Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Κλυδωνισμοί στο κίνημα του QAnon που περίμεναν blackout την ώρα της ορκωμοσίας του Biden

tags :
ΗΠΑ: Κλυδωνισμοί στο κίνημα του QAnon που περίμεναν blackout την ώρα της ορκωμοσίας του Biden
Οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι οι συνωμοσίες ως ευρύτερη ιδεολογία - όπως εκείνες κατά των 5G και κατά των εμβολίων - πιθανότατα θα επιζήσουν
Μπορεί να περίμεναν ένα ολικό blackout την ώρα της ορκωμοσίας του αμερικανού προέδρου Joe Biden στις 20 Ιανουαρίου 2021, αλλά για ακόμη μία φορά δεν επιβεβαιώθηκαν οι προσδοκίες τους.
Πρόκειται για το κίνημα του QAnon, εν μέρει υποστηρικτικές του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, ενώ τα στοιχεία περί εμπλοκής τους στην εισβολή της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο πληθαίνουν.

Τι είναι το κίνημα του QAnon

Το κίνημα είναι "μια ακροδεξιά θεωρία συνωμοσίας που ισχυρίζεται ότι μια σειρά από παιδόφιλους που λατρεύουν τον Σατανά και που λειτουργούν ως ένα παγκόσμιο δίκτυο σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών συνωμοτεί εναντίον του προέδρου Donald Trump, ο οποίος τους αντιμάχεται, ενώ το παραπάνω σκηνικό θα οδηγήσει τελικώς σε μια "Ημέρα της Κρίσης" η οποία θα συνοδευτεί "με τη μαζική σύλληψη δημοσιογράφων και πολιτικών".

Τι περίμεναν την 20η Ιανουαρίου 2021

Οι QAnon περίμεναν την τέλεια «καταιγίδα».
Το μεσημέρι της ορκωμοσίας, υποτίθεται ότι υπήρξαν θα υπήρχαν blackout σε όλες τις ΗΠΑ, στρατιωτικά δικαστήρια και τη μαζική εκτέλεση των Δημοκρατικών στους δρόμους.
Δεν συνέβη.
Αντ 'αυτού, ο Joe Biden ορκίστηκε ως ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ και η ημέρα της Κρίσεως που αναμενόταν από τους υποστηρικτές απέτυχε να υλοποιηθεί, απογοητεύοντας τους πιστούς.
«Οι πιστοί του QAnon επένδυσαν όλες τις εναπομείναντες ελπίδες τους σε ψευδείς πεποιθήσεις ότι ο Trump θα δρούσε επικυρώνοντας τις θεωρίες του πριν ή κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας», δήλωσε ο Jared Holt, ερευνητής με εστίαση στο Atlantic Council.
«Για μερικούς οπαδούς, το να βλέπεις τον Biden και την Αντιπρόεδρο Harris να ορκίζονται ήταν ένα πλήγμα στις πεποιθήσεις τους», πρόσθεσε.

Οι ταραχές του Καπιτωλίου

Οι οπαδοί του QAnon ήταν μεταξύ των ταραχοποιών που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου με την ελπίδα να ανατρέψουν τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, τα οποία ο Trump και πολλοί από τους οπαδούς του χαρακτηρίζουν ως απάτη.
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του QAnon, ο Trump θα διατηρούσε την εξουσία με ένα ολικό blackout να βυθίζει στο σκοτάδι τις ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου.
Αλλά όταν τα φώτα παρέμειναν... ανοιχτά, η αναταραχή στους κύκλους του QAnon έγινε όλο και πιο έντονη.

Έντονη η δυσαρέσκεια

Οι πιστοί άρχισαν να διακηρύσσουν: «Τίποτα !!!!» στις εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων.
«Όλα είναι μια απάτη, μας κάνατε όλοι να χάσουμε φίλους από αυτή τη θεωρία», δημοσίευσε ένα μέλος μιας ομάδας συζήτησης QAnon.
Η κεντρική επιτροπή δεν απάντησε στα μηνύματα για εξηγήσεις.
Ένα από τα στελέχη του κινήματος, ο Ron Watkins, έγραψε: «Τα δώσαμε όλα.
Τώρα πρέπει να κρατήσουμε το μέτωπο μας ψηλά και να επιστρέψουμε στη ζωή μας όσο καλύτερα μπορούμε».
Ωστόσο, ορισμένοι πιστοί του QAnon προσπάθησαν να βρουν τρόπους για να εξηγήσουν την κατάσταση, ή επέστρεψαν στα διφορούμενα μηνύματα που χαρακτήριζαν πολλές από τις αναρτήσεις του QAnon.
«Εμπιστευτείτε το σχέδιο», έγραψε ένα μέλος.

Η άνοδος του 2020

Το κίνημα QAnon, είδε τους υποστηρικτές του να αυξάνονται δραματικά το 2020 κατά τη διάρκεια των lockdown που σχετίζονται με πανδημία.
Το Facebook δήλωσε την Τρίτη ότι είχε αφαιρέσει περισσότερες από 40.000 σελίδες και λογαριασμούς QAnon στο Facebook και στο Instagram από τον Αύγουστο ως μέρος της καταπολέμησης των εξτρεμιστών.
Λογαριασμοί που ανήκουν στους επηρεαστές της QAnon καταργήθηκαν από το Twitter νωρίτερα αυτό το μήνα, λίγο πριν ο ιστότοπος αναστείλει οριστικά τον λογαριασμό του Trump.
Οι υποστηρικτές του QAnon επηρεάστηκαν επίσης από το κλείσιμο του Parler, του κοινωνικού δικτύου «ελεύθερου λόγου» που είναι δημοφιλές στους συντηρητικούς, αφού η Amazon ανέστειλε τις υπηρεσίες φιλοξενίας ιστοσελίδων στην πλατφόρμα στις αρχές του μήνα.

Το επόμενο βήμα

Οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι οι συνωμοσίες ως ευρύτερη ιδεολογία - όπως εκείνες κατά των 5G και κατά των εμβολίων - πιθανότατα θα επιζήσουν, ή πιθανόν να μεταμορφωθούν σε κάτι πιο απειλητικό.
"Για πολλούς ανθρώπους, δεν θα υπάρξει ένα εύκολο βήμα πίσω.
Ο κύκλος εμπλοκής είναι πολύ εθιστικός και ενδυναμωτικός », δήλωσε η Molly McKew, διευθύνων σύμβουλος της Fianna Strategies.
«Και τι θα συμβεί αν αποφασίσουν να προσέλθουν σε έναν νέο, λιγότερο τεμπέλη και ανίκανο ηγέτη από τον Trump;
Η δύναμη σε αυτό το σύστημα πεποίθησης δεν έχει διασκορπιστεί ακόμα», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης