Box to Box

Κούρσα για τέσσερις στην Premier League που έχει όμως φαβορί τη Σίτι και έναν πήχη πάνω από 88 πόντους!

Κούρσα για τέσσερις στην Premier League που έχει όμως φαβορί τη Σίτι και έναν πήχη πάνω από 88 πόντους!

Η Τσέλσι πήρε το Champions League και αγόρασε τον Λουκάκου, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ενισχύθηκε, η Λίβερπουλ σίγουρα δεν θα έχει τους ίδιους τραυματισμούς και έχει πληγωμένο εγωισμό ωστόσο κακά τα ψέματα, το φαβορί στην Premier League λέγεται πάλι Μάντσεστερ Σίτι. Μόνο που ο πήχης θα πάει πάλι πιο ψηλά από πέρσι με οποία ομάδα φτάσει ή ξεπεράσει τους 90 να είναι σίγουρα η πρωταθλήτρια τον Μάιο του 2022!

Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος

Είναι μια μέρα γιορτής αφού ξεκινάει πάλι το αγγλικό πρωτάθλημα που ανά τον κόσμο παραμένει με διαφορά το λαοφιλέστερο! Η αλήθεια, για να είμαστε σωστοί, σε αυτή την 30η σεζόν με το όνομα Premier League παραμένει πως  πιο δύσκολο είναι να διατηρήσεις ένα  πρωτάθλημα από το να το κατακτήσεις! Πιο πρόσφατα από όλους το διαπίστωσε η Λίβερπουλ και αυτό το έχουν  νιώσει στο παρελθόν αρκετοί!

Από την Μπλάκμπερν του Κένι Νταλγκλίς στη δεκαετία του 90 έως την  Άρσεναλ του Αρσέν Βενγκέρ, ακόμη και την εκπληκτική ομάδα που τερμάτισε αήττητη το 2004 όλοι δυσκολεύτηκαν. Η Σίτι του Μαντσίνι και του Πελεγκρίνι το ίδιο, φυσικά και η Τσέλσι που πέτυχε νταμπλ με τον Αντσελότι και μετά δεν μπόρεσε να το υπερασπιστεί όπως και ο Special One Ζοσέ  Μουρίνιο που κέρδισε μεν σερί πρωταθλήματα το 2005 και το 2006 αλλά το 2015-16 απολύθηκε λίγο πριν τα Χριστούγεννα στο δεύτερο πέρασμα του. Ο Κόντε το ίδιο! Ο Ρανιέρι που έφτασε τη Λέστερ στο απόλυτο θαύμα το 2016, εννιά μήνες μετά ήταν άνεργος!

Ο Σερ Αλεξ κατάφερνε να υπερασπίζεται ή να ξαναπαίρνει πίσω τον τίτλο και τώρα κάτι τέτοιο έκανε ο Πεπ με τη Σίτι! Τρία πρωταθλήματα σε τέσσερα χρόνια είναι σπουδαίο επίτευγμα και μάλιστα αυτό το φετινό ήρθε με τρομερό ντεμαράζ και από τη δέκατη θέση το Νοέμβριο! Η ομάδα του έχει ρόστερ που ζηλεύει ο κάθε αντίπαλος συν τον Γκρίλις (για τον οποίο πάντως ακόμα δεν έχω πειστεί πως ήταν αυτό που πραγματικά χρειαζόταν) ενώ κυνηγάει τον Κέιν. Αν ολοκληρώσει αυτή τη μεταγραφή νομίζω δεν έχει αντίπαλο πλέον αφού με τα σχεδόν εγγυημένα 25 γκολ του αρχηγού της εθνικής Αγγλίας δύσκολα θα μείνει κάτω από τις 28 νίκες στα 38 ματς.

Για κάθε ομάδα η έδρα θα είναι ξανά κάτι πολύ επιδραστικό! Στον πρώτο τίτλο της Σίτι το 2012-13 με τον Ρομπέρτο Μαντσίνι στον πάγκο 18 νίκες σε 19 ματς έκαναν και τη διαφορά στο Etihad. Η Λίβερπουλ νίκησε και αυτή 18 στα 19 ματς το 2020 όταν έκανε περίπατο και πήρε ρο πρωτάθλημα! Οι έξι ήττες που έκανε και  μάλιστα σερί το δίμηνο Φλεβάρη - Μάρτη στο άδειο Άνφιλντ την τσάκισαν πέρσι. Το ίδιο ισχύει για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Οι πολλές ήττες στο Ολντ Τράφορντ την καταδίκασαν ενώ εκτός έδρας έμεινε αήττητη!  

Η επιστροφή του κόσμου θα παίξει σημαντικό ρόλο στην επιστροφή σε μια κανονικότητα.  Μακάρι να έχουμε φέτος μια μάχη που θα κρίνει τον τίτλο πιθανώς  πάλι στο νήμα όπως το 2019 στο ωραιότερο μπρα ντε φερ που είδαμε με Σίτι και Λίβερπουλ να πηγαίνουν στο τέρμα με 98 και 97 πόντους!

Η έκρηξη της Λίβερπουλ με 26 νίκες στα πρώτα 27 ματς την προηγούμενη σεζόν και το σερί νικών Δεκεμβρίου – Ιανουάριου - Φεβρουαρίου της Σίτι φέτος τελειώσανε κάθε διεκδίκηση και αυτό για τη προϊόν δεν ήταν καλό!

Υπάρχουν λοιπόν τέσσερις διεκδικητές αλλά μπορεί να μπει σφήνα κάποιος από τους υπόλοιπους; Κανείς κατά τη ταπεινή μου άποψη. Παρακολουθώ το αγγλικό πρωτάθλημα από το 1971 και μπορώ άφοβα να πω πως ενώ δεν έχει την ίδια αβεβαιότητα για το που θα καταλήξει ο τίτλος, όπως στη δεκαετία του 70 όταν επτά ακόμη και οκτώ ομάδες είχαν πιθανότητες να τον κατακτήσουν, υπάρχει τα μία μεγαλύτερη ισορροπία. Σύμφωνοι το παίρνει η Σίτι συχνά από το 2012 και μετά και δεν μπορεί η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην μετά Σερ Άλεξ εποχή να φτάσει στην κορυφή αλλά υπάρχει κόντρα και γίνονται μάχες! Ειδικά σε σύγκριση με τα πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα που ένοιωθες πως ελάχιστοι μπορούσαν να κάνουν ζημιά σε Γιουνάιτεντ και Άρσεναλ, μέχρι να εμφανιστεί ο Αμπράμοβιτς στην Τσέλσι

Αυτό οφείλεται στην καλή  έδρα που έχουν πολλές ομάδες με αποτέλεσμα να μην θεωρείς σίγουρη νικήτρια σχεδόν πουθενά κάποια ομάδα! Η Τσέλσι που λογικά ως πρωταθλήτρια Ευρώπης θα μπορούσε να μπει στον παρονομαστή της εξίσωσης ως φαβορί αποτελεί ένα ερωτηματικό αλλά όπως είπε ο Τούχελ το στοίχημα ήταν να γίνει σε διάρκεια ανταγωνιστική γιατί σε βραδιές είναι.

Η Λίβερπουλ μπορεί να ξαναγίνει επικίνδυνη μόνο αν εκμεταλλευτεί πάλι το γεμάτο Άνφιλντ. Με 17 νίκες σε 19 ματς εκεί αυτόματα θα γίνει πάλι διεκδικήτρια. Το κλείσιμο της περσινής σεζόν με 26 πόντους στα τελευταία 10 ματς έδειξε ποσό αδίκησε η ίδια η ομάδα τον εαυτό της. Δεν έχει όμως βάθος πάγκου που Σίτι και Τσέλσι διαθέτουν σε αφθονία.

Η Γιουνάιτεντ όσο και αν βελτιώθηκαν τα πράγματα η επόμενη σεζόν παραμένει το μεγαλύτερο τεστ.  Οι 12 πόντοι που χώρισαν την ομάδα του Σόλσκιερ από τη κορυφή δεν καλύπτονται εύκολα και παρά τις καλές προσθήκες που έκανε θέλει και αλλά πράγματα. Όσο για την Τσέλσι έχω τη αίσθηση  πως μπορεί να ακολουθήσει κούρσα τίτλου με ένα πολύ καλό ξεκίνημα αλλά  και αυτή ψάχνει συν 20 βαθμούς επιπλέον από πέρσι για να κάνει ζημιά σε περίοδο 38 αγωνιστικών στη Σίτι. Η οποία εκεί καταλήγουμε άλλωστε είναι το απόλυτο φαβορί και πάλι!

Η Λέστερ θα είναι πάλι ανταγωνιστική η Λιντς Γιουνάιτεντ καλύτερη από την ήδη πολύ ωραία περσινή σεζόν της η Τότεναμ ερωτηματικό τεράστιο και εκτός οκτάδας αν φύγει ο Κέιν και η Άρσεναλ που άρχισε άσχημα θέλει ακόμα δουλειά και ο Αρτέτα ακροβατεί!

Η Άστον Βίλα μπορεί να κάνει καλή σεζόν, η Έβερτον θα ταλαιπωρηθεί (λόγω επιλογής Μπενίτεθ που όμως προπονητικά ήταν η καλύτερη επιλογή μετά τον Αντσελότι) και περιμένω να δω τη Νόριτς των Γιάννουλη και Τζόλη που παίζει ωραία μπάλα.

Τέλος ωραία είναι η  ιστορία της Μπρέντφορντ: μετά από 74 χρόνια στη μεγάλη κατηγορία παίζοντας επιθετικά και πουλώντας τα αστεράκια της επενδύοντας σε άλλους από League  one ή League two με έναν προπονητή φυσιογνωμία τον Δανό Φρανκ και ένα σκανδιναβικό λόμπι που έκανε πολλή δουλειά! Η σημαντική νίκη επί της Άρσεναλ στο καλημέρα μεγάλη ένεση ηθικού αλλά πιο πιθανό τελικά το ότι θα πέσει όπως ανέβηκε… ωστόσο το όνειρο θα το ζήσουν μέχρι το μεδούλι οι οπαδοί της!

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης