Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Γιατί ο Erdogan φοβάται τις διαδηλώσεις για την Ημέρα της Γυναίκας

tags :
Τουρκία: Γιατί ο Erdogan φοβάται τις διαδηλώσεις για την Ημέρα της Γυναίκας
Στις διαδηλώσεις αναμένεται να ενώσουν τις φωνές τους και οι φοιτητές που συγκρούστηκαν με την κυβέρνηση για την τοποθέτηση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου
Σχετικά Άρθρα

Οι διαδηλώσεις υπέρ μειονοτήτων, δικαιωμάτων, πολιτικών ή όχι απόψεων δεν ήταν ποτέ καλοδεχούμενες από την Τουρκική κυβέρνηση Erdogan, καθώς σχεδόν όλες έχουν καταλήξει με την παρέμβαση της αστυνομίας και συχνά βίαια.
Μια ομάδα γυναικών ωστόσο η We Will Stop Femicides Platform (KCDP), η οποία υπερασπίζεται τα δικαιώματα των γυναικών στη χώρα, που δεν φημίζεται για την ισότιμη θέση της γυναίκας, αψηφά τις απαγορεύσεις και πραγματοποιεί μια σειρά διαδηλώσεων σε πολλές πόλεις ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου.

Στις διαδηλώσεις θα μετέχουν και φοιτητές

Μάλιστα στις διαδηλώσεις αναμένεται να ενώσουν τις φωνές τους και φοιτητές οι οποίοι έχουν διωχθεί και κατηγορηθεί ως «τρομοκράτες» από την κυβέρνηση Erdogan, λόγω της άρνησης τους να δεχθούν για Πρύτανη του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου τον εκλεκτό του Τούρκου προέδρου.
To KCDP έχει προγραμματίσει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε 28 επαρχίες της Τουρκίας, την 8η Μαρτίου γεγονός που θα μπορούσε να κάνει ανεξέλεγκτη την κατάσταση. Η πρώτη ωστόσο πραγματοποιήθηκε ειρηνικά την Παρασκευή (5/3) σε μεγάλες πόλεις της Τουρκίας, όπως η Κωνσταντινούπολη, η Σμύρνη και η Άγκυρα. Οι γυναίκες διαμαρτύρονται στη μείωση των ποινών και την ατιμωρησία όσων έχουν κριθεί ένοχοι για δολοφονίες γυναικών.
«Εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε ενάντια στο μίσος και τολμούν να λένε ότι οι δολοφονίες γυναικών μειώνονται», τόνισε η Γενική Γραμματέας του KCDP, Fidan Ataselim, κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης στην Κωνσταντινούπολη. «Εκείνοι που δεν θέλουν να ακούνε τις γυναίκες όταν φωνάζουν, δεν μπορούν να μιλούν για φθίνουσες δολοφονίες γυναικών».

Όχι στις δολοφονίες γυναικών

Το κίνημα υπέρ των γυναικών στην Τουρκία γιγαντώθηκε μετά τις υποσχέσεις που έδωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Erdogan, πως θα βελτιωθεί το νομικό πλαίσιο για τα δικαιώματα των γυναικών κάτι που φυσικά έχει μείνει στα λόγια.
Οι ομάδες για τα δικαιώματα των γυναικών διατηρούν στατιστικά στοιχεία για τις ίδιες τις δολοφονημένες γυναίκες, καθώς τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικογένειας δεν διατηρούν δημόσια αρχεία σχετικά με το θέμα. Σύμφωνα με την πρωτοβουλία Anı Saya Sayaç, κατεγράφησαν 408 δολοφονίες γυναικών κατά τη διάρκεια του 2020. Επίσης, άλλες 171 γυναίκες έχουν χάσει τη ζωή τους υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Η ενδοοικογενειακή βία αυξήθηκε λόγω της πανδημίας COVID-19 πέρυσι, ενώ όλα τα άλλα εγκλήματα μειώθηκαν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης