Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία - Δημοσκόπηση ARD: Πρώτοι οι Πράσινοι με βραχεία κεφαλή από CDU/ CSU – Καγκελάριος η Baerbock

tags :
Γερμανία - Δημοσκόπηση ARD: Πρώτοι οι Πράσινοι με βραχεία κεφαλή από CDU/ CSU – Καγκελάριος η Baerbock

Το κόμμα των Πρασίνων (Die Gruenen) θα ελάμβανε το 26% του συνόλου των ψήφων ενώ Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/ CSU) θα ελάμβαναν 23%

Σχετικά Άρθρα

Θα κατακτούσαν την πρώτη θέση και θα αποτελούσαν την ισχυρότερη δύναμη στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο οι Πράσινοι την περίπτωση που διεξάγονταν κοινοβουλευτικές εκλογές, ενώ την συμπρόεδρό τους Αnnalena Baerbock θα ψήφιζαν απευθείας και για καγκελάριο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρώτου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου της Γερμανίας ARD, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ την Πέμπτη 6 Μαΐου .

Πρόθεση ψήφου

Πιο συγκεκριμένα, ενώ οι συγκυβερνώντες Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/ CSU) θα ελάμβαναν 23% (-4% σε σύγκριση με ανάλογη δημοσκόπηση τον Απρίλιο), το κόμμα των Πρασίνων (Die Gruenen) θα ελάμβανε το 26% (+4%) του συνόλου των ψήφων, σύμφωνα με την δημοσκόπηση που διεξήγαγε η εταιρεία dimap για λογαριασμό του ARD.
Με την απώλεια τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με την δημοσκόπηση του Απριλίου, τα δύο «αδελφά κόμματα», το CDU και το CSU, χάνουν για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2019 την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων.

Απώλειες SPD

Το επίσης συγκυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) χάνει δύο ποσοστιαίες μονάδες και με το 14% των ερωτηθέντων να τους επιλέγει βρίσκεται στην τρίτη θέση των προτιμήσεων, μπροστά από το κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), το οποίο θα ελάμβανε 12% (+1%).
Ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 11%, οι οποίοι αυξάνουν το ποσοστό τους κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες και έτσι προηγούνται της Αριστεράς (Die Linke) η οποία θα ελάμβανε 6% (-1%).
Άλλα κόμματα θα ψήφιζε το 5%.

Δυσαρέσκεια

Σύμφωνα με την έρευνα, η δυσαρέσκεια με τον μεγάλο συνασπισμό συντηρητικών/Σοσιαλδημοκρατών παραμένει υψηλή αν και το ποσοστό αυτό μειώνεται κατά 2 μονάδες: σχεδόν τα δύο τρίτα (62%) των ερωτηθέντων είναι «πολύ λίγο» ή «καθόλου ικανοποιημένο» με το έργο των συγκυβερνώντων κομμάτων.

Καγκελάριος

Εάν οι Γερμανοί μπορούσαν να εκλέξουν άμεσα τον αρχηγό της κυβέρνησής τους, τότε η Πράσινη υποψήφια για την καγκελαρία Αnnalena Baerbock θα ελάμβανε τις περισσότερες ψήφους.
Με το 28% των ψήφων, η συμπρόεδρος των Πρασίνων βρίσκεται μπροστά από τον υποψήφιο καγκελάριο του CDU και του CSU Armin Laschet και τον υποψήφιο του SPD Olaf Scholz,, αφού και τους δύο θα ψήφιζε το 21% των ερωτηθέντων αντίστοιχα.
Σχεδόν το ένα τρίτο των ερωτηθέντων πάντως (το 30%) δεν ήταν σίγουροι για το ποιόν θα ψήφιζαν ή δεν απάντησαν.
Τέλος, την Baerbock θα ψήφιζε απευθείας για καγκελάριο το 82% των ψηφοφόρων των Πρασίνων, τον Scholz το 63% των Σοσιαλδημοκρατών, ενώ τον Laschet το 51% των ψηφοφόρων Χριστιανοδημοκρατών/ Χριστιανοκοινωνιστών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης