Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Η Merkel προετοιμάζει το έδαφος για σταδιακή άρση της δημοσιονομικής επέκτασης

Γερμανία: Η Merkel προετοιμάζει το έδαφος για σταδιακή άρση της δημοσιονομικής επέκτασης
Υπό την αίρεση ενός τέταρτου κύματος της πανδημίας, η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel δηλώνει ότι θα καταγραφεί ταχεία οικονομική ανάκαμψη και επιστροφή στα επίπεδα προς της πανδημίας
Σχετικά Άρθρα

Ταχεία οικονομική ανάκαμψη αναμένει η Γερμανία , καθώς οι αριθμοί των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού μειώνονται, αναφέρει η καγκελάριος Angela Merkel μετά από τη σύνοδο της ΕΕ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2021.
«Οι πιθανότητες για μια ταχεία οικονομική ανάκαμψη καθώς και για άμεση επιστροφή στα προ πανδημίας επίπεδα, είναι σχετικά καλές», τόνισε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.
«Ωστόσο, όλα αυτά εξαρτώνται από το εάν εμείς κάνουμε τα πάντα για να αποτρέψουμε ένα τέταρτοι κύμα που θα μας πάει πίσω ξανά», πρόσθεσε καθώς φαίνεται να εισακούονται οι προειδοποιήσεις του επικεφαλής της Bundesbank, Jens Weidmann για την ανάγκη επιστροφής στη συνετή δημοσιονομικη πολιτική.

Προειδοποίηση Weidmann

Kαμία ανάγκη να παραταθεί η αναστολή των ορίων του χρέους της Γερμανίας και το 2022, δεν διακρίνει η κεντρική τράπεζα της χώρας, τονίζοντας παράλληλα ότι οι προβλέψεις του Βερολίνου για την ανάπτυξη γι αυτό και το επόμενο έτος είναι πολύ απαισιόδοξες, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Πέμπτη 24 Ιουνιου 2021
Τα σχόλια αυτά έκανε ο διοικητής της Bundesbank, Jens Weidmann , κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης της καγκελαρίου της Angela Merkel.

Οι προβλέψεις

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Bundesbank δήλωσε ότι αναμένει η γερμανική οικονομία να φτάσει στα επίπεδα πριν από την πανδημία το επόμενο τρίμηνο, καταγράφοντας ρυθμό ανάπτυξης 3,7% φέτος, 5,2% το επόμενο έτος και 1,7% το 2023.
Ο Weidmann δήλωσε στη συνεδρίαση ότι αναμένει υψηλότερα φορολογικά έσοδα και χαμηλότερες δαπάνες το 2022 και επιπλέον, δεν θα χρειάζονται πλέον μέτρα σταθεροποίησης, σύμφωνα με πηγές.

Προϋπολογισμός

Για να μπορέσει το Βερολίνο να στηρίξει την οικονομία με πρωτοφανή μέτρα διάσωσης, έπρεπε να προβεί σε σημαντική αυξηση του δανιεμού έπρεπε να χρησιμοποιήσει τη ρήτρα διαφυγής για να αναστείλει τα όρια του χρέους τα οποία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένα, ενώ και ο προγραμματισμένος προϋπολογισμός του υπουργού Οικονομικών Olaf Scholz για το επόμενο έτος προβλέπει την αναστολή αυτών των ορίων για τρίτο διαδοχικό έτος.

Εκτόξευση του χρέους

Σύμφωνα με το προϋπολογισμό που έχει κατατεθεί για το 2022, το νέο χρέος θα ανέλθει σε περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα 81,5 δισ. που είχε προγραμματίσει Olaf Scholz .
Μαζί με το νέο δανεισμό, το συνολικό χρέος από το ξέσπασμα της κρίσης του κορωνοϊού ανέρχεται πλέον σε 470 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου.
Ήδη και πριν από το σχεδιαζόμενο υψηλότερο χρέος, ο Σοσιαλδημοκράτης Olaf Scholz είχε προγραμματίσει να εφαρμόσει για τρίτη συνεχόμενη φορά τον αποκαλούμενο κανόνα εξαίρεσης του φρένου χρέους που θεμελιώνεται στο Σύνταγμα, προκειμένου να καταστεί δυνατή η αύξηση του καθαρού δανεισμού για την καταπολέμηση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού. Σύμφωνα με όσα ισχύουν σήμερα, το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών δεν σκοπεύει πάντως να κάνει χρήση αυτής της επιλογής εκτάκτου ανάγκης το 2023.
Η Γερμανία έχει ήδη δανειστεί 370 δισ. ευρώ από το 2020, λόγω της πανδημίας.
Η νέα αύξηση εγκρίθηκε στο υπουργικό συμβούλιο την Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021, το οποίο ενέκρινε και το οικονομικό πλάνο της κυβέρνησης έως το 2025, αν και αυτό προβλέπεται να τροποποιηθεί με τά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης