Box to Box

Τόμας Τούχελ: Πάτησε τον βατήρα για να ξεπεράσει τον Γιούργκεν Κλοπ, ο ρόλος της Μάιντς και του Κρίστιαν Χάιντελ και η... μοναξιά του Λονδίνου

Τόμας Τούχελ: Πάτησε τον βατήρα για να ξεπεράσει τον Γιούργκεν Κλοπ, ο ρόλος της Μάιντς και του Κρίστιαν Χάιντελ και η... μοναξιά του Λονδίνου

Μάιντς, Ντόρτμουντ και ακολούθως η... γκλαμουριά. Πανομοιότυπη διαδρομή με τον Γιούργκεν Κλοπ ακολουθεί ο Τόμας Τούχελ. Και πάλι, είναι τόσο ξεχωριστός.

Σχετικά Άρθρα

Ραντεβού στον τελικό για τον Τόμας Τούχελ. Σιγά το νέο. Κάθε χρονιά τα... ίδια. Μία με την Παρί Σεν Ζερμέν. Τώρα με την Τσέλσι. Συμμετοχή στο σπουδαίο γεγονός για δύο σερί σεζόν, είναι από μόνο του ιδιαίτερο επίτευγμα. Αν το πετύχεις με δύο διαφορετικές ομάδες, ε, τότε γράφεις ιστορία. Όταν το πράττεις ενώ ανέλαβες τα ηνία ενός συλλόγου τον περασμένο Ιανουαρίο, άντε δίνουμε ένα plus point στον ψιλόλιγνο τύπο (1.90 μπόι) από το Κρούμπαχ της Σουηβίας.

Ποδόσφαιρο τέλος από νωρίς

Μηδαμινή η ποδοσφαιρική καριέρα του (λες και δεν τα γράψαμε τις προάλλες για τον Νάγκελσμαν). Μέχρι τα 19 του στις Ακαδημίες της Άουγκσμπουργκ, ένα πέρασμα από την Τσβάιτε Λίγκα με τους Κίκερς Στουτγκάρδης και «καριέρα» στην 3η κατηγορία με την Ουλμ. Υπέφερε από έντονους πόνους στα γόνατα, με συνέπεια στα 25 του χρόνια να λάβουν τέλος τα όποια όνειρα.

 

«Δεν μου ταιριάζει το ποδόσφαιρο», σκέφτηκε και το έριξε στη... Διοίκηση Επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα εργαζόταν ως μπάρμαν, για να βγάλει τα προς το ζην. Α ναι, ξεχάσαμε να αναφέρουμε πως είχε προπονητή στην Ουλμ... κάποιον Ραλφ Ράνγκνικ (1997-99). Κόβει αν μη τι άλλο το μάτι του έμπειρου κόουτς. Οι δυο τους συναντήθηκαν ξανά, αλλά για άλλο λόγο. Ο Τούχελ παρακάλεσε για ένα δοκιμαστικό στη Στουτγκάρδη, όπου έφτασε η χάρη του Ράνγνικ. Τα πόδια του ψηλού δεν συμφωνούσαν σ’ αυτό το εγχείρημα και ο... ποδοσφαιρικός πατέρας του τον μήυσε στα μυστικά της ηγεσίας από τον πάγκο (U15 Στουτγκάρδης). Μέντοράς του επίσης ο Χέρμαν Μπάντστουμπερ, πατέρας του Χόλγκερ, τότε υπεύθυνος Ακαδημιών των Σουηβών.
rcyyda_1598267305.jpg

Διάδοχος του Κλοπ, εις διπλούν

Το έπραξε ο Γιούργκεν Κλοπ. Πρωτοπόρος με τα όλα του. Πρώτη προπονητική στάση στη Μάιντς. Το επόμενο βήμα στη μεγάλη Ντόρτμουντ και μετά σε σπουδαίο ευρωπαϊκό σύλλογο, μέχρι την κατάκτηση του Champions League. Ένα βήμα απέχει από ανάλογη διαδρομή ο 47χρονος Τούχελ.

Το 2009 διαδέχτηκε τον «θρύλο» Κλόπο στη Μάιντς (καλύτερος μέσος όρος συγκομιδής βαθμών 1,4). Το 2015 συνέβη το ίδιο στην Μπορούσια Ντόρτμουντ. Η ρήξη με τους διοικούντες έπειτα από την «υπόθεση πούλμαν» με τη Μονακό, τον άφησε άνευ ομάδας για έναν χρόνο (Μάιος 2017 - Μάιος 2018), μέχρι να χτυπήσει την πόρτα του η ΠΣΖ. Από τους Γάλλους αποχώρησε με έναν χαμένο τελικό πέρυσι στη Λισσαβώνα και με απολογισμό 95-13-13 σε 127 ματς (75,6% ποσοστό νικών και 2.37 μ.ο. συγκομιδής βαθμών).

Η ταυτότητα και η δίψα του

Ο Τόμας Τούχελ βελτιώθηκε. Ωρίμασε. Ναι, μπορεί να συμβεί σε βάθος χρόνου. Ότι πρόκειται για έναν μανιακό, έναν tactician, έναν λάτρη της πειθαρχίας, του επιθετικού ποδοσφαίρου, του «διαβάσματος» των αντιπάλων (ασχέτως αν αρέσκεται και να διαβάζει με τις ώρες λογοτεχνία), δεν τίθεται θέμα. Ο Τούχελ σταμάτησε προ πολλού να δίνει εξετάσεις στον ποδοσφαιρικό κόσμο. Πλέον ήρθε η ώρα να γευτεί τις χαρές των (δεδομένων) επιτυχιών του. Οι όροι «οξύθυμος», «εγωιστής», «απόμακρος», «σοβαρός», «πραγματιστής», σίγουρα δεν σε καθιστούν κακό προπονητή.

Η δίψα του έφτασε σε σημείο να... παρατήσει σύζυγο (Σίσι, παντρεμένοι από το 2009) και κόρες (Έμα και Κιμ) στη Γερμανία, να είναι μόνος σ’ ένα διαμέρισμα στο αχανές - και εν μέσω καραντίνας - Λονδίνο και να σκέφτεται κατά 80% το... τόπι. Αυτό είναι, σύμφωνα, με τον ίδιο το ποσοστό ενασχόλησης του καθημερινώς με το ποδόσφαιρο, τουλάχιστον όσο είναι ξύπνιος.

TUCHELFAMILZ.jpg

Σχετικά με την Τσέλσι, δύο είναι οι φράσεις του που έχουν σημασία.

«Ήρθα την κατάλληλη στιγμή, στην κατάλληλη ομάδα», το ένα (σχετικά σίγουρο) σενάριο, για το οποίο χαίρονται οι φίλοι των «μπλε», στη μετά-Λάμπαρντ εποχή.

«Η Τσέλσι είναι προορισμένη για τίτλους, όχι για να φτάνει σε τελικούς». Βούτηρο στο ψωμί, οι δηλώσεις του νυν κόουτς των Λονδρέζων, για τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς. Ο Ρώσος μεγιστάνας, στην πρώτη συνομιλία του με τον Γερμανό προπονητή, του μετέφερε το μήνυμα: «θέλουμε τίτλους και δεν μας ενδιαφέρει καθόλου ο τρόπος». Φανταζόμαστε το πλατύ χαμόγελο του «ψηλού», που λατρεύει να δουλεύει απερίσκεπτα, χωρίς κάποιον τεχνικό διευθυντή να τον... σκοτίζει.


Ο ρόλος του Κρίστιαν Χάιντελ

Όπου τεχνικοί διευθυντές, ο μόνος με τον οποίο ανέπτυξε κοντινή, έως και φιλική, σχέση είναι ο Κρίστιαν Χάιντελ της Μάιντς. Ο παράγοντας που έκανε μέσα σε μία νύχτα τον Γιούργκεν Κλοπ από παίκτη, προπονητή για να σώσει την ομάδα στην Zweite Liga.

Αυτός ήταν που διέκρινε το ταλέντο του Τούχελ και τον εμπιστέφθηκε στη δύσκολη μετά-Κλοπ εποχή. Την οδήγησε στην ασφαλή 9η θέση και την επόμενη σεζόν η υπέρβαση. Έξοδος στην Ευρώπη, έστω και στα προκριματικά, έστω και ελάχιστες σταγόνες από το άρωμα Europa League.

Προσοχή, για τη Μάιντς μιλάμε. Πρωτόγνωρες καταστάσεις. Να φανταστείτε ότι ακόμα καυχιέται ότι για 4η σερί σεζόν (!) έχει... προπονητή στον τελικό του Champions League. Δύο χρονιές ο Κλοπ, άλλες δύο τώρα ο Τούχελ. «Δικοί» τους άνθρωποι.

19.08.2012, DFB Pokal 1.Runde, SG Rossbach-Verscheidt - FSV Mainz 05 v.l. Manager Sportlicher Leiter Christian Heidel (FSV Mainz 05), Trainer Thomas Tuchel (FSV Mainz 05) FOTO: Huebner/Severing19 08 2012 DFB Cup 1 Round SG Rossbach Verscheidt FSV Mainz 05 v l Manager Sporty Leader Christian Heidel FSV Mainz 05 team manager Thomas Tuchel FSV Mainz 05 Photo Huebner Severing

«Έφτασε στην κορυφή και του βγάζω το καπέλο. Είναι πιο απελευθερωμένος σε σχέση με παλαιότερα. Έμαθε να διαχειρίζεται τους παίκτες πιο ανθρώπινα. Εν τέλει, όμως, δεν τον ενδιαφέρει αν στη φανέλα γράφει Νειμάρ ή οποιοδήποτε άλλο όνομα. Επιθυμεί όλοι να δουλεύουν το ίδιο παθιασμένα με εκείνον», η πρόσφατη σκιαγράφηση του Χάιντελ για το... παιδί του.

Τόμας Τούχελ. Η ώρα της δικαίωσης.

Άλκης Τσαβδαράς

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης