Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Παραιτήθηκε ο Conte - Στόχος να επιστρέψει ως επικεφαλής νέας κυβέρνησης

Ιταλία: Παραιτήθηκε ο Conte - Στόχος να επιστρέψει ως επικεφαλής νέας κυβέρνησης
Tην παραίτησή του υπέβαλε ο Giuseppe Conte στον πρόεδρο Matarella

(upd) Την παραίτηση του από το αξίωμα του πρωθυπουργoύ υπέβαλε σήμερα (26/1/2021) ο Giuseppe Conte, κατά τη συνάντηση του με τον πρόεδρο της ιταλικής δημοκρατίας, Sergio Matarella.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός έλαβε νέα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Matarella, ενώ αναμένεται να λάβει στήριξη μέρους του κόμματος Viva Italia του Matteo Renzi, όπως και ορισμένων βουλευτών και γερουσιαστών που ανήκουν στο κόμμα Forza Italia, του Silvio Berlusconi.
Οι διερευνητικές επαφές του Conte αναμένεται να αρχίσουν αύριο, Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021.

Προς μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας

Σύμφωνα με την Corriere della Sera, το νέο κυβερνητικό σχήμα θα ονομαστεί «κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας» αλλά δεν θα τίποτα άλλο παρά «η κυβέρνηση νο3 του Conte», η οποία θα βασίζεται σε μια νέα πλειοψηφία από κεντροδεξιές και μετριοπαθείς πολιτικές δυνάμεις, στις οποίες δεν αποκλείεται το παρών να δώσει ακόμα και το κόμμα του Matteo Renzi.
Αυτό είναι τουλάχιστον το μοντέλο που «δουλεύει» εδώ και ημέρες ο Giuseppe Conte.

Οι κινήσεις Conte

Μετά την παραίτηση του ο Conte αναμένεται να απευθυνθεί σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Ιταλίας προκειμένου να σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας».
Σε αυτήν την κυβέρνηση είναι δεδομένο ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει η Lega του Salvini και οι Fratelli d’Italia.
Ωστόσο, ο Conte ευελπιστεί ότι θα λάβει στήριξη από τους κεντρώους και ενδεχομένως να ανταποκριθεί και ένα μέρος της Forza Italia του Berlusconi.
Μοναδικός «σύμμαχος» του στην προσπάθεια να πείσει τις μετριοπαθείς πολιτικές δυνάμεις που κινούνται από την κεντροδεξιά μέχρι την κεντροαριστερά να συναινέσουν στο εγχείρημα του είναι η απειλή των πρόωρων εκλογών, τις οποίες αυτή τη στιγμή καμιά πολιτική δύναμη – πλην του Salvini – δεν επιθυμεί.
Άλλωστε, οι εκλογές θα οδηγούσαν σε καθυστέρηση τις κρίσιμες μεταρρυθμίσεις και την έγκαιρη πρόσβαση στο πακέτο της ΕΕ, εντείνοντας την αβεβαιότητα των επενδυτών.

Προβάδισμα για Lega

Στις δημοσκοπήσεις η Lega του Matteo Salvini και η σύμμαχός του Georgia Meloni (Fratteli di Italia) διατηρούν προβάδισμα.
Στην τελευταία δημοσκόπηση της BiDi Media η Lega καταγράφει ποσοστό 23,5% και ακολουθεί το Δημοκρατικό Κόμμα με 21,8%.
Το ακροδεξιό κόμμα της Meloni συγκεντρώνει ποσοστό 16,4%.
italy.png


www.bankingews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης