Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παγκόσμια Τράπεζα - Αναστέλλει δάνειο προς την Ουγκάντα λόγω του ομοφοβικού νόμου

Παγκόσμια Τράπεζα - Αναστέλλει δάνειο προς την Ουγκάντα λόγω του ομοφοβικού νόμου
Νορβηγία και Δανία έχουν ήδη ανακοινώσει ότι «παγώνουν» τις δωρεές εξαιτίας του ίδιου νόμου -
Την αναστολή της χορήγησης δανείου 90 εκατ. δολαρίων στην Ουγκάντα, για το εθνικό σύστημα υγείας, αποφάσισε η Παγκόσμια Τράπεζα, εξαιτίας του νόμου που ψηφίστηκε στη χώρα και ποινικοποιεί την ομοφυλοφιλία.
«Αναστείλαμε το σχέδιο και θα το επανεξετάσουμε για να διασφαλίσουμε ότι οι αναπτυξιακοί στόχοι δεν θα επηρεαστούν αρνητικά από την εφαρμογή αυτού του νέου νόμου», αναφέρει ο εκπρόσωπος του Οργανισμού, Ντέιβιντ Θέις.
Σημειώνεται ότι στις αρχές της εβδομάδας ο πρόεδρος της Ουγκάντας, Γιουέρι Μουσέβενι, υπέγραψε ένα νομοσχέδιο που αυστηροποιεί τους ήδη αυστηρούς νόμους κατά των ομοφυλοφίλων και προβλέπει ακόμη και ποινή ισόβιας κάθειρξης για συγκεκριμένες παραβάσεις, καθιστώντας μάλιστα ποινικό αδίκημα τη μη καταγγελία όσων παραβιάζουν τον νόμο.
Η Παγκόσμια Τράπεζα δεν συνηθίζει να εμπλέκεται σε εσωτερικά πολιτικά ζητήματα, ή σε θέματα όπως τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων για να αποφύγει τον ανταγωνισμό μεταξύ των 188 χωρών-μελών.
Ωστόσο, ο πρόεδρος του οργανισμού, Τζιμ Γιονγκ Κιμ, σε email του προς τους εργαζόμενους στην Παγκόσμια Τράπεζα σημειώνει ότι το ίδρυμα αντιτίθεται στις διακρίσεις και ότι θα προστατεύσει την ασφάλεια όλων των υπαλλήλων του. Επισημαίνει ακόμη ότι η ψήφιση του νόμου στην Ουγκάντα δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό, καθώς 83 χώρες σήμερα απαγορεύουν δια νόμου την ομοφυλοφιλία και σε περισσότερες από 100 ισχύουν διακρίσεις κατά των γυναικών.
Η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη σε 37 κράτη της Αφρικής, μεταξύ των οποίων η Ουγκάντα, όπου θεωρείται ποινικό αδίκημα από την εποχή της βρετανικής αποικιοκρατίας.
Η αναστολή της χορήγησης του δανείου είναι συνέχεια ανάλογης ανακοίνωσης της Δανίας και της Νορβηγίας ότι θα παγώσουν τις δωρεές προς την Ουγκάντα εξαιτίας του νόμου.
Ανάλογες κινήσεις αναμένεται να κάνουν και άλλες δωρήτριες χώρες, ενώ οι ΗΠΑ, το μεγαλύτερο μέλος της Παγκόσμιας Τράπεζας, ανακοίνωσε ότι θα αναθεωρήσει τη σχέση της με την Ουγκάντα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης