Basket Talk

CBA: Οι 7+1 περιζήτητοι ξένοι παίκτες που έμειναν... ξεκρέμαστοι (video)

CBA: Οι 7+1 περιζήτητοι ξένοι παίκτες που έμειναν... ξεκρέμαστοι (video)
To CBA αλλάζει... εποχή και μετά από απόφαση της πλειοψηφίας των ομάδων του κινεζικού πρωταθλήματος, οι ξένοι παίκτες δεν θα έχουν δικαίωμα να αγωνιστούν την νέα σεζόν και μεγάλα ονόματα ψάχνουν την επόμενη μπασκετική τους... στέγη σε άλλη χώρα.
Σχετικά Άρθρα

Η Κίνα τα τελευταία χρόνια είχε καταφέρει να τραβήξει τα... φλας πάνω της με τις μεθόδους που ακολουθούσε και τα «παχυλά» συμβόλαια που πρόσφερε σε παίκτες παγκόσμιας αναγνωρισιμότητας, δημιουργώντας ένα ελκυστικό περιβάλλον σε κάθε αθλητή που δεν υπέγραφε με ομάδα του ΝΒΑ.

Αυτό πλέον φαίνεται να βρίσκεται στο παρελθόν, καθώς τα οικονομικά προβλήματα που προκάλεσε ο κορονοϊός και η θέληση να αναδειχθεί το ντόπιο στοιχείο οδήγησε 15 από τις 20 συνολικά ομάδες του κινεζικού πρωταθλήματος να ψηφίσουν ενάντια στη συμμετοχή των ξένων αθλητών στο CBA για την αγωνιστική περίοδο 2021/22 με την αιτιολογία ότι θα υπάρξει με αυτό τον τρόπο βιώσιμη ανάπτυξη.

udoh.jpg

Αυτή η εξέλιξη αφήνει στα... κρύα του λουτρού αρκετούς ξένους παίκτες, οι οποίοι είχαν υπογράψει ηγεμονικά συμβόλαια με ομάδες της Κίνας, και ήδη έχουν κάνει την έρευνά τους για τον επόμενο σταθμό τους. Ομάδες από την Ευρώπη, την Κορέα και το ΝΒΑ παρακολουθούν στενά τις περιπτώσεις των ελεύθερων παικτών, με τους Έκπε Ούντο και Ντάλας Μουρ να έχουν υπογράψει ήδη με την Βίρτους Μπολόνια και την Παρτιζάν αντίστοιχα, ενώ οι Μίροσλαβ Ραντούλιτσα και Άντριου Νίκολσον (αγωνίστηκε με την Εθνική Καναδά απέναντι στην Ελλάδα στο Προολυμπιακό τουρνουά) θα συνεχίσουν στην Κορέα.

Το «BN Sports» σας παρουσιάζει του ξένους ελεύθερους παίκτες που αγωνίζονταν στο CBΑ και θα γίνουν άμεσα περιζήτητοι.

Ντονάτας Μοτεγιούνας 

Ο Λιθουανός πολύπειρος παίκτης κάθε χρόνο βρίσκεται στο μπλοκάκι αρκετών ομάδων της Ευρώπης αλλά οι προτάσεις δεν συμβαδίζουν με τα θέλω του στο οικονομικό σκέλος. Ο Μοτεγιούνας αγωνίστηκε τελευταία φορά στην Ευρώπη το 2012 και αργότερα έβγαλε το... ψωμί του στο ΝΒΑ με τις φανέλες των Rockets, Pelicans και Spurs (σύντομη παρουσία). Οι συχνοί τραυματισμοί δεν του επέτρεψαν να κάνει την πορεία που θα μπορούσε στο ΝΒΑ και το CBA μπήκε στη... ζωή του το 2017, ενώ το 2019 υπέγραψε συμβόλαιο 6 εκατ. δολαρίων με τους Shanghai Sharks. Την περασμένη σεζόν σημείωσε 21.5 πόντους, 13.7 ριμπάουντ, και 4.2 ασίστ με 40% ευστοχία από τη γραμμή του τριπόντου, αγωνιζόμενος με τους Xinjiang Flying Tigers.

Ντάριους Άνταμς 

Ο Ντάριους Άνταμς είναι μία από τις πιο ελκυστικές περιπτώσεις παικτών από την κατηγορία μας, καθώς αποτελεί μία κινούμενη «φονική» καλαθομηχανή. Ο Αμερικανός γκαρντ έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό από την παρουσία του στην Λαμποράλ Κούτσα (σημερινή Μπασκόνια) όπου έφτασε μέχρι το Final Four της Εuroleague. Tις τελευταίες πέντε σεζόν αγωνίζεται στο CBA και κάθε χρόνο αγγίζει τους 30 πόντους κατά μέσο όρο. Το 2018 αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος και το 2017 κατέκτησε το πρωτάθλημα με τους Xinjiang Flying Tigers. Η Ευρώπη αποτελεί ένα πιθανό σενάριο, είτε στη Εuroleague, είτε στο Eurocup, ενώ το βουλγαρικό διαβατήριο που διαθέτει αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα.



Ζόζεφ Γιανγκ 

Ένας ακόμη παίκτης που στηρίζεται κυρίως στο επιθετικό του ταλέντο και το «φονικό» του σουτ είναι ο Ζόζεφ Γιανγκ. Ο Αμερικανός γκαρντ μοιάζει αγωνιστικά αρκετά με τον Ντάριους Άνταμς και τις τελευταίες τρεις σεζόν αγωνίζεται στο CBA. Στα 29 του χρόνια δεν έχει περάσει ποτά από την Ευρώπη αλλά πριν «προσγειωθεί» στην Κίνα αγωνίστηκε στο ΝΒΑ για λογαριασμό των Indiana Pacers αλλά ποτέ δεν κατάφερε να βρει τον χρόνο και τον χώρο που επιθυμούσε. Την σεζόν 2019-20 σημείωσε 74 πόντους σε ένα αγώνα με τη φανέλα των Nanjing Monkey Kings, ενώ εκείνη την χρονιά μέτρησε 38.3 πόντους,6.4 ασίστ και 2.3 κλεψίματα ανά αγώνα, ενώ σούταρε με 36.5% από τα 6.75 μέτρα. Φέτος μπορεί να κάνει το ντεμπούτο του στη Γηραιά Ήπειρο.



Τζαμάλ Φράνκλιν 

Ο Τζαμάλ Φράνκλιν μπορεί να προστεθεί στη λίστα των παικτών με μεγάλη έφεση στο σκοράρισμα από μακρινή και κοντινή απόσταση. Ο Αμερικανός γκαρντ είναι ένας πολυταξιδεμένος αθλητής έχοντας περάσει από το ΝΒΑ, το Πουέρτο Ρίκο και την Κίνα. Στο ΝΒΑ είχε σύντομες παρουσίες με τους Memphis Grizzles και τους Denver Nuggets και σύντομα θα ξεχαστούν. Στo CBA έχει βρει το... λιμάνι του τα τελευταία χρόνια, ενώ την περσινή αγωνιστική περίοδο είχε ικανοποιητικά νούμερα στην στατιστική του (24.8 πόντοι, 9.4 ασίστ και 8.2 ριμπάουντ) πλησιάζοντας το triple-double.

Τζίμερ Φριντέτ 

Ο πιο γνωστός παίκτης της κατηγορίας στο ελληνικό κοινό είναι φυσικά ο Τζίμερ Φριντέτ, ο οποίος την περίοδο 2019-20 αγωνίστηκε στην Ευρώπη και την Ελλάδα με τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Αυτή η παρθενική του χρονιά σε ευρωπαϊκά εδάφη δεν στέφθηκε με επιτυχία και επέστρεψε στο CBA και τους Shanghai Sharks, συνειδητοποιώντας τις μεγάλες διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στα δύο πρωταθλήματα. Ο Αμερικανός παίκτης επιθυμεί την επιστροφή του στο ΝΒΑ, λαμβάνοντας συμμετοχή στο Summer League μαζί με τους Denver Nuggets. Την περασμένη σεζόν μέτρησε 26.9 πόντους,6.4 ασίστ και 5.6 ριμπάουντ κατά μέσο όρο.

Τρέι Γκόλντεν 

Ο Τρέι Γκόλντεν είναι από τους παίκτες που διαθέτει τεράστια  ευρωπαϊκή εμπειρία και από την πρώτη του σεζόν στο CBA κατάφερε να κάνει τη διαφορά. Για την ακρίβεια ο Αμερικανός παίκτης έχει αγωνιστεί κατά το παρελθόν στη Φινλανδία, στην Κύπρο, στη Γαλλία, στη Ρωσία και την Τουρκία. Στο κινεζικό πρωτάθλημα έκανε το ντεμπούτο του την περσινή σεζόν με τη φανέλα των Fujian Sturgeons σημειώνοντας 30.4 πόντους, 8.1 ασίστ και 4.5 ριμπάουντ με σχεδόν 43% ποσοστό τριπόντου. Η Ευρώπη φαντάζει ένας πιθανός προορισμός για τον ίδιο λόγω και του «πλούσιου» βιογραφικού του.

Ίαν Κλαρκ 

Στην κατηγορία μας βρίσκεται και ένας πρωταθλητής του ΝΒΑ και ο λόγος για τον Ίαν Κλαρκ, ο οποίος το 2017 έφτασε σε αυτό το μεγάλο κατόρθωμα με τους Warriors. Μπορεί να μην επιλέχθηκε ποτέ στο draft, κέρδισε την θέση του όμως μέσω του Summer League, φορώντας στη συνέχεια τις φανέλες των Jazz, Nuggets, Pelicans και Warriors. Τις τελευταίες δύο σεζόν ο Κλαρκ βρίσκεται στο CBA και στην πρώτη του χρονιά σημείωσε 21.7 πόντους, 7.3 ασίστ και 4 ριμπάουντ κατά μέσο όρο με τους Xinjiang Flying Tigers. Το παιχνίδι του δεν στηρίζεται στο τρίποντο αλλά κυρίως στο πικ εν ρολ.

Σόνι Ουίμς 

Ακόμη ένας παίκτης με μεγάλη ευρωπαϊκή εμπειρία, ο οποίος τα τελευταία χρόνια εξελίχθηκε στους κορυφαίους σκόρερ της Εuroleague, είναι ο Σόνι Ουίμς. Η συνεργασία του με τις ευρωπαϊκές ομάδες ξεκίνησε από το 2011 με τη Ζαλγκίρις και στη συνέχεια πέρασε από τις ΤΣΣΚΑ, Μακάμπι και Εφές το 2018. Παράλληλα έχει εμπειρία από το ΝΒΑ, όμως αποκλείεται το ενδεχόμενο να τον δούμε εκεί ξανά, καθώς διανύει το 35ο έτος της ηλικίας του. Τις τελευταίες τρεις σεζόν αγωνίζεται στο CBA με τους Guangdong Southern Tigers, κατακτώντας τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα, ενώ αναδείχθηκε MVP των τελικών του 2020. Στην τελευταία αγωνιστική περίοδο σημείωσε 16 πόντους, 5 ασίστ και 4.4 ριμπάουντ κατά μέσο όρο.



Nίκος Τσώτας

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης