Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Welle: Ο πρωτεργάτης της ΕΕ ο Helmut Kohl τάσσεται κατά των προσφύγων

Deutsche Welle: Ο πρωτεργάτης της ΕΕ ο Helmut Kohl τάσσεται κατά των προσφύγων
Η Ευρώπη δε μπορεί να αποτελέσει νέα πατρίδα για εκατομμύρια ανθρώπους ανά την υφήλιο που βρίσκονται σε κατάσταση ανάγκης
Αν και θεωρείται από τους πρωτεργάτες της Ενωμένης Ευρώπης, ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Helmut Kohl τάσσεται πλέον ανοικτά υπέρ της πολιτικής του Ούγγρου πρωθυπουργού Orban για το προσφυγικό.
Όπως λέει « η Ευρώπη θα επιβαρυνθεί υπερβολικά από την υποδοχή εκατομμυρίων προσφύγων» ενώ επικρίνει ανοικτά και την πολιτική της A. Merkel.
«Η λύση βρίσκεται στις περιοχές που πλήττονται και όχι στην Ευρώπη.
Η Ευρώπη δε μπορεί να αποτελέσει νέα πατρίδα για εκατομμύρια ανθρώπους ανά την υφήλιο που βρίσκονται σε κατάσταση ανάγκης» γράφει ο Helmut Kohl στον πρόλογο της ουγγρικής έκδοσης του βιβλίου του «Από ανησυχία για την Ευρώπη».
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, την ερχόμενη Τρίτη ο πρώην καγκελάριος θα συναντήσει τον Ούγγρο πρωθυπουργό Victor Orban, ο οποίος ανήκει στους αυστηρότερους επικριτές της προσφυγικής πολιτικής της A. Merkel.
Εν τω μεταξύ ο Kohl επικρίνει και ο ίδιος τη γερμανίδα καγκελάριο, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται σε αυτή ονομαστικά.
Μεταξύ των άλλων αμφισβητεί την ορθότητα της απόφασής της τον Σεπτέμβριο του 2015 να επιτρέψει το πέρασμα των προσφύγων από την Ουγγαρία στη Γερμανία.
«Μονομερείς αποφάσεις, όσο πειστικές κι αν φαίνονται στον καθένα ξεχωριστά, αλλά και μεμονωμένες εθνικές πρωτοβουλίες θα πρέπει να ανήκουν στο παρελθόν» γράφει ο Kohl.
Κι αυτό επειδή η Merkel δεν συμφώνησε με τους ευρωπαίους εταίρους προτού λάβει τη σχετική απόφαση.
Όσον αφορά τα ευρωπαϊκά θέματα, «είμαι σύμφωνος με τον φίλο μου Victor Orban», τονίζει ο γερμανός πολιτικός, ενώ θεωρεί ότι λόγω της προσφυγικής κρίσης η Ευρώπη βρίσκεται σε μια «κρίσιμη δοκιμασία»: εάν οπισθοχωρήσουμε «στον παλιό, εθνοκεντρικό τρόπο σκέψης η ειρήνη και η ελευθερία μας θα απειληθούν».
Ο Kohl εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι πλάι στον ανθρωπισμό η Ευρώπη «θα πρέπει να λάβει υπόψη και ζητήματα πολιτισμικού ενδιαφέροντος καθώς και ζητήματα ασφαλείας».
Οι πρόσφυγες «προέρχονται από διαφορετικές κουλτούρες.
Επίσης ανήκουν κατά κανόνα σε άλλη πίστη και όχι στην ιουδαιοχριστιανική, η οποία έχει θέσει τις βάσεις των αξιών και της κοινωνικής μας τάξης».
Το γεγονός αυτό «οδηγεί όπως είναι αναμενόμενο τους ιθύνοντες της πολιτικής σε διχογνωμίες αλλά και τους πολίτες στην ανασφάλεια: πρόκειται για την ίδια μας την ύπαρξη».
Παράλληλα ο Kohl συμβουλεύει τις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προχωρήσουν «σε περισσότερη συνεργασία αντί για αντιπαράθεση, περισσότερη εμπιστοσύνη αντί για καχυποψία, σε περισσότερη αξιοπιστία και σεβασμό στις μεταξύ τους σχέσεις».
Επιθυμεί επίσης «την ευρωπαϊκή ενοποίηση μέσα στην ποικιλία».
Οι εθνικές ιδιαιτερότητες αξίζουν σεβασμό και αποτελούν πηγή πλούτου, γράφει ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Advertisement -->