Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Phoenix Capital: Ζούμε και πάλι το 2008 - Καταρρέει η ανάπτυξη στην Κίνα, μόλις στο 4% ο πραγματικός ρυθμός

Phoenix Capital: Ζούμε και πάλι το 2008 - Καταρρέει η ανάπτυξη στην Κίνα, μόλις στο 4% ο πραγματικός ρυθμός
Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι η Κίνα θα δει φέτος μια μείωση στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας - Η παράλογη εκτύπωση χρήματος έχει δημιουργήσει πολλές φούσκες, πιο αξιοσημείωτη εκείνη στα ακίνητα
Ο κόσμος δεν έχει ακόμη πλήρως συνειδητοποιήσει το μέγεθος της επιβράδυνσης στην Κίνα.
Αυτό επισημαίνει στην τελευταία της έκθεση η εταιρεία επενδυτικών μελετών Phoenix Capital, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι οι «επίσημοι» αριθμοί για την ανάπτυξη της Κίνας ισχυρίζονται ότι η κινεζική οικονομία κινείται σε μία τροχιά γύρω από το 6%.
Οι αναλυτές της εταιρείας σημειώνουν ότι χρησιμοποιούν εισαγωγικά για τον όρο «επίσημα» στοιχεία, επειδή τα κινεζικά οικονομικά δεδομένα αποτελούν αποκύημα φαντασίας.
Πράγματι, το 2007 ο ίδιος ο σημερινός αναπληρωτής πρωθυπουργός της Κίνας, Li Keqiang, παραδέχτηκε στον αμερικανό πρέσβη στην Κίνα ότι όλα τα κινεζικά στοιχεία, εκτός της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, σιδηροδρομικών φορτίων και του τραπεζικού δανεισμού αποτελούν στοιχεία «αναφοράς και μόνο».
Ας ρίξουμε μια ματιά στα οικονομικά στοιχεία της Κίνας που, κατά την παραδοχή των αξιωματούχων της χώρας, αποτελούν πιο ακριβή δεδομένα.
Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 3,2% στο Α' τρίμηνο.
Αυτό αντιπροσωπεύει μία αύξηση 50% χαμηλότερη από τα «επίσημα» για το ρυθμό ανάπτυξης του κινεζικού ΑΕΠ.
Και αυτό είναι το καλό κομμάτι...
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της China Guodian, Qiao Baoping, η Κίνα έχει πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα της τάξης του 20%.
Ο Baoping πιστεύει ότι η Κίνα θα δει φέτος μια μείωση στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για το τρέχον έτος.
Και αυτό έπειτα από την πτώση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας το περασμένο έτος, την πρώτη τέτοια μείωση των τελευταίων δεκαετιών.
Πέρα όμως από την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ...
Σκεφτείτε ότι ο δείκτης φορτίων της Κίνας μόλις κατέρρευσε σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.
Αν η οικονομία της Κίνας πάλευε για ανάπτυξη 6%, πώς και ο όγκος των εμπορευμάτων που αποστέλλονται από την Κίνα κατέρρευσε σχεδόν κατά 50% τα τελευταία δύο χρόνια;Το ένα στήριγμα που κρατάει όρθια την οικονομία της Κίνας είναι η ανεξέλεγκτη πιστωτική επέκταση.
Πράγματι, η Κίνα έχει τροφοδοτήσει με περισσότερα από 500 δισ. δολ. χρέους την οικονομία της μέχρι στιγμής το 2016.Αυτό αντιπροσωπεύει ένα ποσοστό ίσο με σχεδόν 7% του ΑΕΠ της Κίνας στην πιστωτική επέκταση, μέσα σε μόλις 3 μήνες.
Αυτή η παράλογη εκτύπωση χρήματος έχει δημιουργήσει πολλές φούσκες, με την πιο αξιοσημείωτη να είναι εκείνη στις τιμές των ακινήτων.Αν όλο αυτό το χάος μοιάζει με επανάληψη της περιόδου 2007-2008, τότε έχετε δίκιο.
Για άλλη μια φορά έχουμε άλμα του πετρελαίου και των εμπορευμάτων με βάση τις ελπίδες για την ανάπτυξη στην Κίνα και για την πολιτική της Κεντρικής της Τράπεζας (περαιτέρω εκτύπωση χρήματος).
Εν τω μεταξύ, η παγκόσμια οικονομία συρρικνώνεται, με αφορμή την επιβράδυνση στην Κίνα, η οποία αναπτύσσεται στην καλύτερη περίπτωση με ρυθμό 4%.
Θυμηθείτε, όσο μακρύτερα ξεφεύγουν οι αγορές από τα θεμελιώδη, τόσο χειρότερη θα είναι η κατάρρευση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

`
Κλείσιμο
Advertisement