Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν: Πρόταση για σύσταση Αρχής για την πάταξη του «μαύρου χρήματος» - Στο στόχαστρο τα cryptos

tags :
Κομισιόν: Πρόταση για σύσταση Αρχής για την πάταξη του «μαύρου χρήματος» - Στο στόχαστρο τα cryptos

Η Europol εκτιμά ότι περίπουποσοστό 1% της οικονομικής δραστηριότητας της Ε.Ε. αφορά ύποπτες οικονομικές συναλλαγές

Σχετικά Άρθρα

Τη σύσταση μιας νέας υπηρεσίας κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, η οποία θα επιτηρεί εκ του σύνεγγύης τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της περιοχές, ούτως ώστε να αποτρέπει τη διακίνηση χρήματος από εγκληματίες και τρομοκράτες, προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Τρίτη 20 Ιουλίου 2021.
Η πρόταση λαμβάνει χώρα αφότου το σκάνδαλο της Danske Bank κατέδειξε τα κενά και τις ελλείψεις του ευρωπαϊκού συστήματος όσον αφορά στην αποτροπή τέτοιου είδους φαινομένων.

H υπόθεση της Danske Bank

Οι προσπάθειες για τη σύσταση μίας κοινοτικής αρχής πάταξης του ξεπλύματος μαύρου χρήματος επιταχύνθηκαν από τη στιγμή που αρκετές χώρες άρχισαν να ερευνούν τις δραστηριότητες της Danske Bank, αφότου ύποπτες συναλλαγές άνω των 200 δισ. ευρώ φαίνεται πως «πέρασαν» μέσα από το εσθονικό βραχίονα της τράπεζας, μεταξύ 2007 και 2015.
Μάλιστα, η υπόθεση παραμένει ανοιχτή, καθώς ο έλεγχος της δραστηριότητας της εσθονικής θυγατρικής δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε από την ίδια την Danske.

Το καμπανάκι

Η Europol εκτιμά ότι περίπου  ποσοστό 1% της οικονομικής δραστηριότητας της Ε.Ε. αφορά τέτοιου είδους ύποπτες συναλλαγές.
«Κάθε νέο σκάνδαλο ξεπλύματος μαύρου χρήματος είναι ένα καμπανάκι που μας υπενθυμίζει ότι το έργο μας στο να κλείσουμε τα κενά στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα δεν έχει ολοκληρωθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis

Συντονισμός

Ελλείψει κάποιας πανευρωπαϊκής αρχής για τον εντοπισμό και την πάταξη του «ξεπλύματος μαύρου χρήματος» και των παράνομων συναλλαγών από εγκληματικές οργανώσεις και τρομοκράτες, οι Βρυξέλλες βασίζονταν στις εθνικές αρχές των κρατών μελών, οι οποίες ωστόσο δεν συντονίζονται πάντα ή δεν επιβάλουν τους ίδιους κανόνες καταστολής.
Η προτεινόμενη αρχή θα φέρει το όνομα EU Anti-Money Laundering Authority/Countering Financing of Terrorism Authority (AMLA) και θα εποπτεύει τις διασυνοριακές συναλλαγές, συντονίζοντας ταυτόχρονα τα αντίστοιχα εθνικά όργανα των κρατών μελών.

Η έδρα

Η έδρα της AMLA θα αποφασιστεί από τα κράτη μέλη, ωστόσο στόχος είναι το όργανο να έχει συσταθεί και να είναι πλήρως λειτουργικό μέχρι το 2026.
Το πλάνο είναι να περιλαμβάνει τουλάχιστον 250 εργαζομένους.
Όσον αφορά τη χρηματοδότηση του, η πρόταση είναι να καλύπτεται από ένα ειδικό τέλος προς τις εταιρείες υψηλού ρίσκου, όπως είναι για παράδειγμα τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων.

Συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα

Εκτός από την υπηρεσία αυτή, η Κομισιόν προτείνει οι εταιρείες που διαχειρίζονται εικονικό ενεργητικό, όπως τα κρυπτονομίσματα, θα τεθούν στο «μικροσκόπιο» των αρμόδιων αρχών προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ξέπλυμα μαύρου χρηματος, ενώ παράλληλα θέτει τις συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα υπό ένα πλαίσιο μεγαλύτερης διαφάνειας.

Καταγραφή της δραστηριότητας

Αναλυτικότερα, οι εταιρείες που θα μεταφέρουν ενεργητικό σε ψηφιακά νομίσματα θα υποχρεούνται να καταγράφουν τα στοιχεία τόσο αυτών που αποστέλλουν τα ποσά όσο και εκείνων που τα παραλαμβάνουν, σύμφωνα και με τις προτάσεις που είχε καταθέσει η διακυβερνητική Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (Financial Action Task Force – FATF).
Τα στοιχεία θα είναι πλήρη, δηλαδή θα πρέπει να υπάρχει καταγεγραμμένο το όνομα του πελάτη, η διεύθυνσή του, η ημερομηνία γέννησης και ο αριθμός του λογαριασμού.

Κατάργηση ανωνυμίας

Η Κομισιόν προτείνει ακόμη τα ανώνυμα «πορτοφόλια» σε κρυπτονομίσματα να απαγορευτούν, όπως ακριβώς ισχύει σήμερα με τους ανώνυμους τραπεζικούς λογαριασμούς.
Επιπλέον, οι μεταφορές μετρητών σε όλη την περιοχή της Ε.Ε. θα έχουν ένα ανώτατο όριο τα 10.000 ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης