Box to Box

EURO 2020: Στη φετινή διοργάνωση, το λέει και η FIFA, η Αγγλία παίζει... κάθε φορά κόντρα στους Ουκρανούς!

EURO 2020: Στη φετινή διοργάνωση, το λέει και η FIFA, η Αγγλία παίζει... κάθε φορά κόντρα στους Ουκρανούς!

Λένε, όλοι το έχουμε ακούσει, πως στο ποδόσφαιρο, στον αθλητισμό γενικότερα, οι αριθμοί είναι πολλές φορές ο καλύτερος τρόπος να πεις ψέματα! Είναι όμως αρκετές και οι περιπτώσεις, όπως εν προκειμένω, που έρχονται απλά να επιβεβαιώσουν, να επικυρώσουν την αλήθεια του ίδιου του σπορ και να λειτουργήσουν ως μία εναλλακτική...οδός για τον ίδιο συλλογισμό-προορισμό!

Σχετικά Άρθρα

«Έμαθα ένα εκατομμύριο πράγματα από εκείνη τη μέρα και τα χρόνια που ακολούθησαν, το σημαντικότερο ήταν πως όταν κάτι απλά πηγαίνει άσχημα στη ζωή σου, δε σε τελειώνει!» τάδε έφη Γκάρεθ Σάουθγκέιτ απαντώντας, για νιοστή φορά ίσως, σε ανύποπτο χρόνο, σε ερώτηση σχετικά με το περιβόητο, μοιραίο, δικό του χαμένο πέναλτι στον ημιτελικό του EURO '96,στο Γουέμπλεϊ, κόντρα στη Γερμανία! Ήταν ένα πολύ δύσκολο βράδυ εκείνο, ένα μόνο από τα... έως και αναρίθμητα τέτοια που έχουν περάσει, ιστορικά, τα «Τρία Λιοντάρια» με φωτεινή, μοναδική εξαίρεση τις...μέρες του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1966! Και μοιάζει αλήθεια με...ποιητική, ποδοσφαιρική, δικαιοσύνη που αποδόθηκε με καθυστέρηση 25 ετών, τόσο για την ίδια την εθνική ομάδα της Αγγλίας όσο και για τον προπονητή της, ότι συνέβη αυτή τη φορά στο «ναό του ποδοσφαίρου» με το 2-0 επί των «πάντσερ»! Βλέπετε, πολλοί ίσως και να μην έχετε καλά καλά μνήμες από τη βραδιά που, πριν από ένα τέταρτο του αιώνα τώρα πια, ο Στέφαν Κουντζ ισοφάρισε και ο Άντι Μέλερ ευστόχησε στο τελευταίο πέναλτι! Ήταν αναμφισβήτητα τότε οι, και τότε, γηπεδούχοι που άξιζαν, με βάση τις αμέτρητες ευκαιρίες που δημιούργησαν, αλλά και έχασαν, τη νίκη! Ίσως και πολύ περισσότερο απ' ότι τώρα, πριν από δύο μέρες δηλαδή!

E5EZLdXX0AINxqU.jpg

Γι' αυτό όμως, ΚΑΙ γι' αυτό καλύτερα, το αγαπάμε τόσο πολύ το ποδόσφαιρο, με την ίδια ευκολία που σου παίρνει έτσι ακριβώς σου δίνει πράγματα, είναι τόσο μεγάλο και τόσο...συχνό, διαχρονικό φαινόμενο που στο τέλος της διαδρομής, ανεξάρτητα από το πού ,αυτό τοποθετείται, ο κάθε ένας από τους...παράγοντες του παιχνιδιού, παίκτης, προπονητής, σύλλογος ή και εθνική ομάδα παίρνει αυτό που δικαιούται ή...του αξίζει! Και δύσκολα, με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους, μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι οι Άγγλοι, μέχρι εδώ που έχουμε φτάσει, ΑΞΙΖΑΝ πραγματικά κάτι παραπάνω από αυτό το ένα, σε δικό τους έδαφος παιγμένο, Παγκόσμιο Κύπελλο! Και να που για μια φορά ακόμη, σε δική τους σε ότι τους αφορά, όλα τους τα παιχνίδια πλην ενός στο Λονδίνο, διοργάνωση, έχουν την ευκαιρία, φρόντισαν και οι ίδιοι για αυτό, να φτάσουν μέχρι το τέλος του, σχετικά εύκολου με βάση το "δέντρο" της διοργάνωσης λένε πολλοί, δρόμου! Πόσο εύκολος όμως στ' αλήθεια, πόσο ευκολότερος από των άλλων τέλος πάντων, ήταν και ανοίγεται μπροστά αυτός ο δρόμος!

Πολλά θα μπορούσαμε να πούμε και να γράψουμε σε σχέση με την ποιότητα και τη δυναμικότητα των ομάδων που έχουν αντιμετωπίσει οι οκτώ που εξασφάλισαν μια θέση στην προημιτελική φάση της διοργάνωσης! Ακριβώς όμως επειδή τα κριτήρια δε θα μπορούσαν παρά να ήταν υποκειμενικά καταφεύγουμε, στην εποχή των analytics μοιάζει αναπόφευκτο, σε μία όσο το δυνατόν αντικειμενική, σίγουρα βασισμένη στους αριθμούς και τη στατιστική, προσέγγιση! Και αυτή δεν είναι άλλη από την αξιολόγηση και την εκτίμηση της δυσκολίας του...μέχρι εδώ εγχειρήματος για την κάθε μία από τις εθνικές που συνεχίζουν με βάση την κατάταξη των αντιπάλων τους στη βαθμολογία της FIFA, προσαρμοσμένη στα ευρωπαϊκά δεδομένα, για EURO μιλάμε, φυσικά! Κάνουμε την αρχή με το κομμάτι του ταμπλό που συγκεντρώνει τα... βαρύτερα χαρτιά, πρώτο ζευγάρι που θα μας απασχολήσει αυτό που συνθέτουν Ισπανία και Ελβετία!

E5EZLdYX0AAwQvH.jpg

Η «ρόχα» βρήκε κατά σειρά απέναντί της Σουηδία, στην 13η θέση από τις ομάδες της «γηραιάς ηπείρου» στη βαθμολογία της FIFA, τη 19η Σλοβακία, τη 14η Πολωνία και στα νοκ άουτ τη 10η Κροατία, στο σύνολο του ο συντελεστής φτάνει στον αριθμό 56! Όσο για την Ελβετία, κόντρα στην Ιταλία, στο 6 οι «ατζούρι», την Ουαλία του 12, την Τουρκία του 18 και τη Γαλλία του 2 τα κατάφερε, με συνολικό συντελεστή των...εμποδίων της στο 38, μακράν το χαμηλότερο, δε θα βρείτε ομάδα που να δοκιμάστηκε περισσότερο! Ιταλία - Βέλγιο το επόμενο ζευγάρι, με τη 18η Τουρκία, τη 12η Ουαλία, την 9η Ελβετία και τη 15η Αυστρία έχει παίξει η ομάδα του Μαντσίνι, στο 54 ο συντελεστής...ας τον πούμε ευκολίας, όσο μικρότερος ο αριθμός τόσο μεγαλύτερη η...πρόκληση! Οι Βέλγοι από την πλευρά τους με το 30 της Φινλανδίας, το 7 της Δανίας, το 21 της Ρωσίας και το 4 της Πορτογαλίας φτάνουν στο 62, πολύ κοντά στων Άγγλων τα νούμερά τους όπως θα αποδειχθεί!

Τσεχία η επόμενη που θα μας απασχολήσει, 25η η Σκωτία, 3η η Αγγλία, 10η η Κροατία και 11η η Ολλανδία, δεύτερο δυσκολότερο...μονοπάτι με το συντελεστή στο 49 για το Σικ και την παρέα του! Η Δανία, δεν μπαίνουμε στη συζήτηση του...ψυχολογικού του πράγματος με την περιπέτεια του αρχηγού της Κρίστιαν Έρικσεν, στο κείμενο διαλέξαμε να πορευτούμε με αριθμούς, βρήκε απέναντί της την 30η Φινλανδία, το 1ο Βέλγιο, την 21η Ρωσία και τη 12η Ουαλία, φτάνει στο 63, τρίτη πιο...τυχερή ή πιο ευνοημένη με βάση το format! Και κάπως έτσι φτάνουμε και στην περίπτωση των Άγγλων, οι αντίπαλοί τους οι Ουκρανοί είναι αυτοί που, κι ας γνώρισαν δυο ήττες στη φάση των ομίλωνείχαν την πιο...ανέφελη πορεία, στο 11 οι Ολλανδοί, στο 32 η Βορειομακεδόνες, στο 15 η Αυστρία και στο 13 η Σουηδία, με συνολικό συντελεστή 71 πατάνε...κορυφή! Ένα σκαλί πιο κάτω, στο 65, oι... Στέρλινγκ and co, αυτό είναι το άθροισμα του 25 της Σκωτίας, του 10 της Κροατίας, του 22 της Τσεχίας και του 8 της Γερμανίας! Όσο για το ότι ακολουθεί, εδώ οι Άγγλοι έχουν τη διασταύρωση με το μακράν ασθενέστερο, το λένε ΚΑΙ οι αριθμοί, ζευγάρι! Στο 29 ο συνολικός συντελεστής του Δανία(7) - Τσεχία(22) που βρίσκουν μπροστά τους, στο 19 το Αγγλία(3) - Ουκρανία(16), στο 14 το Ισπανία(5) - Ελβετία(9), στο 7 το Ιταλία(6) - Βέλγιο(1)!

E5EZLdYWEAsJ6T2.jpg

Με μία πρώτη, αλλά και προσεκτική όσο χρειάζεται, ματιά στους αριθμούς ό,τι εδώ και μέρες συζητείται μοιάζει και αριθμητικά να προκύπτει, δε θα μπορούσαν άλλωστε, σε αυτήν την περίπτωση τουλάχιστον, τα νούμερα να χρησιμοποιηθούν για να διαψευστεί η ποδοσφαιρική... αλήθεια! Αυτό που όμως έχει ενδιαφέρον, έχει και πλάκα μη σας πω, είναι το εξής: διαιρώντας το συντελεστή των αντιπάλων κάθε ομάδας με το 4, όσα και τα παιχνίδια που έχει δώσει, προκύπτει μία... μέση τιμή που μπορεί κανείς να αντιστοιχίσει στη βαθμολογία της FIFA! To 38 της Ελβετίας διαιρεμένο με το 4 και στρογγυλοποιημένο οδηγεί σε πηλίκο 9, σα να έχει αντιμετωπίσει 4 φορές... τον ίδιο της τον εαυτό, βρίσκεται στην 9η θέση! Το 71 της Ουκρανίας διά 4 φέρνει με τη στρογγυλοποίηση τη 18η Τουρκία ως...μέσο αντίπαλο της ομάδας του Σεβτσένκο, το 65 της Αγγλίας διά 4 ξέρετε που μας οδηγεί; Στο ότι η ομάδα του Σάουθγκέιτ που για μια θέση στην τετράδα καλείται να ξεπεράσει το εμπόδιο της Ουκρανίας , έχει μέχρι στιγμής τρεις νίκες και μία ισοπαλία με μέσο αντίπαλο την ομάδα που καταλαμβάνει τη 16η θέση από τις ευρωπαίες στην παγκόσμια κατάταξη! Και ξέρετε ποια είναι αυτή η ομάδα; H ίδια η Ουκρανία! Καλείται λοιπόν για να πετύχει κάτι που δεν πέτυχε ποτέ στο παρελθόν, για να πατήσει την ευρωπαϊκή κορυφή, να δικαιώσει, αρχικά, η... κληρονόμος των Μουρ, Τσάρλτον, Ρόμπσον, Λίνεκερ, Γκασκόιν, Τζέραρντ, Μπέκαμ και άλλων πολλών που δε... χωράνε, τον πρότερο, πρόσφατο, βίο της! Και αμέσως μετά... θα έχουμε τη δυνατότητα να μάθουμε αν θα δικαιώσει, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, αυτό που χρόνια τώρα, από το 1996, οι Άγγλοι τραγουδούν αλλά δε βλέπουν! Ποιος ξέρει, ίσως τελικά όντως το ποδόσφαιρο να σκόπευε να... γυρίσει σπίτι, αλλά από τον... εύκολο δρόμο!   

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης