Basket Talk

Ζέιτ Μουόσα: Ο δρόμος της προσφυγιάς τον έφερε στην Κύπρο και το ταλέντο του στην Ελλάδα

Ζέιτ Μουόσα: Ο δρόμος της προσφυγιάς τον έφερε στην Κύπρο και το ταλέντο του στην Ελλάδα
Η ιστορία ζωής του Ζέιτ Μουόσα και η ενασχόληση με το μπάσκετ, που μπορεί να του χαρίσει ένα λαμπρό μέλλον. 

Γεννημένος στις 3 Ιουλίου του 2003, ο Ζέιτ, ο μικρότερος γιος της οικογένειας Μουόσα, ακολούθησε το δρόμο της προσφυγιάς από το Ιράκ στη Συρία και έπειτα στην Κύπρο, προκειμένου να γλιτώσει από τον πόλεμο.

 

Στη γειτονική μας χώρα έφτασε το 2008. Η ενασχόλησή του με το μπάσκετ ξεκίνησε τρία χρόνια αργότερα, όταν εκείνος ήταν 8 ετών και η πορτοκαλί θεά έγινε γρήγορα η διέξοδός του από τα προβλήματα της καθημερινότητας.

 

Από τον Ζήνωνα, όπου έκανε τα πρώτα του μπασκετικά βήματα, δύο χρόνια αργότερα πήρε μεταγραφή για την ΑΕΚ Λάρνακας. Κάπως έτσι, ο Ζείτ απέκτησε κυπριακή υπηκοότητα και αγωνίζεται πλέον με τη Εθνική Ομάδα της Κύπρου.

muosa_cyprus.jpg

Το ταλέντο του έγινε σύντομα γνωστό και εκτός της τοπικής αγοράς, με αποτέλεσμα ο Πανιώνιος να τον φέρει στην Ελλάδα το 2018, όταν εκείνος ήταν ακόμα 15 χρονών. Η σωματοδομή του τον βοηθούσε να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας του και η καθημερινή δουλειά τον έφτασε σε σημείο να παίζει με την ίδια άνεση και στις 5 θέσεις στο παρκέ.

 

Πέρσι το καλοκαίρι μεταπήδησε από τον Πανιώνιο στον Ολυμπιακό. Πλέον στέκει στα 2 μέτρα και αγωνίζεται κατά βάση ως γκαρντ. Το όνομά του έχει γίνει ευρέως γνωστό τα τελευταία 24ωρα μετά και τις πολύ καλές εμφανίσεις που πραγματοποίησε στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων με τους «ερυθρόλευκους», όπου αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ χάρις στους 82 πόντους (με μόλις 3/12 τρίποντα) που σημείωσε στα πέντε ματς του τουρνουά. Παράλληλα, είχε 37 ριμπάουντ, 15 ασίστ και 14 κλεψίματα, κερδίζοντας μια θέση στην καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης.

 

Όπως ακούγεται έντονα, ο Γιώργος Μπαρτζώκας παρακολουθεί στενά την περίπτωση του Μουόσα και δεν αποκλείεται σύντομα να τον καλέσει στις προπονήσεις της πρώτης ομάδας, παρότι είναι μόλις 18 ετών.

 

Παρότι χειρίζεται εξαιρετικά την ελληνική γλώσσα, στον Ζέιτ δεν αρέσει να κάνει βαρύγδουπες δηλώσεις και να αποκαλύπτει τα όνειρά του. Βάζει στόχους και πηγαίνει βήμα-βήμα. Τα μέχρι τώρα δείγματα γραφής αφήνουν υποσχέσεις για το μέλλον του Μουόσα, όμως η τύχη, το timing, η προσωπική δουλειά και οι σωστές επιλογές θα παίξουν σίγουρα το ρόλο τους στην ανέλιξή του. Η συνέχεια επί του παρκέ...

 

Βασιλική Καραμούζα

www.bnsports.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης