Ιουλίου βγήκαν στους δρόμους περί τους 161.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με τη γαλλική Αστυνομία, ενώ το αμέσως προηγούμενο Σάββατο οι διαμαρτυρόμενοι ήταν 114.000.

Επιρροή του κινήματος

Δεν είναι αμελητέοι και οι αρνητές των εμβολίων στη Γαλλία, επισημαίνεται στο δημοσίευμα .
Υπολογίζονται στο 16% του πληθυσμού της χώρας ενώ είναι νέοι, με μεγάλη δράση στα κοινωνικά δίκτυα – δράση παραπλανητική μεν, επιδραστική δε, σημειώνεται σχεικά.
Έτσι, παρά τη βούληση της πλειοψηφίας το νομοθετικό σώμα δεν ενέκρινε την υποχρεωτικότητα του υγειονομικού πιστοποιητικού για τους εφήβους.
Επίσης δεν εγκρίθηκε η υποχρεωτικότητα της κατοχής ενός πιστοποιητικού υγειονομικής ασφάλειας για να καθήσει κάποιος σε εξωτερικούς χώρους καταστημάτων εστίασης ή για να παρακολουθήσει μια μαζική πολιτιστική εκδήλωση, ένα φεστιβάλ μουσικής για παράδειγμα.

Απολύσεις

Επίσης, τα μέλη της Γερουσίας μπλοκάρισαν τη δημιουργία του κινήτρου της απόλυσης για τον εμβολιασμό των εργαζομένων – θεώρησαν ότι το μέτρο δεν συνιστά κίνητρο αλλά εκβιασμό. Δεν πέρασε, λοιπόν, η πρόταση να αποτελεί αιτία απόλυσης ο μη σεβασμός των υγειονομικών πρωτοκόλλων (η κατοχή πιστοποιητικού εμβολιασμού δηλαδή) από τους υπαλλήλους που εργάζονται σε υγειονομικά ευαίσθητους τομείς, όπως είναι η εστίαση και η ψυχαγωγία.

Πρόστιμα

Για τις επιχειρήσεις που δέχονται κοινό (σε εσωτερικούς χώρους) και δεν ελέγχουν τους πελάτες τους αν διαθέτουν υγειονομικό πιστοποιητικό ο νόμος προβλέπει αντί για την άμεση επιβολή προστίμου και ποινικών διώξεων την επίδοση στην ιδιοκτησία επίσημης ειδοποίησης από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές και σε περίπτωση υποτροπής το προσωρινό κλείσιμο της επιχείρησης. Το «λουκέτο» όμως, που θα επιβάλλεται ως διοικητική ποινή, δεν θα ξεπερνά το 7ήμερο.
Παρά ταύτα, αν βεβαιωθούν τρεις παραβάσεις, οι υπεύθυνοι της επιχείρησης θα αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο να καταδικαστούν σε φυλάκιση ενός έτους και σε πρόστιμο 9.000 ευρώ.

Μεγάλα εμπορικά κέντρα

Τα μεγάλα εμπορικά κέντρα εξαιρέθηκαν από την υποχρεωτικότητα του υγειονομικού πιστοποιητικού, κατά την επιθυμία της γαλλικής Γερουσίας
Εξαιρέθηκαν επίσης τα εστιατόρια που λειτουργούν στους σιδηροδρομικούς σταθμούς και πωλούν έτοιμα γεύματα που παίρνει ο επιβάτης στο χέρι.
Η απόφαση της Μικτής Επιτροπής για τα εμπορικά κέντρα φαίνεται πως ξεπερνά την «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης, που την προσέβαλε ζητώντας την αυστηρότερη εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Ταξίδια

Για τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων με τρένο η υποχρέωση της κατοχής υγειονομικού πάσου χαλαρώνει στην περίπτωση «επείγουσας ανάγκης που δημιουργεί δικαιολογημένα εμπόδια για την απόκτησή του».
Αντίθετα, το πιστοποιητικό είναι υποχρεωτικό για τους ασθενείς που οδεύουν προς το νοσοκομείο για προγραμματισμένες θεραπείες.

Εμβολιασμών υγειονομικών

Χαλάρωσε, επίσης, το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, καθώς η εφαρμογή του παρατάθηκε κατά ένα μήνα, στις 15 Οκτωβρίου για όσους επαγγελματίες έχουν κάνει την πρώτη δόση και διαθέτουν αρνητικό τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού.
Αντίθετα, απορρίφθηκε η πρόταση της Γερουσίας για παράταση της ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού κατά 15 ημέρες, από τις 30 Αυγούστου στις 15 Σεπτεμβρίου, για τους εργαζομένους σε επαγγέλματα που έρχονται σε επαφή με το κοινό.

Σχολεία

Επίσης, η Μικτή Επιτροπή δεν δέχθηκε την πρόταση της κυβέρνησης για υποχρεωτική υποβολή του «εμβολιαστικού staτus» των μαθητών στους διευθυντές των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Αντ’ αυτού η Επιτροπή ζήτησε από τις τοπικές υγειονομικές αρχές να δημοσιοποιούν κάθε βδομάδα τα δεδομένα που αφορούν τα κρούσματα και την πρόοδο της εμβολιαστικής διαδικασίας στη γεωγραφική ζώνη της δικαιοδοσιας τους.
Τέλος, η Επιτροπή ζήτησε από την κυβέρνηση να ενημερώνει άπαξ εβδομαδιαίως το Κοινοβούλιο έως τις 31 Οκτωβρίου 2021 για τις εκτιμώμενες επιπτώσεις της εφαρμογής του υγειονομικού πιστοποιητικού και εν γένει της εθνικής προσπάθειας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης