Box to Box

Γιούργκεν Κλοπ: Κύκνειο άσμα στην 7ετία, όπως με την Ντόρτμουντ ή νέα υπέρβαση τώρα με την Λίβερπουλ

Γιούργκεν Κλοπ: Κύκνειο άσμα στην 7ετία, όπως με την Ντόρτμουντ ή νέα υπέρβαση τώρα με την Λίβερπουλ

Έβγαλε από την αφάνεια την Ντόρτμουντ και την οδήγησε σε πρωταθλήματα και νταμπλ. Αποχώρησε την 7η χρονιά από τη Βεστφαλία, όταν η ομάδα έκανε... κοιλιά. Ίδιο μοτίβο στο Λίβερπουλ. Δάκρυα χαράς για το Champions League, ιστορικό πρωτάθλημα και πέρσι η κάμψη. Ο Γιούργκεν Κλοπ μπαίνει στην - κρίσιμη – 7η σεζόν του στο Άνφιλντ.

Γράφει ο Άλκης Τσαβδαράς

Συμπλήρωσε 7ετία στην Ντόρτμουντ. Βρίσκεται από τον Οκτώβριο του 2015 στο Λίβερπουλ. Το φθινόπωρο του 2022 θα έχει... ισοφαρίσει, σε έτη, την προηγούμενη θητεία του στους Βεστφαλούς. Πετυχημένη η παρουσία του και επί γερμανικού και επί αγγλικού εδάφους. Κρίση σε ένα συγκεκριμένο χρονικό σημείο με την Μπορούσια, το ίδιο πέρσι και με τους «κόκκινους». Σύμπτωση ή ίδιο μοτίβο.

GettyImages-474490630.jpg

Οι επιτυχίες στο Ντόρτμουντ και η πτώση
Μη γράφουμε τα ίδια. Η πορεία του από τη Μάιντς στην Μπορούσια, βοήθησε τους Βεστφαλούς να γίνουν ανταγωνιστικοί απέναντι στην Μπάγερν. Κατέκτησαν από το 2010 έως το 2013 δύο πρωταθλήματα, ένα Κύπελλο (πρώτο νταμπλ στην ιστορία τους) και ήταν φιναλίστ του Τσάμπιονς Λιγκ. Τρόπος παιχνιδιού, τρόπος προπόνησης, τρόπος εμψύχωσης. Όλα τους, νέα στοιχεία που εμφύσησε στο γερμανικό ποδόσφαιρο ο «Κλόπο». Μοναδικός!

Τα όσα ονειρεμένα πέτυχε με τους «κιτρινόμαυρους», αμαυρώθηκαν στις δύο τελευταίες σεζόν του. Αιτίες; Οι διαδοχικές αποχωρήσεις παικτών-κλειδιά όπως οι Γκέτσε (2013) και Λεβαντόφσκι (2014). Συνάμα οι τραυματισμοί «λύγισαν» την ομάδα και έτσι η τακτική του Κλοπ πήγε περίπατο. 7η θέση στο φινάλε για την Ντόρτμουντ (ήταν προτελευταία στο φινάλε του α’ γύρου), τέλος εποχής του χαμογελαστού, ξανθομάλλη τιμονιέρη.

hi-res-5817d34e40cf1c409c1247c1be8a4fde_crop_north.jpg

Έχει τον τρόπο...
Ας ξεκαθαρίσουμε άλλη μία φορά την εικόνα των Μάιντς-Ντόρτμουντ-Λίβερπουλ, με τον Κλοπ στο τιμόνι. Το στιλ παιχνιδιού του 54χρονου κόουτς χρειάζεται χρόνο. Απαιτεί θυσίες, επιμονή και τους κατάλληλους ποδοσφαιριστές. Και απ’ αυτούς τους παίκτες, θα πρέπει ο καθένας να δώσει το 100%. Σαν αλυσίδα αναπτύσσεται και κινείται μέσα στο γήπεδο. Κάθε λάθος κίνηση, δημιουργεί κενό, ήτοι ευκαιρία στον αντίπαλο. Τραυματίζεται ένα βασικό στέλεχος; Τον αντικαθιστά ο επόμενος (σχετικά ισάξιος) παίκτης. Λείπουν αρκετοί ταυτόχρονα; Πρόβλημα...

Οδεύει προς την 7ετία
Η ανύψωση της Λίβερπουλ ξανά στην κορυφή της Αγγλίας, όπως και της Ευρώπης, ήρθε φυσιολογικά. Ότι έπραξε στη Γερμανία, το συνέχισε στην ακόμα πιο απαιτητική Πρέμιερ Λιγκ. Ήττες σε τελικούς UEFA Champions και Europa League. Τρία τρόπαια μέσα στο 2019, πρωτάθλημα μετά από 30 χρόνια το 2020. Στην 4η και 5η σεζόν του Γερμανού στον πάγκο της ομάδας του λιμανιού, το ρόστερ έφτασε στο πικ του.

Την περσινή σεζόν (6η στους Άγγλους) όλα ήταν διαφορετικά. Τραυματισμοί Φαν Ντάικ, Γκόμεζ. Τρία κρούσματα κορωνοϊού (Σαλάχ, Μανέ, Αλεξάντερ-Άρνολντ). Η έλλειψη του κόσμου στο Άνφιλντ. Χειρότερο εντός έδρας σερί μετά το 1923! Παρέταξε 11άδα με μέσο όρο ηλικίας 28,9, τη γηραιότερη σε μέσο όρο στην ιστορία της κατηγορίας. Ούτε τα λόγια του έπιασαν τόπο, ούτε το ροτέισον, ούτε τα... μαγικά του. Ο καλύτερος προπονητής-εμψυχτής στον κόσμο (μετρ των τετ α τετ συζητήσεων με τους ποδοσφαιριστές), ξέμεινε από λύσεις.

Συνάμα υπάρχει και κάτι που μας θύμισε ο επί χρόνια βασικός στόπερ της Ντόρτμουντ, στο απόλυτο δημιούργημα τότε, Νέβεν Σούμποτιτς: «όταν αισθάνεσαι ως ποδοσφαιριστής ότι κατέκτησες κάτι, ότι απέκτησες μία εμπειρία, ξαφνικά δεν συμφωνείς στα πάντα που σου ορίζουν».

2191426-liverpool-1586082414.jpg

Η συνέχεια
Εν τέλει, η στροφή καλύφθηκε επιτυχώς και ο Κλοπ οδήγησε με ντεμαράζ στο τέλος της σεζόν, τη Λίβερπουλ στο Τσάμπιονς Λιγκ. Έμεινε πιστός στο δόγμα του. Ήταν άλλη μία πρόκληση που βρέθηκε μπροστά του, ως εμπόδιο. Το ερώτημα είναι, πόσες ακόμα προκλήσεις θα βρει μέσα του, για να συνεχίσει το έργο στους «κόκκινους». Εμείς θυμίζουμε απλά, πως ο Γιούργκεν Κλοπ, στα 54 χρόνια του, μπαίνει στην 7η σεζόν του στο Άνφιλντ.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης