Basket Talk

Οι rookies της Euroleague - Η πρωτάρα Μονακό έχει τους περισσότερους

Οι rookies της Euroleague - Η πρωτάρα Μονακό έχει τους περισσότερους

Πολλά καινούργια πρόσωπα αναμένεται να δούμε την προσεχή αγωνιστική περίοδο στην Euroleague. Ποιες ομάδες διαθέτουν τους περισσότερους rookies και ποιες μόνο έμπειρους παίκτες;

Έχουμε μπει αισίως στο Σεπτέμβριο και το πρώτο τζάμπολ της Euroleague (30/09) πλησιάζει με γοργούς ρυθμούς. Καιρός είναι λοιπόν να ρίξουμε μια ματιά στα ρόστερ των 18 «μονομάχων» και να δούμε πόσους rookies διαθέτει κάθε ομάδα.

 

Όταν βέβεια μιλάμε για rookies δεν αναφερόμαστε κατά ανάγκην σε νεαρούς παίκτες, αλλά σε αθλητές -ανεξαρτήτως ηλικίας-που θα αγωνιστούν για πρώτη φορά στην κορυφαία ευρωπαϊκή, διασυλλογική διοργάνωση.

 

ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης και Ερυθρός Αστέρας δε διαθέτουν ούτε έναν πρωτάρη στα φετινά τους ρόστερ, σε αντίθεση με την νεοφώτιστη Μονακό, που θα κάνει και η ίδια την παρθενική της εμφάνιση στην Euroleague και έχει στο δυναμικό της 9 παίκτες που θα ντεμπουτάρουν στα μεγάλα, ευρωπαϊκά σαλόνια. Πρόκειται για τους Άλφα Ντιαλό, Ντόντα Χολ, Πάρις Λι, Ιμπραχίμ Φολ-Φαγιέ, Αρμέλ Τραορέ, Τζέρι Μπουτσιέλ, Ρομπ Γκρέι, Γιακούμπου Ουαουτάρα και Ρούντι Ντεμαχίς, ενώ οι μόνοι με πρότερη εμπειρία στη διοργάνωση είναι ο Λίο Βέστερμαν, που έχει παίξει μάλιστα σε άλλες 6 ομάδες, ο Ντανίλο Άντζουσιτς, που έχει παίξει σε Παρτιζάν και Ούνικς Καζάν, αλλά και ο Ντονάτας Μοτεγούνας, που έχει να αγωνιστεί στην γηραιά ήπειρο εδώ και δέκα χρόνια. 

 

Βιλερμπάν και Ούνικς Καζάν ακολουθούν με έξι rookies έκαστη. Η ομάδα του Τι Τζέι Πάρκερ επένδυσε στους πολλά υποσχόμενους Κώστα Αντετοκούνμπο και Βίκτορ Ουεμπανιάμα, ενώ απέκτησε ακόμα τον Ντίλαν Οσετκόφσκι, μετά από μία μεστή χρονιά με την Ουλμ στο EuroCup και τον Έλι Οκόμπο, που μέχρι πρότινος έπαιζε μεταξύ NBA και G-League. Για πρώτη φορά θα παίξει στην Euroleague και ο Ρέιμαρ Μόργκαν, παρότι βαδίζει πλέον στα 32 του χρόνια. Τέλος, στην πρώτη ομάδα προβιβάστηκε ο γεννημένος το 2004, Κιμανί Χουινσού.

 

Ντιμίτρι Ουζίνσκι, Άρτεμ Κλιμένκο, Άρτεμ Κομόλοφ, Μάρκο Σπίσου, Ιζάια Κάναν και Τζον Μπράουν οι έξι rookies της ομάδας του Βέλιμιρ Περάσοβιτς, με την περίπτωση του Σπίσου να παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς προτού υπογράψει με τον ρωσικό σύλλογο, είχε συμφωνήσει με την Ουνικάχα Μάλαγα του Φώτη Κατσικάρη, αλλά «κόπηκε» στα ιατρικά.

 

«Ψώνια» από την αγορά του Ισραήλ (κατά κύριο λόγο) έκανε η Μακάμπι Τελ Αβίβ, που προσέθεσε στο ρόστερ της τους άπειρους Μπεν Χαρούς, Γιφτάχ Ζιβ, Κίναν Έβανς, Ρόμαν Σόρκιν και Κάμερον Τέιλορ.

 

Αρκετά φρέσκα πρόσωπα, για την ακρίβεια πέντε, θα έχει ο Παναθηναϊκός. Ο Λευτέρης Μαντζούκας μετακόμισε στο ΟΑΚΑ στα μέσα της προηγούμενης σεζόν, αλλά δεν πήρε γεύση Euroleague, ενώ από τις φετινές προσθήκες οι Ντάριλ Μέικον, Κέντρικ Πέρι, Οκάρο Ουάιτ και Τζεχάιβ Φλόιντ δεν έχουν επίσης αγωνιστεί σε αυτό το επίπεδο στην μέχρι τώρα καριέρα τους. Στον αντίποδα, ο Ολυμπιακός θα έχει μόνο έναν άπειρο παίκτη στο ρόστερ του, τον Βασίλη Χρηστίδη, ο οποίος προορίζεται για 3ος σέντερ πίσω από τους Χασάν Μάρτιν και Μουσταφά Φαλ.

 

Ανανεωμένη και η Αρμάνι Μιλάνο που θα δώσει την ευκαιρία στους Ντέβον Χολ, Τρόι Ντάνιελς, Νταβίντε Αλβίτι, Τζιαμπάολο Ρίτσι, αλλά και στον Τζέριαν Γκραντ, που πέρσι αγωνίστηκε στην Ελλάδα με τη φανέλα του Προμηθέα Πάτρας, να καταλάβουν τι εστί..devotion.

 

Ο 21χρονος Τζόσουα Ομπίζ, ο 25χρονος Όγκνιεν Γιάραμαζ, ο 24χρονος Αντρέας Ομπστ και ο 25χρονος Γκάβιν Σίλινγκ αποτελούν τα φετινά «στοιχήματα» της Μπάγερν Μονάχου.

Ο 30χρονος Σαμπάζ Νάπιερ που κουβαλάει 345 συμμετοχές στο NBA, ο μόλις 19 ετών Αντρέι Τοπτούνοφ, o 22χρονος Μαξίμ Καρβάνεν και παλίος μας γνώριμος από τη θητεία του στο Ρέθυμνο, Κόνερ Φράνκαμπ, αναμένεται να πάρουν το βάπτισμα του πυρός στην Euroleague με τη φανέλα της Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης.

 

Πέρα από τους πιτσιρικάδες Ισμαήλ Καραμπιλέν και Γιγκίτ Ονάν, η μόνο προσθήκη παίκτη που έκανε κατά τη διάρκεια της off-season η Φενέρμπαχτσε και δεν έχει ξαναπαίξει στη διοργάνωση είναι ο Μαριέλ Σαγιόκ, που πέρσι αγωνιζόταν στην Τουρκία και το EuroCup με την Μπουρσασπόρ.

 

Δύο οι rookies της Ζαλγκίρις Κάουνας. Από τη μία ο Τζος Νέμπο ο οποίος στην πρώτη επαγγελματική σεζόν του αγωνίστηκε στο Ισραήλ με τη φανέλα της Χάποελ Εϊλάτ και από την άλλη οΕμανουέλ Μουντιάι με τις 300 συμμετοχές στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου και ένα πέρασμα από την Κίνα.

 

Την πρώτη τους επαφή με την Euroleague θα έχουν οι Ματ Κοστέλο και Στίβεν Ίνοτς που αποκτήθηκαν από τη Μπασκόνια. Αμφότεροι αγωνίζονταν πέρσι στο ισπανικό πρωτάθλημα σε Γκραν Κανάρια και Ομπραντόιρο αντίστοιχα.

Δύο και οι πρωτοεμφανιζόμενοι της Άλμπα Βερολίνου. Ο Ταμίρ Μπλατ, γιός του άλλοτε προπονητή του Ολυμπιακού, Ντέιβιντ Μπλατ και ο περσινός MVP του γερμανικού πρωταθλήματος, Τζλίν Σμιθ, τον οποίο απέκτησε από τη Λούντβιγκσμπουργκ.  

 

Τέλος, μία μόνο μεταγραφή έκανε η πρωταθλήτρια της διοργάνωσης, Αναντόλου Εφές, που έκανε πράξη το μότο “ομάδα που κερδίζει, δεν αλλάζει”. Ο ένας αυτός παίκτης δεν είναι άλλος από τον Φίλιπ Πετρούσεφ, ο οποίος πέρσι αναδείχθηκε MVP της Αδριατικής Λίγκας και πριν από λίγο καιρό επελέγη από τους Φιλαντέλφεια Σίξερς στο νούμερο 50 του draft, αλλά θεώρησε καλύτερο για τον ίδιο να «ψηθεί» πρώτα στην Ευρώπη.

 

Βασιλική Καραμούζα

www.bnsports.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης