Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πτώση στη Wall Street - Κράτησε τις 35.000 μονάδες ο Dow Jones

Πτώση στη Wall Street - Κράτησε τις 35.000 μονάδες ο Dow Jones

Οριακές απώλειες ο Dow Jones, βουτιά -2,55% ο Nasdaq

Με απώλειες έκλεισαν σήμερα 10/5 οι βασικοί δείκτες της Wall Street, στον απόηχο των απογοητευτικών στοιχείων που ανακοινώθηκαν για την αγορά εργασίας τα οποία θεωρήθηκε ότι θα αποτρέψουν την Federal Reserve από το να δρομολογήσει τη σύσφιξη της πολιτικής της.
Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή 7/5 έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε μόλις 266.000 θέσεις εργασίας τον Απρίλιο, χάνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για περίπου 1 εκατ. θέσεις.
Η αδυναμία στην αγορά εργασίας ενίσχυσε τις προσδοκίες ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν θα αποσύρει τα μέτρα τόνωσης παρά την ενίσχυση των ρυθμών ανάπτυξης τους τελευταίους μήνες καθώς οι μαζικοί εμβολιασμοί έχουν οδηγήσει σε άρση των μέτρων περιορισμού και στο άνοιγμα της οικονομίας.

Ο δείκτης Dow Jones δεν κατάφερε να κρατήσει τα κέρδη που τον οδήγησαν νωρίτερα σε νέα επίπεδα ρεκόρ πάνω και από τις 35.000 μονάδες και έκλεισε με απώλειες -0,1% στις 35.017 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε πτώση -1,04% στις 4.188,43 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq υποχώρησε -2,55% στις 13.401,86 μονάδες

Οι επενδυτές παρακολουθούν παράλληλα τις εξελίξεις γύρω από την κυβερνοεπίθεση σε έναν σημαντικό αγωγό που παραδίδει περίπου το 45% των καυσίμων που καταναλώνονται στην Ανατολική Ακτή.
Η Colonial Pipeline ανακοίνωσε μέσα στο σαββατοκύριακο ότι έκλεισε τον αγωγό καθώς έχει γίνει στόχος κυβερνοεπίθεσης για λύτρα.
Στο μεταξύ, η περίοδος των εταιρικών αποτελεσμάτων πλησιάζει στο τέλος της.
Μέχρι την Παρασκευή 7/5, το 88% των εταιρειών του S&P 500 είχε γνωστοποιήσει τα αποτελέσματα του για το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με την FactSet.
Ο δείκτης εμφανίζει πλέον την υψηλότερη ετήσια ανάπτυξη στα κέρδη από το πρώτο τρίμηνο του 2010, σύμφωνα με τους αναλυτές της FactSet.
Οι αναλυτές περιμένουν οι αμερικανικές εταιρείες να συνεχίζουν να εμφανίζουν αύξηση κερδών με διψήφια ποσοστά αύξησης για το υπόλοιπο του 2021. Αυτή η τάση οφείλεται και στις ιδιαίτερα άσχημες συνθήκες το αντίστοιχο περσινό διάστημα όταν η πανδημία χτυπούσε με ιδιαίτερα σφοδρότητα τις ΗΠΑ.
Σε ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τις πωλήσεις του εμβολίου της κατά του Covid-19 προχώρησε η BioNTech, καθώς αυξάνονται οι παραγγελίες από διάφορες χώρες οι οποίες προσπαθούν να επιταχύνουν τα εμβολιαστικά τους προγράμματα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg τη Δευτέρα 19 Μαΐου 2021.
Συγκεκριμένα, η BioNTech ανακοίνωσε ότι αναμένεται έσοδα της τάξης των 12,4 δισ. ευρώ ή 15 δισ. δολαρίων από τις πωλήσεις του εμβολίου της το 2021, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Προς lockdown η Ινδία, προς χαλάρωση η Αγγλία – Τέλος με την AstraZeneca η ΕΕ

Mε τις φωνές να πυκνώνουν για την επιβολή ενός ολικού lockdown στην Ινδία προκειμένου να περιοριστεί όσο το δυνατόν η διασπορά της επιδημίας του κορωνοϊού και να μην εξελιχθεί σε μια «παγκόσμια υγειονομική βόμβα», η διεθνής κοινότητα παραμένει διχασμένη σχετικά με το ζήτημα της απελευθέρωσης της πατέντας των εμβολίων.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν κατάφεραν κατά την πρόσφατη διήμερη Σύνοδο τους στην Πορτογαλία να καταλήξουν σε μια κοινή θέση όσον αφορά την πρόταση του προέδρου των ΗΠΑ, Joe Biden για άρση της πατέντας, τη στιγμή που η Κομισιόν έκλεισε συμφωνία με την Pfizer/BioNTech για 1,8 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων έως το 2023, ανακοινώνοντας παράλληλα πως σταματά τη συνεργασία με την AstraZeneca.
Και ενώ στις ΗΠΑ εκτιμάται πως οι θάνατοι λόγω της covid είναι υποτιμημένοι, στη Μ.Βρετανία, όπου έχουν εμβολιαστεί τα 2/3 των ενηλίκων Βρετανών, ο πρωθυπουργός Boris Johnson αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα 10/5 την περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων από την ερχόμενη Δευτέρα 17/5.

Μεικτές τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Με μικρά κέρδη έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να αξιολογήσουν τις προθέσεις των κεντρικών τραπεζών υπό το πρίσμα και των αδύναμων στοιχείων που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή από τις ΗΠΑ για την αγορά εργασίας.
Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε μικρά κέρδη 0,1% στις 445,39 μονάδες, με τον δείκτη των βασικών υλών να σημειώνει πάντως άλμα άνω του 2% και τον κλάδο της τεχνολογίας να χάνει σχεδόν 1,5%.
Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός δείκτης DAX έκλεισε ουσιαστικά αμετάβλητος στις 15.400,41 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με οριακά κέρδη 0,01% στις 6.385,99, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 0,1% στις 7.123,68 μονάδες.
Στην περιφέρεια ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB έκλεισε με άνοδο 0,8%, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 ενισχύθηκε κατά 0,9%.
Την εκτίμηση ότι η γαλλική οικονομία θα επιστρέψει στα προ κορωνοϊού επίπεδα έως το α' εξάμηνο του 2022 εξέφρασε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Bruno Le Maire, ο οποίος επιβεβαίωσε τον στόχο του για οικονομική ανάπτυξη 5% το 2021.
«Η οικονομική ανάπτυξη επέστεψε το α' τρίμηνο... Νομίζω ότι θα έχουμε μια ισχυρή ανάπτυξη το 2021» υποστήριξε ο Le Maire μιλώντας στο ραδιόφωνο France Info.
Ο ίδιος απέκλεισε ένα δεύτερο πακέτο μέτρων πέρα από το τρέχον πακέτο 100 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, ο Le Maire συμπλήρωσε ότι ήταν δίκαιο να τεθεί το ζήτημα των μακροπρόθεσμων επενδυτικών σχεδίων για τη Γαλλία.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να αυξήσει τις αγορές ομολόγων στη συνεδρίαση του Ιουνίου, εάν χρειαστεί μια τέτοια κίνηση για να διατηρηθούν οι όροι δανεισμού ευνοϊκοί, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Philip Lane σε γαλλική εφημερίδα. Ανέφερε επίσης ότι η ανεργία δεν αναμένεται να επιστρέψει στο προ πανδημίας επίπεδα πριν από το 2023, μια μακρά διαδικασία που θα απαιτήσει «συνεχή προσπάθεια» τόσο από την ΕΚΤ όσο και από τις κυβερνήσεις.
«Μπορούμε να αυξήσουμε ή να μειώσουμε τις αγορές μας ανάλογα με το τι είναι απαραίτητο για να διατηρήσουμε τις συνθήκες χρηματοδότησης ευνοϊκές», ανέφερε ο Lane.
«Η συνολική μας δέσμευση είναι να διατηρήσουμε ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης», πρόσθεσε.
Τα σχόλια του Lane δείχνουν ότι η απόφαση παραμένει ανοιχτή καθώς η ανάκαμψη έρχεται αργότερα από ό, τι περίμενε η ΕΚΤ και η οικονομία της Ευρωζώνης χρειάζεται ακόμη ένα χρόνο για να επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα, σχολιάζει το Reuters.
Οι μετοχές της IAG, ιδιοκτήτριας της British Airways, της easyJet και της Wizz Air, ωστόσο, σημείωσαν πτώση μεταξύ 1,5% και 3,4% αφού το Ηνωμένο Βασίλειο επέτρεψε να ξεκινήσουν και πάλι τα διεθνή ταξίδια από τις 17 Μαΐου, αλλά μόλις 12 χώρες περιελήφθησαν στη λεγόμενη «πράσινη λίστα».
Η μετοχή της γερμανικής εταιρίας βιοτεχνολογίας BioNTech κατέγραψε άλμα 10,8% αφού αποκάλυψε τα σχέδιά της να κατασκευάσει νέες εγκαταστάσεις παρασκευής των εμβολίων της που βασίζονται στην τεχνολογία mRNA στη Σιγκαπούρη.

Σημαντικά βελτιωμένη η επενδυτική εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη τον Απρίλιο του 2021

Σημαντικά βελτιωμένη η επενδυτική εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη τον Μάιο, σύμφωνα με τον ερευνητικό οργανισμό Sentix.
Ο δείκτης επενδυτικής εμπιστοσύνης αυξήθηκε στις 21 μονάδες, από 13,1 τον Απρίλιο, ξεπερνώντας κατά πολύ ακόμη και τις πιο υψηλές προσδοκίες, ενώ έφτασε στο πιο υψηλό από τον Μάρτιο του 2018.
Παράλληλα, ο δείκτης τρέχουσας αποτίμησης ενισχύθηκε στις 6,3 μονάδες, ενώ ο δείκτης που μετρά τις προσδοκίες σκαρφάλωσε σε ιστορικό ρεκόρ, στις 36,8 μονάδες.

Μεικτά πρόσημα στην Ασία

Μεικτά πρόσημα κατέγραψαν οι αγορές της Ασίας, στον απόηχο των χειρότερων των εκτιμήσεων στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ, τα οποία ανακοινώθηκαν την Παρασκευή.
Ο Asia Dow ενισχύθηκε +0,4% στις 4.051 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με άνοδο +0,55%, στις 29.518 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε -0,15% στις 28.568 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite κατέγραψε άνοδο +0,3% στις 3.427 μονάδες.
Ο Sensex σημείωσε άνοδο +0,75% στις 49.577 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης