Box to Box

Μπάγερν Μονάχου: Λείπουν οι ντίβες, χτίζει την ομάδα του κατά βούληση ο Νάγκελσμαν

Μπάγερν Μονάχου: Λείπουν οι ντίβες, χτίζει την ομάδα του κατά βούληση ο Νάγκελσμαν
Το ποδόσφαιρο που επιθυμεί να παρουσιάσει ο προπονητής των Βαυαρών, Γιούλιαν Νάγκελσμαν χρειάζεται θυσίες και εκείνος βρήκε τρόπο να έχει από… κοντά, τα αστέρια του.
Σχετικά Άρθρα

Γράφει ο Άλκης Τσαβδαράς

Γεγονός είναι πως το κλαμπ της Μπάγερν Μονάχου ανέκαθεν είναι από τα πλέον… ανήσυχα της Ευρώπης. Η διχόνοια, οι ζήλιες, ο υψηλός ανταγωνισμός, τα πρωτοκλασάτα ονόματα, έχουν αποφέρει κατά καιρούς ουκ ολίγες τραγελαφικές στιγμές στη βαυαρική πρωτεύουσα, με τα πρωτοσέλιδα να γεμίζουν με αστέρες της ομάδας. Εξ’ ου και η επωνυμία της FC Hollywood.

Αρκετοί προπονητές - σπουδαία ονόματα - έχουν βρει… τοίχο, θέλοντας να επιβληθούν στις ντίβες που συγκεντρώθηκαν στο Μόναχο. Πρώτος και καλύτερος ο Ότο Ρέχαγκελ το 1995. Που να ήξερε ο… δικός μας Χερ Ότο, ότι το «γαλατικό χωριό» της Βέρντερ απέχει γαλαξίες με την FC Bayern. Ο Τζιοβάνι Τραπατόνι έκανε υπομονή μέχρι να ξεσπάσει στην περίφημη Συνέντευξη Τύπου. Ουδεμία τύχη θα μπορούσε να έχει ο Γιούργκεν Κλίνσμαν (2008-09), τα… έφαγε τα μούτρα του και ο Λουίς Φαν Χάαλ πριν από μία 10ετία. Πιο πρόσφατο παράδειγμα, ο Νίκο Κόβατς (2018-19), τον οποίο οι Ριμπερί, Ρόμπεν και Μίλερ, δεν άφησαν σε χλωρό κλαρί.

Τώρα είναι στο τιμόνι ο 34χρονος Γιούλιαν Νάγκελσμαν. Την Τρίτη (17/08) πανηγύρισε τον πρώτο τίτλο της καριέρας του, με την παρθενική νίκη του στους Βαυαρούς. Επικράτησε με την Μπάγερν 3-1 της Ντόρτμουντ και το Σούπερ Καπ έγινε δικό του. Ο ίδιος αποκάλυψε πως: «είχα σκεφτεί 4 τρόπους για να αμυνθούμε απέναντι στον Χάαλαντ». Για να πετύχει το σκοπό του, απαιτούσε ομαδική δουλειά. Στοιχείο που, πέραν της περσινής απίθανης χρονιάς με τον Χάνσι Φλικ στον πάγκο, συνήθως περνάει σε δεύτερη μοίρα.

Κι’ όμως, το 9ο τρόπαιο στο συγκεκριμένο θεσμό και η 6η σερί νίκη, σε επίσημα παιχνίδια, κόντρα στην αιώνια αντίπαλο, Ντόρτμουντ, ήρθε χάρη στην αμυντική δουλειά ΟΛΩΝ των παικτών. Αυτό από μόνο του αποτελεί μία - κατά την άποψή μας, μεγάλη - νίκη για τον νεαρό κόουτς. Διότι κατάφερε, σε σύντομο μάλιστα χρονικό διάστημα, να φέρει με το μέρος του ποδοσφαιριστές οι οποίοι - αποδεδειγμένα – έχουν ένα υψηλό status στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα. Διότι, καλό το πλάνο και όσα έχει στο μυαλό του ο κάθε κόουτς. Αν, ωστόσο, η μεταφορά από τους πίνακες έως το χορτάρι, βρει αρνητές του παίκτες, τότε το αποτέλεσμα θα είναι δυσανάλογο με τις υποδείξεις του εκάστοτε εκλέκτορα.

Σίγουρα, όσα είδαμε στο Ντόρτμουντ, απέχουν από την τελειότητα που προστάζει το όνομα Νάγκελσμαν. Σίγουρα, ήταν πιο αποτελεσματική εικόνα απ’ ότι στην πρεμιέρα με την Γκλάντμπαχ (1-1). Αυτό το πιστώνουμε στον κόουτς.

Αλλά να σημειώσουμε επίσης κάτι ακόμα. Η εποχή της… ντίβας έχει εκλείψει στο Μόναχο και είναι στοιχείο, σαφέστατα, υπέρ του 34χρονου προπονητή. Τα βαριά χαρτιά της Μπάγερν αποτελούν οι Νόιερ, Κίμιχ, Μίλερ, Λεβαντόφσκι. Όλοι τους μπαίνουν στην κατηγορία «παγκόσμια κλάση», αναφορικά με την ποδοσφαιρική αξία τους. Από την άλλη, δεν τους λες και δύσκολους χαρακτήρες.

Προς το παρών, στα όσα – απαιτητικά – ζητάει ο νέος "τιμονιέρης" των Βαυαρών, φαίνεται να ακολουθείται πιστά το πλάνο. Αλλά είναι μόνο η αρχή. Χρειάζεται διάρκεια. Κι’ αν τυχόν, στην πορεία της σεζόν, τα… αστέρια αντιμετωπίσουν κάτι ως αγγαρεία ή υπερβολή, τότε το όλο εγχείρημα με τον Νάγκελσμαν θα πάει στον κάλαθο των αχρήστων. Αντιθέτως, αν άπαντες ακολουθήσουν τη νέα εποχή, ενδέχεται να παρακολουθήσουμε ορισμένα όμορφα πράγματα, όπως συνέβη στο Ντόρτμουντ.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης