Δεν υπήρξε συμφωνία ΥΠΟΙΚ με τραπεζίτες για την επαναγορά - Την Δευτέρα η πρόταση του ΟΔΔΗΧ, οι τράπεζες συγκαλούν ΔΣ - Πρότειναν την λύση του Credit Enhancement ενώ η Eurobank μίλησε για αντισταθμιστικά οφέλη - Στο ζενίθ ο κίνδυνος κρατικοποίησης

Δεν υπήρξε συμφωνία ΥΠΟΙΚ με τραπεζίτες για την επαναγορά - Την Δευτέρα η πρόταση του ΟΔΔΗΧ, οι τράπεζες συγκαλούν  ΔΣ - Πρότειναν την  λύση του Credit Enhancement ενώ η Eurobank μίλησε για αντισταθμιστικά οφέλη - Στο ζενίθ ο κίνδυνος κρατικοποίησης
(upd5)Δεν υπήρξε τελικά συμφωνία μεταξύ του  υπουργού  Οικονομικών Γ Στουρνάρα και των τραπεζιτών  κ.κ. Ζανιά (ΕΤΕ), Μαντζούνη (Alpha), Nανόπουλου (Εurobank) και Λεκάκου (Πειραιώς) για την συμμετοχή στην επαναγορά του χρέους.
Με βάση ασφαλείς πληροφορίες στην 2ωρη συνάντηση τραπεζίτες και Στουρνάρας αντάλλαξαν απόψεις ενώ τελικώς οι τράπεζες δεν εμφανίστηκαν με ενιαία γραμμή.
Προτράθηκε η λύση του Credit Enhancement δηλαδή την λύση της  πιστωτικής βελτίωσης  ή εγγυήσεων του ΤΧΣ στα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών.
H Eurobank διαφοροποιήθηκε από την γενική θέση προτείνοντας ως εναλλακτική λύση τα αντισταθμιστικά οφέλη κυρίως φορολογικά οφέλη.


Ο υπουργός οικονομικών Γ Στουρνάρας δήλωσε στους τραπεζίτες ότι δεν μπορεί να αποκλείνει από την γενική στρατηγική και τόνισε ότι η επαναγορά πρέπει να πετύχει.
Μάλιστα ανέφερε ότι ο ΟΔΔΗΧ την Δευτέρα θα ανακοινώσει τους όρους επαναγοράς και προέτρεψε τις τράπεζες να συμμετάσχουν.
Οι τραπεζίτες αποχώρησαν από την συνάντηση απογοητευμένοι, ωστόσο συμφώνησαν να υπάρξει και νέα συνάντηση την άλλη Πέμπτη ή Παρασκευή με τον ΥΠΟΙΚ.
Οι διοικήσεις των τραπεζών θα συγκαλέσουν τα διοικητικά τους συμβούλια εκτάκτως για να φέρουν το θέμα προς ψήφιση.
Οι τραπεζίτες υποστηρίζουν πως δεν μπορούν να συμμετάσχουν στην επαναγορά χρέους, δεν μπορούν να λάβουν μια απόφαση που μεταβάλλει δραματικά τα περιουσιακά στοιχεία των ισολογισμών τους επί τα χείρω και ως εκ τούτου και τα ΔΣ όσο και έκτακτες γενικές συνελεύσεις να συγκαλούνταν θα κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι η επαναγορά ομολόγων άρα πώληση των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου από τις τράπεζες στις 28 μονάδες βάσης θα ήταν καταστροφική εξέλιξη.
Θα ήταν νομικά μεπτή κίνηση και καταδικαστέα.
Οι τράπεζες θα επιδείνωναν ακόμη περισσότερο τις αρνητικές τους θέσεις και ουσιαστικά, οι αμκ θα αποτύχουν, οι ιδιώτες μέτοχοι δεν θα συμμετάσχουν και οι τράπεζες de facto θα κρατικοποιηθούν αποτελώντας καταστροφικό λάθος για την οικονομία και τον κλάδο.

Τι έγραφε νωρίτερα το www.bankingnews.gr

Οι έλληνες τραπεζίτες δεν μπορούν να συμμετάσχουν στην επαναγορά του χρέους από το ελληνικό κράτος.
Δεν μπορούν να πωλήσουν 14,5-15,5 δις ευρώ ονομαστικής αξίας ελληνικά ομόλογα περίπου 4 με 4,5  δις ευρώ στο ελληνικό κράτος στην τιμή των 28 μονάδων βάσης.
Θα είναι όχι μόνο αυτοκτονική απόφαση αλλά και νομικά καταδικαστέα, οι τραπεζίτες θα κατηγορηθούν για απιστία.
Οι τραπεζίτες λοιπόν έχουν αποφασίσει στην σημερινή συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών να αντιπροτείνουν μια λύση που μειώνει το χρέος και βοηθάει τις τράπεζες.
Ποια είναι η λύση αυτή;
Το credit enhancement η ελληνιστή πιστωτική βελτίωση.
Παραλλαγή της πρότασης αυτής το cash flow swap.
H πρόταση είναι απλή και ταυτόχρονα πρακτική γιατί επιτυγχάνονται δύο στόχοι ταυτόχρονα.
Μειώνεται στρατηγικά – όχι άμεσα – αλλά στρατηγικά το χρέος και ταυτόχρονα οι τράπεζες αποκτούν προ ανακεφαλαιοποίησης θετική καθαρή θέση.
Η πρόταση είναι η εξής.
Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν ομόλογα ελληνικού κράτους ονομαστικής αξίας 14,5 -15,5 δις ευρώ περίπου.
Η τρέχουσα αξία των ομολόγων είναι 4 με 4,5 δις ευρώ περίπου.
Αν οι τράπεζες συμμετείχαν στην επαναγορά θα έχαναν 10,5 δις ευρώ που σημαίνει ότι θα χρειάζονταν επιπρόσθετα 10,5 δις ευρώ σε νέα κεφάλαια.
Οι τραπεζίτες λοιπόν επαναφέρουν την λύση του credit enhancement ή  ελληνικά πιστωτική βελτίωση.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να εγγυηθεί το 100% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες και οι τράπεζες να εκχωρήσουν όλα τα ομόλογα στο ΤΧΣ.
Οι τράπεζες με την λύση αυτή θα περάσουν σε θετική καθαρή θέση και προφανώς θα αποτελεί βέλτιστη εξέλιξη γιατί οι ιδιώτες μέτοχοι θα συμμετάσχουν στις αμκ, θα αποτραπεί η κρατικοποίηση και θα διατηρηθεί ο ιδιωτικός χαρακτήρας των τραπεζών.
Οι τράπεζες θα πληρώνουν μια προμήθεια σε ετήσια βάση.
Το ελληνικό κράτος μέσω του ΤΧΣ στο οποίο θα έχουν εκχωρηθεί τα νέα ελληνικά ομόλογα των τραπεζών ουσιαστικά αποκτά το χρέος χωρίς…επαναγορά.
Το ΤΧΣ μέσω της εκχώρησης ομολόγων αποκτά όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από τα ομόλογα.
Μέσω του ΤΧΣ το ελληνικό δημόσιο αποκτά και τα 14,5 -15,5 δις ευρώ ονομαστικής αξίας ομόλογα που κατέχουν οι τράπεζες και τα οποία σε τρέχουσες τιμές αξίζουν 4 δις ευρώ.
Άρα οι τράπεζες παίρνουν αυτό που θέλουν και το κράτος κερδίζει και όλες οι πλευρές είναι ικανοποιημένες.
Η Κυβέρνηση και ο Στουρνάρας πρέπει να αντιμετωπίσουν την πρόταση των τραπεζιτών με πολύ μεγάλη προσοχή γιατί αποτελεί την καλύτερη την ιδανικότερη λύση που ευνοεί και τράπεζες και το ελληνικό κράτος.

Η επαναγορά αποτελεί την θανατική καταδίκη των τραπεζών

Η επαναγορά αποτελεί την θανατική καταδίκη των τραπεζών.
Η συμμετοχή στην επαναγορά χωρίς ισχυρά κίνητρα θα είναι καταστροφική εξέλιξη για τον τραπεζικό κλάδο και αυτό το γνωρίζουν τράπεζες και κράτος.
Οι τραπεζίτες έχουν αποφασίσει να μην συμμετάσχουν στην διαδικασία επαναγοράς και ορθά θα πράξουν. Η επαναγορά είναι αυτοκτονία.  
Τα 20 νέα ομόλογα που εκδόθηκαν τον Μάρτιο εκδόθηκαν στην τιμή 100 μονάδες βάσης και όχι στις 25 μονάδες βάσης που ξεκίνησαν καθώς η αγορά βίαια προσάρμοσε τις τιμές καθώς απλά εκτίμησε ότι δεν άξιζαν 100 μονάδες αλλά 25 μονάδες βάσης.
Μια τράπεζα δηλαδή έλαβε ομόλογα ονομαστικής αξίας 1 δις ευρώ αλλά επειδή οι τιμές κατέρρευσαν το 1 δις αποτιμώταν στην αγορά 250 εκατ ευρώ.
Εν συνεχεία οι τιμές υποχώρησαν έως τις 14 μονάδες βάσης με βάση τους μέσους όρους των 20 νέων ομολόγων.
Εσχάτως έφθασαν στις 29-30 μονάδες βάσης αλλά στις 23 Νοεμβρίου τα 20 νέα ομόλογα είχαν μέση τιμή 28 μονάδες βάσης.
Για να ειπωθεί με όρους ρεαλιστικούς τον Μάρτιο εκδόθηκαν 64 δις ευρώ ονομαστικής αξίας νέα ομόλογα.
Οι τιμές κατέρρευσαν και τα 64 δις και έφθασαν να αξίζουν έως 9 δις ευρώ.
Οι τράπεζες έλαβαν 14,5 δις ευρώ ονομαστικής αξίας ομόλογα και έφθασαν να αξίζουν 2 δις ευρώ.
Οι τράπεζες, οι ομολογιούχοι φυσικά πρόσωπα και βεβαίως τα Ταμεία που  συμμετείχαν στο PSI+ όχι μόνο δεν έχουν συμφέρον να συμμετάσχουν αλλά θα αποτελεί εγκληματικό λάθος να συμμετάσχουν.
Οι τράπεζες, τα ταμεία και οι ομολογιούχοι φυσικά πρόσωπα έχουν μόνο να χάσουν.

Ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν στην επαναγορά;

Όσοι απέκτησαν από την δευτερογενή αγορά νέα ομόλογα στις χαμηλές τιμές π.χ. hedge funds, ξένες τράπεζες ή ακόμη και φυσικά πρόσωπα ή ακόμη και ελληνικές τράπεζες.
Είναι γεγονός ότι όλοι αυτοί αγόραζαν ομόλογα στις χαμηλές τιμές. Αυτοί  έχουν συμφέρον να συμμετάσχουν.
Πόσα είναι αυτά τα ομόλογα που αποκτήθηκαν στις χαμηλές τιμές;
Περίπου 2-3-4 δις ευρώ.
Οι επενδυτές  αν υποθέσουμε ότι απέκτησαν 2-3-4 δις ευρώ στις 20 μονάδες βάσης σημαίνει ότι το ελληνικό κράτος με τιμή αγοράς 28 μονάδες βάσης μπορεί να επαναγοράσει έως 14 δις ευρώ.
Τα 14 δις αντιστοιχούν σε επαναγορά 4 δις ευρώ με τιμή αγοράς 28 μονάδες βάσης.
Αν επαναγοράσει 5 δις ευρώ στην τιμή των 28 μονάδων βάσης σημαίνει 17,8 δις ευρώ.
Άρα θεωρητικά αν προσφερθούν 4 δις ευρώ στις 28 μονάδες βάσης το ελληνικό κράτος θα έχει επαναγοράσει χρέος 14 δις ευρώ.

Δεν μπορεί να ενεργοποιηθούν CACs – Εκβιασμός το plan B

Τα CACs δηλαδή οι ρήτρες συλλογικής δράσης δεν μπορούν να ενεργοποιηθούν.
Η εθελοντική συμμετοχή σε καμία περίπτωση δεν θα φθάσει στο 66% ή 75% και ως εκ τούτου η διαδικασία θα παραμείνει εθελοντική.
Το plan B που επικαλέστηκε ο Στουρνάρας ότι δηλαδή αν δεν πετύχει η επαναγορά υπάρχει plan B είναι εκβιασμός προς τις τράπεζες.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 23:12 28 Νοεμβρίου 2012

Πέτρος Λεωτσάκος

BREAKING NEWS