Τελευταία Νέα
Διεθνή

Elvan (υπ. Οικονομικών): Η Τουρκία αναμένει διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης στο β' τρίμηνο

tags :
Elvan (υπ. Οικονομικών): Η Τουρκία αναμένει διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης στο β' τρίμηνο

Elvan (υπ. Οικονομικών): Νόμιμες οι πωλήσεις συναλλάγματος τα τελευταία δύο χρόνια

Η οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας κατά το πρώτο τρίμηνο αναμένεται να φθάσει στο 5% περίπου και να αυξηθεί σε διψήφια περίοδο την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου, λόγω των βασικών αποτελεσμάτων, δήλωσε τη Δευτέρα (19/4) ο υπουργός Οικονομικών και Οικονομικών της χώρας, σύμφωνα με τη Daily Sabah.
«Βλέποντας τους δείκτες του πρώτου τριμήνου, προβλέπουμε αύξηση περίπου 5%. Στο δεύτερο τρίμηνο, θα υπάρξει διψήφια ανάπτυξη με τη βασική επίδραση», δήλωσε ο Lutfi Elvan σε τηλεοπτική συνέντευξη με τον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό NTV.
Ο Elvan εμφανίζεται αισιόδοξος για το 2021 για τους ρυθμούς ανάπτυξης της Τουρκίας. «Είναι επίσης σαφές ότι όσον αφορά τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας, πρέπει να ενεργήσουμε με μια πολύ ελεγχόμενη και μετριοπαθή προσέγγιση».
Η Τουρκία ήταν μία από τις λίγες χώρες που απέφυγε την οικονομική συρρίκνωση κατά την πανδημία του κορονοϊού και η μοναδική χώρα μαζί με την Κίνα που σημείωσε ανάπτυξη.

Θετικά μεγέθη

Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 5,9% το τέταρτο τρίμηνο και 1,8% το 2020, μετά τη συρρίκνωση κατά 10% το δεύτερο τρίμηνο, αλλά ανέκαμψε χάρη στην έκρηξη κρατικών τραπεζικών δανείων το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Η ανάπτυξη αναμένεται να φτάσει στο 14,9% το δεύτερο τρίμηνο του 2021 λόγω του των βασικών αποτελεσμάτων, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters με 34 οικονομολόγους.
Η οικονομία αναμένεται να επεκταθεί κατά 4,8% το 2021 και 3,7% το επόμενο έτος, σύμφωνα με την έρευνα.
Κοιτάζοντας το 2021, ο Elvan είπε ότι η βιομηχανική δραστηριότητα στη συνεχίστηκε, τονίζοντας επίσης την σημαντική συνεισφορά των εξαγωγών.
Μαζί με την ανάκαμψη, ο πληθωρισμός προβλέπεται να παραμείνει το κύριο ζήτημα της οικονομίας, παραμένοντας στις κύριες προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.
Ο ετήσιος πληθωρισμός τιμών καταναλωτή σημείωσε άνοδο το Μάρτιο σε υψηλότερο από 16%, γεγονός που υποδηλώνει την ανάγκη διατήρησης της αυστηρής νομισματικής πολιτικής, ενώ οι τιμές παραγωγού υπερέβησαν το 31%.
Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας (CBRT) αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί στο 9,4% στο τέλος του έτους και έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει αυστηρή πολιτική έως ότου φτάσει το στόχο 5% το 2023.
Ο πληθωρισμός αναμένεται να κορυφωθεί στο 18% τον Απρίλιο προτού υποχωρήσει μετά.

Κατηγορίες για το συνάλλαγμα

Ο Elvan επίσης, αναφέρθηκε στα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας τα τελευταία δύο χρόνια, τονίζοντας ότι οι πωλήσεις συναλλάγματος ήταν νόμιμες.
Οι νομοθέτες του κόμματος της αντιπολίτευσης CHP αμφισβήτησαν τα 128,3 δισεκατομμύρια δολάρια (1,04 τρισεκατομμύρια τουρκικές λίρες) από τα αποθεματικά της CBRT που πωλήθηκαν μέσω κρατικών τραπεζών το 2019 και το 2020, κατά την περίοδο του πρώην υπουργού Οικονομικών και Οικονομικών Berat Albayrak, και τον τρόπο διαχείρισης των πωλήσεων.
Ο ίδιος ο πρόεδρος Erdogan υπερασπίστηκε τις πολιτικές του Albayrak, λέγοντας ότι βοήθησαν την Τουρκία να ξεπεράσει τα διαδοχικά σοκ που σχετίζονται με την πανδημία του Covid-19.
Ο Elvan σημείωσε ότι η κεντρική τράπεζα δεν είχε πραγματοποιήσει συναλλαγές πωλήσεων συναλλάγματος από τον Νοέμβριο, όταν αντικαταστάθηκε ο κυβερνήτης της και επίσης όταν διορίστηκε ο ίδιος.
Τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα της CBRT διαμορφώθηκαν στα 9,9 δισεκατομμύρια δολάρια στις 9 Απριλίου, το χαμηλότερο από τον Απρίλιο του 2003, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.
Η αντιπολίτευση ζήτησε τους τελευταίους μήνες να γνωστοποιηθεί σε ποιο ποσοστό πραγματοποιήθηκαν οι πωλήσεις και σε ποιον.
Ο Elvan υποστήριξε ότι οι συναλλαγές ήταν νόμιμες. Ανέφερε ότι δεν υπάρχει θέμα διαφθοράς και απέρριψε τις κατηγορίες κατά του Erdogan ότι έδωσε εντολή για τις πωλήσεις.
Ο διοικητής της CBRT Sahap Kavcioglu την Παρασκευή (16/4) δήλωσε ότι οι πωλήσεις συναλλάγματος πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με τους κανόνες της αγοράς.
Όλες οι συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν σε τιμές αγοράς και καμία τράπεζα ή εταιρεία δεν έλαβε «προνομιακή» μεταχείριση, σημείωσε ο διοικητής της CBRT, σημειώνοντας ότι τα περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας παραμένουν αναλλοίωτα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης