Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο 2020

Προολυμπιακά τουρνουά: Οι διοργανωτές τα έδωσαν όλα και έμειναν στον... άσσο

Προολυμπιακά τουρνουά: Οι διοργανωτές τα έδωσαν όλα και έμειναν στον... άσσο

Οι τέσσερις χώρες που ανέλαβαν να φιλοξενήσουν τα Προολυμπιακά τουρνουά είχαν υψηλές προσδοκίες, όμως τελικά η εμπειρία τους κατέληξε σε... εφιάλτη και  κούνησαν μαντήλι νωρίς.

Σχετικά Άρθρα

Μετά την ολοκλήρωση των Προολυμπιακών τουρνουά οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο μετρούν αντίστροφα για την έναρξή τους και πλέον έγιναν γνωστές οι δώδεκα ομάδες που θα συμμετάσχουν στα παρκέ της ασιατικής χώρας. Ανάμεσά τους δεν θα παραστεί καμία χώρα από αυτές που ανέλαβαν να φιλοξενήσουν τα τουρνουά αλλά αντιθέτως θα βρεθούν τέσσερις ευρωπαϊκές ομάδες: η Ιταλία, η Γερμανία, η Τσεχία και η Σλοβενία.

Αντιθέτως από την... τηλεόραση θα παρακολουθήσουν το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός της χρονιάς ο Καναδάς, η Σερβία, η Λιθουανία και η Κροατία. Τέσσερις ομάδες που έκαναν τα πάντα για να διοργανώσουν τα Προολυμπιακά τουρνουά και να αγωνιστούν μπροστά στον κόσμο τους, ώστε να πανηγυρίσουν μαζί στο τέλος. Τέσσερις ομάδες με πλούσιο ρόστερ, παρά την απουσία σημαντικών αθλητών, και με αρκετή «λάμψη» από το ΝΒΑ και την Εuroleague.  Ο Καναδάς είναι η μοναδική ομάδα από τις προαναφερόμενες που δεν έδωσε το παρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο (2016).

Καναδάς (Βικτόρια)

Στην άκρη του κόσμου αποφάσισε να πραγματοποιήσει (Βικτόρια) το ένα από τα τέσσερα Προολυμπιακά τουρνουά ο Καναδάς, με έναν και μοναδικό σκοπό: να «εξολοθρεύσει» οποιονδήποτε βρεθεί στον δρόμο του. Η ομάδα του Νικ Νερς μπορεί να είχε «πληγωθεί» από την απουσία οκτώ παικτών του ΝΒΑ αλλά διέθετε μεγάλη δεξαμενή παικτών υψηλού επιπέδου, όπου θεωρούσαν ότι θα βγάλουν εις πέρας την αποστολή τους. RJ Barrett και Andrew Wiggins ήταν τα δύο μεγαλύτερα ονόματα της ομάδας και αυτό αποδείχθηκε στο παρκέ.

CANADA.jpg

Ο όμιλος με την Ελλάδα και την Κίνα μπορεί να της φάνηκε σαν σε προπόνηση, όμως τα βρήκε... μπαστούνια απέναντι στην «αθάνατη» Τσεχία στα ημιτελικά. Οι Καναδοί προσπάθησαν να ολοκληρώσουν την απόλυτη ανατροπή, όμως στην παράταση οι Τσέχοι αποδείχθηκαν πιο ψύχραιμοι (103-101). Αυτή η ήττα μπορεί να χαρακτηριστεί κλωτσιά κάτω από την... ζώνη και ο Καναδάς καλείται να επιστρέψει πιο δυνατός με βάση το ταλέντο που διαθέτει.

Σερβία (Βελιγράδι)

Ο πιο σοκαριστικός αποκλεισμός διοργανώτριας ομάδας στο Προολυμπιακό τουρνουά μπορεί να χρεωθεί στο Βελιγράδι της Σερβίας, όπου η ομάδα του Ιγκόρ Κοκόσκοφ έχασε μέσα από τα... χέρια της την πρόκριση. Μετά την αποτυχημένη πορεία στο Παγκόσμιο Κύπελλο στην Κίνα (2019) οι Σέρβοι θέλησαν να επανορθώσουν και να φτάσουν σε μία διάκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τελικά δεν κατάφερε να φτάσει ούτε μέχρι την τελική φάση, καθώς η Ιταλία της έκλεισε το... σπίτι (102-95).

SER.jpg

Μπορεί και αυτή με την σειρά της να είχε του κόσμου τις απουσίες και να έχασε στην πορεία τον Στέφαν Γιόβιτς από τραυματισμό, όμως οι διαθέσιμοι αθλητές (Μίτσιτς, Μπιέλιτσα, Κάλινιτς, Τέοντοσιτς) είχαν την απαραίτητη εμπειρία να τελειώσουν την δουλειά. Ομάδες όπως η Δομινικανή Δημοκρατία, οι Φιλιππίνες και το Πουέρτο Ρίκο αποδείχθηκαν εύκολη λεία για τα δόντια της, όμως η Ιταλία των πολλών προβλημάτων και του νεανικού ρόστερ εξελίχθηκε σε σκληρό... καρύδι.

Κροατία (Σπλιτ)

Η Κροατία μπορεί να θεωρηθεί το πιο βαρύ... όνομα του Προολυμπιακού τουρνουά στο Σπλιτ, όμως οι βαρυσήμαντες απουσίες της αυτομάτως την περιόρισαν και οι αγώνες της ήταν αμφίρροποι. Το σύνολο του Βέλικο Μρσιτς παρουσίασε από την αρχή ένα προβληματικό πρόσωπο και δέχθηκε με το... καλημέρα ένα ηχηρό χαστούκι από την Βραζιλία (94-67), ενώ στο τέλος «τσέκαρε» το εισιτήριο για τα ημιτελικά, δίχως να πείσει στην νίκη της με την Τυνησία (75-70).

BOGDA_1.jpg

Η αναμέτρηση στα ημιτελικά με την Γερμανία ήταν μία δυνατή πρόκληση και παρά την υπερπροσπάθεια του Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς (38π.) δεν μπόρεσε να αποφύγει την ήττα (86-76). Παράλληλα δεν κατάφερε να «χτίσει» ένα σερί συμμετοχών στους Ολυμπιακούς Αγώνες, μετά την παρουσία της στους προηγούμενους της Βραζιλίας.

Λιθουανία (Κάουνας)

Ακόμη μία χώρα με μεγάλες βλέψεις και όνειρα, όπου τα «πέταξε» μέσα σε λίγη ώρα είναι η Λιθουανία. Η ομάδα του Άρνας Μασκολιούνας επεδίωκε να πανηγυρίσει μαζί με τον κόσμο την όγδοη συμμετοχή της στην τελική φάση των Ολυμπιακών Αγώνων, όμως ο Λούκα Ντόντσιτς της χάλασε τα σχέδια. Οι Λιθουανοί είχαν στο ρόστερ τους παίκτες από το ΝΒΑ, ενώ διέθεταν ένα από τα πιο δυνατά δίδυμα ψηλών στα Προολυμπιακά (Σαμπόνις και Βαλαντσιούνας).

VALA.jpg

Η θέληση για πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν τεράστια, με τον κόσμο να δείχνει έμπρακτα την στήριξή του, δημιουργώντας μία τρομερή κερκίδα στον τελικό απέναντι στη Σλοβενία με παρουσία 17.000 θεατών. Ο δρόμος μέχρι τον τελικό ήταν γνωστός ότι θα είναι εύκολος (Βενεζουέλα, Νότια Κορέα, Πολωνία) και μοναδικός ανταγωνιστής ήταν η Σλοβενία. Εκεί αποδείχθηκε ότι της έλειπε ο ηγέτης που θα αναλάμβανε το έργο του... λυτρωτή.

Το συμπέρασμα από αυτό το Προολυμπιακό τουρνουά ήταν ότι δεν έπαιζε ρόλο ποιος είχε τον κόσμο στο πλευρό και διοργάνωνε τους αγώνες. Αντιθέτως πήρε την πρόκριση εκείνη η ομάδα που το ήθελε πιο πολύ και πρόλαβε σε σύντομο χρονικό διάστημα να καλύψει τα ελαττώματά της.

Νίκος Τσώτας

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης