Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρόταση Schaeuble προς χώρες Νότιας Ευρώπης: Δημοσιονομική ένωση και αυστηρότεροι όροι - Τι τον ενοχλεί;

Πρόταση Schaeuble προς χώρες Νότιας Ευρώπης: Δημοσιονομική ένωση και αυστηρότεροι όροι - Τι τον ενοχλεί;
Mε άρθρο του, το οποίο δημοσιεύει η ιταλική εφημερίδα Sole 24 Oreο, ο πρόεδρος της γερμανικής Βουλής Wolfgang Schaeuble ταράσσει για άλλη μία φορά τα αδρανή νερά της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Σχετικά Άρθρα

Mε άρθρο του, το οποίο δημοσιεύει η ιταλική εφημερίδα Sole 24 Oreο, ο πρόεδρος της γερμανικής Βουλής Wolfgang Schaeuble ταράσσει για άλλη μία φορά τα αδρανή νερά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο μακρόσυρτος λόγος του είναι μια πέτρα που πέφτει στη λίμνη και, εντέλει, καταφέρνει να δημιουργήσει σειρά παλιρροϊκών κυμάτων.
Ο Schaeuble μας υπενθυμίζει ποιοι είμαστε, τα οικεία κακά που κατατρύχουν τον ευρωπαϊκό χώρο.
Ο επικεφαλής της Bundestag πήρε, λοιπόν, μολύβι και χαρτί για να απευθυνθεί κυρίως στους ηγέτες του Νότου, προτείνοντας μια παλιά, δοκιμασμένη συνταγή, αποκλειστικά προσανατολισμένη προς τη σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών, και η οποία δεν λαμβάνει υπόψη την άλλη πλευρά.

Ελάφρυνση χρέους αλλά αυστηρότεροι όροι…

Σε αυτό το πλαίσιο, απαιτεί από τα κράτη μέλη να δεσμευτούν για μια αμετάκλητη ενοποίηση των δημόσιων οικονομικών τους, σε αντάλλαγμα στήριξης σε περίπτωση κρίσης ρευστότητας.
Η βασική ιδέα της πρότασης του είναι να διαχωριστεί το δημόσιο χρέος των χωρών μελών σε ένα μέρος συμβατό με το όριο του 60% επί του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος που προβλέπεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης (PSC), από το υπερβολικό χρέος που είναι πέρα από το παραπάνω «κατώφλι».
Το μέρος του χρέους των χωρών μελών που υπερβαίνει το όριο του 60% σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία θα μεταφέρεται στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αποπληρωμής (Fer) για το οποίο τα μέλη της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ) θα ευθύνονται από κοινού και εις ολόκληρον.
Σε αντάλλαγμα, οι χώρες με επίπεδο χρέους που υπερβαίνει το όριο του 60% θα αναλαμβάνουν υποχρεώσεις αποπληρωμής στη Fer εντός 20-25 ετών.
Μέσω εγγυήσεων, οι υπερχρεωμένες χώρες μέλη θα καταβάλλουν έτσι χαμηλότερο επιτόκιο στο μεταφερόμενο χρέος τους.
Αυτή η μείωση του κόστους αναχρηματοδότησης θα μείωνε τον λόγο χρέους / ΑΕΠ κάτω από το όριο του 60%.
Ωστόσο, η δυνατότητα αξιοποίησης του χαμηλότερου κόστους χρηματοδότησης για το μεταφερόμενο χρέος σχετίζεται με αυστηρούς όρους.
Συγκεκριμένα, αυτές οι προϋποθέσεις περιλαμβάνουν την πρόβλεψη εσόδων από ένα φόρο για την εκπλήρωση υποχρεώσεων, την κατάθεση εγγυήσεων, δέσμευση για ενοποίηση και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Μετά τη μεταφορά του υπερβολικού χρέους στη Fer, το υπόλοιπο εθνικό χρέος δεν πρέπει πλέον να υπερβαίνει το επίπεδο του 60% του ΑΕΠ.

Αναπάντητα ερωτήματα

Στο μεταξύ, ο Scheauble δεν αναφέρεται στο τι θα συμβεί όταν η τρέχουσα πολιτική στήριξης, την οποία στηλιτεύει, αρχίσει να αποσύρεται, τι θα γίνει με την ΕΚΤ;
Πώς οι χώρες θα αναχρηματοδοτήσουν το χρέος τους το οποίο έχει εκτιναχθεί σε πρωτοφανή και μη αντιμετωπίσιμα επίπεδα λόγω της πανδημίας;
Πάντως, ήδη οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων συνεχίζουν να τείνουν από τα αρνητικά επίπεδα προς το μηδέν, πριν καν φτάσει ο Ιούνιος.
Mήπως αυτό πειράζει τον Scheauble;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης