Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Ισχυρή διόρθωση στον S&P 500, στις 3.400 μονάδες ή πτώση -18% τους επόμενους μήνες του 2022

Morgan Stanley: Ισχυρή διόρθωση στον S&P 500, στις 3.400 μονάδες ή πτώση -18% τους επόμενους μήνες του 2022
Προ των πυλών μεγάλη διόρθωση στον S&P 500…

Μεγάλη διόρθωση στη Wall Street εκτιμά με ανάλυσή της η Morgan Stanley, που αναφέρει ότι ο δείκτης βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 θα υποχωρήσει στις 3.400 μονάδες (πτώση -18% από τα τρέχοντα επίπεδα) μέχρι το τέλος του β’ τριμήνου 2022.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την τράπεζα, επιβεβαιώνεται, από ό,τι φαίνεται, το σενάριο περί πτωτικής αγοράς.
Όπως είχε προφητέψει, θα υπάρξει καταστροφή και κατήφεια, και τελικά μια αναπήδηση… και ξανά μετά πτώση.
Σύμφωνα δε με πρόσφατο ενημερωτικό σημείωμα, «πέρα από μια ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία, δύσκολα θα μπορούσε να υπάρξει κάποιος άλλος καταλύτης για ένα ράλι – το οποίο, αν συνέβαινε, δεν θα μπορούσε να προσφέρει τίποτε άλλο πέρα από ένα +5%».
Ο λόγος για τη ζοφερή αυτή εκτίμηση δεν είναι άλλος από το ότι έρχεται ύφεση τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες.

Bearish στρατόπεδο…

«Τις τελευταίες ημέρες, πολλές τράπεζες και επενδυτικοί οίκοι έχουν προσχωρήσει στο bearish στρατόπεδο» ανέφερε ο επικεφαλής αναλυτής της αμερικανιοκής επενδυτικής τράπεζας Mark Wilson.
Ωστόσο, όπως σημειώνει, παρά το γεγονός ότι η τάση είναι πτωτική και το επενδυτικό συναίσθημα φθίνει, η «τοποθέτηση» παραμένει εκτεταμένη για τους ιδιοκτήτες περιουσιακών στοιχείων, ίσως λόγω της πεποίθησής τους ότι, αργά ή γρήγορα, η Fed θα παρέμβει και θα τους διασώσει όλους.
Επισημαίνει δε πως παραμένει σταθερά στο στρατόπεδο της bear market, αλλά ράλι ανακούφισης μπορούν να συμβούν ανά πάσα στιγμή – φαίνεται δε ότι ήδη διανύουμε ένα τέτοιο… καθώς οι shorts αγωνίζονται να καλύψουν θέσεις.
Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, οι μετοχές του κλάδου λιανικής έχουν τη χειρότερη απόδοση σε ετήσια βάση, ενώ έχουν σπάσει μια ανοδική τάση 10 ετών σε σχέση με τον S&P 500.

Με άλλα λόγια, ο Wilson λέει ότι έπρεπε να είχαμε ένα ράλι στον κλάδο, αλλά στο τέλος της ημέρας, «δεν είναι τίποτα άλλο από ένα bear market ράλι, που τελικά θα εξασθενήσει».
Ο άλλος τομέας που έχει τα περισσότερα προβλήματα φέτος είναι ο τεχνολογικός.
Συμπέρασμα; Σύμφωνα με τον Wilson, η τράπεζα «πέτυχε» τον βραχυπρόθεσμο στόχο του 16,5x, με όρους EPS, και των 3.800 μονάδων σε σχέση με τον δείκτη S&P 500.
Επομένως, το μόνο ερώτημα που αξίζει να τεθεί εδώ, σύμφωνα με τον αναλυτή της Morgan Stanley, είναι εάν αυτό θα μπορούσε να είναι κάτι περισσότερο από ένα bear market ράλι;
Αν ναι, τότε η ηγετική θέση της αγοράς είναι πιθανό να αλλάξει επίσης από την ακραία αμυντικότητα που επιδεικνύει όλο τον χρόνο.
«Η Fed μπορεί να σκέφτεται μια παύση τον Σεπτέμβριο, όπως υπαινίχθηκαν πρόσφατα αρκετοί κεντρικοί τραπεζίτες, ωστόσο ο στόχος για τον πληθωρισμό είναι πολύ μακριά, οπότε πρέπει να περιμένουμε μεγαλύτερες επιτοκιακές αυξήσεις» αναφέρει ο Wilson.

Πότε η άνοδος;

Σε περίπτωση που δεν ήταν αρκετά σαφές, ο Wilson προειδοποιεί ξανά ότι «είναι δύσκολο να υπάρξει κάποιο ανοδικό αφήγημα.
Στην πραγματικότητα, η πιθανότητα ο στόχος για το bullish σενάριο, δηλαδή οι 4.450 μονάδες για τον S&P 500 τους επόμενους 12 μήνες είναι όνειρο θερινής νυκτός.
Τούτου λεχθέντος, ένα γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει αυτές τις πιθανότητες είναι μια ουσιαστική και διαρκής κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.
Εάν υπάρξει εκεχειρία, «θα υπάρξει και ανακούφιση στα εμπορεύματα κάτι που θα βελτιώσει τις προοπτικές για τις μετοχές».
Όμως αυτό είναι απίθανο να συμβεί.
Από την άλλη, οι κίνδυνοι της ύφεσης και του πληθωρισμού είναι κάτι παραπάνω από ορατοί.
Μία άλλη θετική εξέλιξη για την ανάπτυξη, φυσικά, είναι η απόφαση της Κίνας να εγκαταλείψει την πολιτική του μηδενικού Covid.
Ωστόσο, η επενέργειά της θα είναι σταδιακή.
Συμπερασματικά, η βασική υπόθεση του Wilson είναι ότι «η άνοδος της περασμένης εβδομάδας θα αποδειχθεί άλλο ένα bear market ράλι», με τη Morgan Stanley να βλέπει «μέγιστη ανοδική πορεία κοντά στις 4.250-4.300 μονάδες σε όρους S&P 500».
Στο αρνητικό σενάριο, καταλύτης θα είναι η μεθεπόμενη συνεδρίαση της Fed.
Αλλά και η πτώση στη μεταποιητική επιχειρηματική δραστηριότητα.

Σε κάθε περίπτωση, ο Wilson επιμένει στην άποψη ότι ο S&P 500 θα διαπραγματεύεται κοντά στις 3.400 μονάδες έως το τέλος του 2ου τριμήνου - δηλαδή στα μέσα Αυγούστου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης