Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Πρόταση συνάντησης με Putin κομίζει ο Erdogan στον Zelensky - Ρίχνει γέφυρες και με Ισραήλ για F-16 (ΗΠΑ)

tags :
Πρόταση συνάντησης με Putin κομίζει ο Erdogan στον Zelensky - Ρίχνει γέφυρες και με Ισραήλ για F-16 (ΗΠΑ)
Ο Erdogan κατάφερε να αποκαταστήσει τις διπλωματικές σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ που ήταν παγωμένες τα τελευταία 12 χρόνια
Σχετικά Άρθρα

Σε πολλά ταμπλό συνεχίζει να παίζει ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, ακολουθώντας μια στρατηγική που του επιτρέπει να τα έχει με όλους καλά, γεγονός που εδραιώνει τη θέση του στην περιοχή. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ο Erdogan θα συμμετέχει σε τριμερή συνάντηση με τον γγ του ΟΗΕ, Antonio Guterres, και τον Ουκρανό πρόεδρο, Volodymyr Zelensky, την ίδια στιγμή που όχι μόνο δεν έχει συνταχθεί με τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ όσον αφορά τις κυρώσεις στη Ρωσία, αλλά έχει ενισχύσει τους οικονομικούς δεσμούς με Putin (βλ. αύξηση εξαγωγών και S-400). Μάλιστα, θεωρείται δεδομένο πως ο Τούρκος πρόεδρος θα κομίσει ακόμα μια πρόσκληση για συνάντηση Zelensky με τον Ρώσο ομόλογο του, Vladimir Putin.
Παράλληλα, ο Erdogan κατάφερε να αποκαταστήσει τις διπλωματικές σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ που ήταν παγωμένες τα τελευταία 12 χρόνια. Και τι κρύβεται πίσω από αυτό; Ο εκσυγχρονισμός και η αγορά νέων αμερικανικών F-16, δεδομένης της μεγάλης επιρροής που έχει το ισραηλινό λόμπι στις ΗΠΑ.
Προς το παρόν, οι Βρυξέλλες και η Ουάσιγκτον απλώς παρακολουθούν τις κινήσεις της Άγκυρας.

Η τριμερής στην Ουκρανία

Κυρίαρχο θέμα στην τριμερή Erdogan - Guterres - Zelensky αναμένεται να είναι οι εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας που ξανάρχισαν στο πλαίσιο της πρόσφατης συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών. Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ συμπλήρωσε ότι ο Guterres θα συζητήσει επίσης με τον Zelensky για την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού στη Zaporizhzhia και την προοπτική εξεύρεσης διπλωματικής λύσης για τον τερματισμό του πολέμου.
Υπενθυμίζεται ότι μετά την άρση του ρωσικού αποκλεισμού τριών λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα, κατέστη δυνατή η εξαγωγή εκατοντάδων χιλιάδων τόνων σιτηρών από την Ουκρανία. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει τονίσει πως η συμφωνία αμβλύνει την επιδεινούμενη παγκόσμια επισιτιστική κρίση.
Πάντως, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο Erdogan αναμένεται να κομίσει στον Ουκρανό πρόεδρο ακόμα μία πρόταση για συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογο του, Vladimir Putin, με στόχο τον τερματισμό του πολέμου. Το

Η αποκατάσταση σχέσεων με Ισραήλ με το βλέμμα στα F-16

Έπειτα από 12 χρόνια εντάσεων, οι σχέσεις Τουρκίας και Ισραήλ αποκαταστάθηκαν και οι εκατέρωθεν πρεσβευτές και γενικοί πρόξενοι επιστρέφουν.
Σημειώνεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος Tayyip Erdogan, ο οποίος έχει προβάλλει τον εαυτό του ως υπερασπιστή της παλαιστινιακής υπόθεσης, υπήρξε δριμύς επικριτής της ισραηλινής πολιτικής απέναντι στους Παλαιστίνιους.
Άλλωστε, η Τουρκία διατηρεί στενές σχέσεις με την Χαμάς, που ελέγχει και διοικεί την Λωρίδα της Γάζας από το 2007.
Η επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στην Άγκυρα και το Τελ Αβίβ ξεκίνησε το 2010 με την υπόθεση του πλοίου Mavi Marmara, όταν οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν αιματηρή επιδρομή κατά του τουρκικού πλοίου που, μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια, κατευθυνόταν προς την Λωρίδα της Γάζας με στόχο να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό.
Τουρκία και Ισραήλ ανακάλεσαν τους πρεσβευτές τους στο Τελ Αβίβ και την Άγκυρα αντίστοιχα το 2018, αφού οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν 60 Παλαιστίνιους κατά την διάρκεια διαδηλώσεων στα σύνορα ανάμεσα στην Γάζα και το ισραηλινό έδαφος κατά του ανοίγματος της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ από την κυβέρνηση Trump.

Προμήθεια επιπλέον S-400 από Ρωσία;

Και τη στιγμή, που η ίδια Τουρκία «διαρρέει» ότι είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με ΗΠΑ για τον εκσυγχρονισμό και εξαγορά F-16, κυκλοφορούν σενάρια περί νέας παραλαβής ρωσικών S-400.
Η Τουρκία, βέβαια, δεν επιβεβαιώνει την υπογραφή νέου συμβολαίου, τονίζοντας ωστόσο ότι συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα. Σε κάθε περίπτωση όμως, το ενδεχόμενο να προμηθευτεί μια νέα συστοιχία S-400 παραμένει στο τραπέζι, καθώς κάτι τέτοιο προβλέπεται στο συμβόλαιο που έχει ήδη υπογράψει με τη ρωσική πλευρά. Μάλιστα, Τούρκος αξιωματούχος της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας -μιλώντας στο Reuters- σημείωσε ότι «δεν υπάρχουν νέες συμφωνίες». Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, η αρχική σύμβαση που υπογράφηκε με τη Ρωσία για την αγορά των S-400 περιελάμβανε ήδη δύο συστοιχίες. «Δεν έχουμε συγκεκριμένες εξελίξεις άξιες αναφοράς. Aυτό που συζητείται είναι η μεταφορά τεχνογνωσίας και η παραγωγή των ανταλλακτικών που θα γίνει στην Τουρκία», πρόσθεσε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Στα ύψη το εμπόριο Ρωσίας και Τουρκίας

Εν τω μεταξύ, το εμπόριο μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας αυξάνεται... Οι εξαγωγές της Τουρκίας στη Ρωσία εκτινάχθηκαν από 417,3 εκατ. δολ. τον Ιούλιο του 2021 σε 730 εκατ. δολ. τον Ιούλιο του 2022. Οι εισαγωγές από τη Ρωσία εκτινάχθηκαν από 2,5 δισ. δολ. τον Ιούλιο του 2021 σε 4,4 δισ. δολ. τον Ιούλιο του 2022. «Είναι πλέον σαφώς ότι η Ρωσία -και όχι η Κίνα- είναι η μεγαλύτερη πηγή για τις τουρκικές εισαγωγές» σχολιάζει το Politico.
Emporio.JPG
Emporio1.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης