Box to Box

Bundesliga: Οι ατζέντηδες αποτελούν εξέχοντα μέλη του παιχνιδιού και οι αμοιβές τους, παρά τον κορωνοϊό, παραμένουν στα ύψη

Bundesliga: Οι ατζέντηδες αποτελούν εξέχοντα μέλη του παιχνιδιού και οι αμοιβές τους, παρά τον κορωνοϊό, παραμένουν στα ύψη

Ελάχιστη πτώση σημείωσαν οι εισπράξεις των μάνατζερ ποδοσφαιριστών σε γερμανικά και αγγλικά γήπεδα, με Ντόρτμουντ και Τσέλσι να ξοδεύουν τα περισσότερα

Γράφει ο Άλκης Τσαβδαράς


Είναι τα πρόσωπα του ποδοσφαίρου (και όλων των αθλημάτων) που κινούν τα νήματα. Διαπραγματεύονται εκατομμύρια. Αθλητές και αθλήτριες κρέμονται από τα χείλη και τις κινήσεις τους. Κάθε απόφαση είναι κρίσιμη. Οποιαδήποτε συζήτηση επηρεάζει το μέλλον των ποδοσφαιριστών. Στην προκειμένη περίπτωση, αυτών της Bundesliga. Οι ατζέντηδες, σε πρώτο πλάνο...

Αμοιβές εκατομμυρίων

Μπορεί η φετινή σεζόν να ολοκληρώθηκε αγωνιστικά, αναφορικά, όμως, με το οικονομικό έτος 2019/20, η γερμανική Λίγκα ανακοίνωσε αριθμούς και ποσά που δαπανήθηκαν από τους 18 συλλόγους, για τις προμήθειες των ατζέντηδων. Το... δεξί χέρι των ποδοσφαιριστών εισέπραξε συνολικά 193,6 εκατομμύρια ευρώ, απόδειξη ότι η πανδημία επηρέασε αρκετά τη μετακίνηση του χρήματος σε έναν σκληρό, απαιτητικό, αλλά και άκρως κερδοφόρο κόσμο, με την οικονομική περίοδο 2018-19 να τους αποφέρει συνολικά 215,2 εκατ. ευρώ.
_91446965_football_dosh_thinkstockphotos-482003326_1.jpg

Η Ντόρτμουντ «πλήρωσε» το deal με Μίνο Ραϊόλα

Για τρίτη σερί σεζόν η Ντόρτμουντ βρίσκεται στην 1η θέση των συλλόγων του γερμανικού πρωταθλήματος, με το υψηλότερο ποσό που δαπανήθηκε προς εκπροσώπους παικτών. Η Μπορούσια έβγαλε από τα ταμεία της 38,6 εκατ. ευρώ για να μοιράσει στους μάνατζερ, με το αντίστοιχο περσινό ποσό να ανέρχεται στα 44,5 εκατ. ευρώ και αυτό προ διετίας τα 40,9. Κατά βάση βέβαια «πληρώνει» τον Μίνο Ραϊόλα και το deal της απόκτησης του Έρλινγκ Χάαλαντ τον Ιανουάριο του 2020 από τη Σάλτσμπουργκ.

Οι ομάδες που ακολουθούν στη σχετική λίστα είναι οι Μπάγερν Μονάχου 32,6 εκατ. ευρώ (πέρσι 30,3), Λειψία 19,4 εκατ. ευρώ (13,7), Χόφενχαϊμ 17,2 εκατ. ευρώ (7,2) και Λεβερκούζεν 15,1 εκατ. ευρώ (13,6). Εντυπωσιακή η αλλαγή πλεύσης και η υπερδιπλάσια άνοδο στις προμήθειες της Χόφενχαϊμ, κλαμπ που ελέω του δισεκατομμυριούχου επενδυτή της, Dietmar Hopp (SAP), φυσικά αδυνατεί να συμβιβαστεί με έννοιες τύπου «πανδημία».
medium_2021-05-31-0fbddc75c5_1.jpg

Προπορεύεται στα έξοδα η Μπάγερν

Η έκθεση της γερμανικής Λίγκα αναφέρει επίσης ότι τα συνολικά έξοδα των 18 ομάδων, ανέρχονται στα 1,7 δις ευρώ. Στη συγκεκριμένη κατηγορία (κυρίως αναφέρονται ποσά για συμβόλαια ποδοσφαιριστών) η Μπάγερν είναι αυτή που διατηρείται σταθερά στην πρώτη θέση, με έξοδα 339,8 εκατ. ευρώ (πέρσι 356,1). Ακολουθούν Ντόρτμουντ (215,2), Λειψία (147,1) και Λεβερκούζεν (139,8). Μόλις 5 από τις 18 ομάδες της κατηγορίας, παρουσίασαν θετικό πρόσημο στο οικονομικό έτος.

Τα (πρώτα) συμπεράσματα

Τον Δεκέμβριο του 2020 ο CEO της DFL, Christian Seifert μετέφερε δημόσια την ανησυχία του για τη μη τήρηση των μέτρων από πλευράς συλλόγων, σχετικά με τη μείωση μισθών προς τους ποδοσφαιριστές. «Αν δεν υπάρξει σωστή διαχείριση των χρημάτων, οι ομάδες σε υψηλό επίπεδο θα αποτύχουν», τόνισε τότε ο Seifert.

Σύμφωνα με τους αριθμούς των εξόδων τους, τα κλαμπ αδυνατούν να προσαρμοστούν. Οι μισθοί είναι στα ύψη, οι προμήθειες προς τους ατζέντηδες το ίδιο. Στα της Bundesliga, υπάρχει βέβαια ένα μικρό παραθυράκι για τη συνέχεια, ήτοι οι αριθμοί θα πάρουν τον... κατήφορο.

Αυτό διότι την κατηγορία αποχαιρετούν παραδοσιακές δυνάμεις, όπως Σάλκε και Βέρντερ. Αμφότερες παρουσίασαν τη σεζόν 2019-20 έξοδα ύψους 110 και 70,6 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Με ομάδες, μη ισχυρές, όπως Μπόχουμ και Γκρόιτερ Φιρτ, να κερδίζουν την άνοδο στη μεγάλη κατηγορία, τα αντίστοιχα ποσά τους ανέρχονται σε 17,4 και 13,3 εκατ. ευρώ. Οι Σάλκε και Βέρντερ μοιάζουν «κολοσσοί», μπροστά στις... νέες ομάδες της Λίγκας. Ως προς τους μάνατζερ, η Σάλκε κάλυψε προμήθειες ύψους 12,1, με τη Βέρντερ να δίνει ποσό ύψους 5,8 εκατ. ευρώ.
bundes.jpg

Η Τσέλσι «πρωταθλήτρια» στην Premier League

Όταν μιλάμε για χρήμα, μας έρχεται στο μυαλό η αγγλική Premier League. Εκεί όπου οι ατζέντηδες οργιάζουν και οι πλούσιοι σύλλογοι είναι αρκετά πρόθυμοι να τους «χρυσώσουν», για να φέρουν τους καλύτερους ποδοσφαιριστές του πλανήτη. Παρατηρούμε ξεκάθαρη πτώση στις επενδύσεις των συλλόγων. Από τα 330 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2020 (οικονομικό έτος 2019), παρουσιάζεται ένα χάσμα 230 εκατ. ευρώ στον Ιανουάριο του 2021 (100 εκατ. ευρώ σε μεταγραφές).

Επανερχόμαστε σε «φλέγον» θέμα των αποδοχών των ατζέντηδων. Στο συγκεκριμένο τομέα, ως είθισται η κατάσταση. Το μακρινό και οικονομικά εύρωστο 2016, οι μάνατζερ που προώθησαν ποδοσφαιριστές στην Αγγλία, «τσέπωσαν» συνολικά 250 εκατ. ευρώ. Πέντε χρόνια αργότερα και για το οικονομικό έτος 2020, το συγκεκριμένο ποσό ανέρχεται (προσοχή, εν μέσω πανδημίας) στα 385 εκατ. ευρώ!

Τα πρωτία στα κλαμπ κρατάει η Τσέλσι, με 55 εκατ. ευρώ (138,4 στην 5ετία) προμήθειες στους εκπροσώπους παικτών τον τελευταίο χρόνο, παρά το γνωστό ban που είχε στις μεταγραφές. Το Big 4, σε σχέση με τα agent fees, αποτελούν οι Λίβερπουλ (136,4 εκατ. ευρώ στην 5ετία), Μάντσεστερ Σίτι (133,1) και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (115,2).

Για να καταλάβετε τη διαφορά, η 5η στη σχετική λίστα Λέστερ δαπάνησε περίπου 68 εκατ. ευρώ την τελευταία 5ετία.
https___foxesofleicester.com_wp-content_uploads_getty-images_2017_07_942945662-850x560.jpeg

Μέρος του παιχνιδιού...

Εν κατακλείδι, χρήμα υπάρχει. Μόνο που από επενδύσεις σε γήπεδο, στις Ακαδημίες, στις εγκαταστάσεις, σε προπονητικά κέντρα, στην εξέλιξη, στην ψυχολογική υποστήριξη, τα κλαμπ αποφασίζουν να αναδεικνύουν σε μεγάλους κερδισμένους του «παζαριού» παικτών, τους ατζέντηδες.

Φυσικό επακόλουθο, μιας και το ποδόσφαιρο, όπως κάθε σοβαρό άθλημα που σέβεται τον εαυτό του, αποτελεί πλέον business. Και εκεί το χρήμα, ως γνωστών, παίζει πρωτεύοντα ρόλο. Οι δε ατζέντηδες, αποτελούν πλέον αναπόσπαστο μέρος του παιχνιδιού και η ανταμοιβή τους εκτοξεύεται στα ύψη, καθώς εκτοξεύουν με τη σειρά τους την καριέρα του εκάστοτε ποδοσφαιριστή.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης