Τελευταία Νέα
Διεθνή

Να τηρηθεί η απόσυρση των στρατευμάτων από το αφγανικό έδαφος παροτρύνει το Πακιστάν τον Biden

tags :
Να τηρηθεί η απόσυρση των στρατευμάτων από το αφγανικό έδαφος παροτρύνει το Πακιστάν τον Biden

Να διευκολύνει την ειρηνευτική διαδικασία καλείται ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden

Ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν, Shah Mud Qureshi, είπε ότι η χώρα του έχει ελπίδες για μεγαλύτερη εμπλοκή με τη νέα κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών και κάλεσε τον Joe Biden να παρακολουθήσει την τρέχουσα ειρηνευτική διαδικασία στο Αφγανιστάν και να αποσύρει τα αμερικάνικα στρατεύματα από τη χώρα.

«Νομίζω ότι (η κυβέρνηση Μπάιντεν) πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχει μια ευκαιρία στο Αφγανιστάν και θα πρέπει να επιμείνουν σε αυτό που ξεκίνησε και όχι να αντιστρέψουν τα πράγματα», δήλωσε ο Qureshi στο Al Jazeera, την Πέμπτη.
«Σπρώξτε αυτές τις ευκαιρίες προς τα εμπρός, γιατί μετά από πολύ καιρό, έχουμε αρχίσει να κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση».

Σε ρόλο ειρηνοποιού το Πακιστάν

Οι άμεσες συνομιλίες μεταξύ της αφγανικής κυβέρνησης και Ταλιμπάν, κατά των οποίων οι ΗΠΑ έχουν πολεμήσει σχεδόν 20 χρόνια, συνεχίζονται στην πρωτεύουσα του Κατάρ Ντόχα, αλλά η πρόοδος παραμένει αργή.
Υπήρξε αύξηση της βίας τις τελευταίες εβδομάδες, με αύξηση των στοχευμένων επιθέσεων και βομβαρδισμών σε ολόκληρη τη χώρα, για την οποία η αφγανική κυβέρνηση κατηγόρησε τους Ταλιμπάν.
Το Πακιστάν διευκόλυνε τις ενδο-αφγανικές συνομιλίες και τον διάλογο ΗΠΑ-Ταλιμπάν και ζήτησε τώρα από τις ΗΠΑ να τηρήσουν τις συμφωνίες.
Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ , Donald Trump, επιτάχυνε ένα χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση στρατευμάτων, που συμφωνήθηκε με τους Ταλιμπάν τον περασμένο Φεβρουάριο.
«Το Πακιστάν έχει κάνει πολλά, έχουμε πραγματικά κάνει πίσω για να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που θα διευκολύνει την ειρηνευτική διαδικασία», είπε, ενώ κατηγορεί τους «λεηλάτες» για τη βία, χαρακτηρίζοντας τους ως εσωτερικούς αφγανικούς παίκτες «που επωφελήθηκαν από την πολεμική οικονομία» και ισχυριζόμενος ότι «υπάρχουν στοιχεία από έξω που δεν συμμερίζονται το όραμά μας, το οποίο είναι ένα ειρηνικό, σταθερό, ευημερούμενο Αφγανιστάν».

Πιθανή καθυστέρηση από το Πεντάγωνο

Σύμφωνα με αυτήν την ιστορική συμφωνία του περασμένου έτους, όλα τα στρατεύματα των ΗΠΑ πρόκειται να φύγουν από το Αφγανιστάν μέχρι τον Απρίλιο, αλλά το Πεντάγωνο υπαινίχθηκε πρόσφατα ότι θα μπορούσε να καθυστερήσει εάν η βία δεν μειωθεί.
«Ανησυχούμε διότι πιστεύουμε ότι η βία μπορεί να βλάψει το κλίμα», πρόσθεσε ο Qureshi.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης