Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bloomberg: Μπορεί η Ελλάδα να χρεοκοπήσει και να παραμείνει στο ευρώ; - Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Bloomberg: Μπορεί η Ελλάδα να χρεοκοπήσει και να παραμείνει στο ευρώ; - Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
Ποια είναι η πιθανή αλληλουχία γεγονότων που θα μπορούσε να υπάρξει
Ενώ αυξάνεται ο κίνδυνος η Ελλάδα να μην καταφέρει να ανταποκριθεί σε κάποια από τις υποχρεώσεις της τις επόμενες εβδομάδες, ελλείψει συμφωνίας με τους πιστωτές της, αυτό δεν σημαίνει ότι η χώρα θα οδηγηθεί αναγκαστικά σε χρεοκοπία ή έξοδο από το ευρώ, τουλάχιστον όχι αμέσως, επισημαίνεται σε άρθρο του Bloomberg, επικαλούμενο δηλώσεις αναλυτών.
Ορισμένοι αξιωματούχοι ήδη υπαινίσσονται αυτή την πιθανότητα, με τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ, V. Constancio, να σημειώνει ότι μια στάση πληρωμών από την Ελλάδα δεν σημαίνει αυτόματα ότι η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ, ενώ και ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών, Pierre Moscovici, έχει απορρίψει ότι εξετάζεται ένα «plan B» σε περίπτωση ελληνικής αποτυχίας.
Η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει χωρίς μια συμφωνία πιθανότατα μέχρι τα τέλη Ιουλίου, όταν θα φθάσει η στιγμή της αποπληρωμής της ΕΚΤ, επισημαίνουν αναλυτές από την HSBC μέχρι και την Bank of America Merrill Lynch.
Έλεγχοι κεφαλαίου και ένα παράλληλο νόμισμα ίσως επιτρέψουν στη χώρα να συνεχίσει για μερικούς μήνες, πριν βυθιστεί στην πραγματικότητα.
Εν συνεχεία, στο άρθρο γίνεται αναφορά στην πιθανή αλληλουχία γεγονότων.
• Έλλειψη μετρητών
Δεν είναι σαφές αν η Ελλάδα μπορεί να βρει αρκετά κεφάλαια από τους δημόσιους φορείς προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της του Μαΐου, με τα μέσα του εν λόγω μηνός να εκτιμώνται κρίσιμα για μια επίλυση του ελληνικού θέματος, καθώς το Eurogroup της 11ης Μαΐου ακολουθεί μια ακόμη αποπληρωμή προς το ΔΝΤ, επισημαίνει η Bank of America Merrill Lynch.
Η HSBC σημειώνει ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει αρκετή ρευστότητα για να αποπληρώσει το ΔΝΤ στις 12 Μαΐου, με τη βοήθεια των ταμειακών διαθεσίμων δημοσίων φορέων, για να προσθέσει ότι η πιο σημαντική προθεσμία είναι αυτής της 20ής Ιουλίου, οπότε θα πρέπει να αποπληρωθούν ομόλογα που έχει διακρατήσει η ΕΚΤ.
Από την άλλη πλευρά, οι αναλυτές της BNP σημειώνουν ότι το μόνο βέβαιο είναι ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να πληρώσει τις υποχρεώσεις της του Ιουλίου και του Αυγούστου, χωρίς να έχει επιτευχθεί μια συμφωνία.

• Μια «ήπια» στάση πληρωμών
Σύμφωνα με την BofA Merrill Lynch, θέμα κλειδί είναι αν μια στάση πληρωμών από την Ελλάδα προς το ΔΝΤ θα προκαλέσει αυτομάτως την αναστολή του ELA και σημειώνει ότι για να θεωρηθεί ως τέτοια θα απαιτούνταν διάστημα τριάντα ημερών.
H EKT θα μπορούσε να κάνει τα στραβά μάτια για κάποιο διάστημα, καθώς για τον ΕLA δεν εξετάζεται η φερεγγυότητα των τραπεζών και το επίπεδο ανοχής των πιστωτών θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές εξελίξεις

• ΕΚΤ και ELA
Η ΕΚΤ το πιθανότερο είναι ότι θα αναστείλει τον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας, ELA, σε περίπτωση αποτυχίας της Ελλάδας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς την ΕΚΤ, σημειώνει η HSBC.
Μια αναστολή του ELA θα αποτελούσε την ταχύτερη οδό προς την έξοδο από τη ζώνη του ευρώ, σύμφωνα με την UBS, ενώ σύμφωνα με τον Coeure, αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να αποπληρώσει εγκαίρως μια αποπληρωμή χρέους, αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να είναι πιο δύσκολο για τις τράπεζες να αποκτήσουν ρευστότητα.
Από την άλλη, η JP Morgan σημειώνει ότι το κανονιστικό πλαίσιο δεν είναι απολύτως σαφές για το τι θα μπορούσε να κάνει η ΕΚΤ σε μια τέτοια περίπτωση.

• Έλεγχοι κεφαλαίου
Αν η ΕΚΤ αποφάσιζε να θέσει ένα όριο στον ELA, η ελληνική κυβέρνηση θα υποχρεωνόταν να επιβάλει ελέγχους κεφαλαίου προκειμένου να αποτρέψει περαιτέρω φυγή κεφαλαίων, σύμφωνα με την JP Morgan.
Από την άλλη, οι αναλυτές της Credit Suisse σημειώνει ότι οι έλεγχοι κεφαλαίου αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης δια μέσου των τραπεζών.

• IOU's
Τελευταία, η κυβέρνηση ίσως να πρέπει να εκδώσει ένα παράλληλο νόμισμα, όπως τα IOU's, για συγκεκριμένες πληρωμές.
Όμως, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, αυτά αποτελούν μια προσωρινή λύση, καθώς συνοδεύονται από τα δικά τους προβλήματα και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε φυγή κεφαλαίων.
Παράλληλα, υπάρχει ο κίνδυνος αποδυνάμωσης της στήριξης για την κυβέρνηση στο εσωτερικό της χώρας, καθώς πολλοί έλληνες εργαζόμενοι ήδη είναι αντιμέτωποι με καθυστερήσεις καταβολής μισθού που φθάνουν ακόμη και τους πέντε μήνες.

• Νέες εκλογές, δημοψήφισμα
Αυτή η κατάσταση αυξάνει σημαντικά τις πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση, κάνοντας πολύ πιθανό το ενδεχόμενο διενέργειας νέων εκλογών ή ενός δημοψηφίσματος.
Σύμφωνα με τη Citigroup, μια νέα εκλογική διαδικασία ίσως έρθει πιο γρήγορα αν η ελληνική κυβέρνηση κληθεί να επιλέξει τι θα κάνει για να προχωρήσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Advertisement -->