Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου κυοφορούν γεωπολιτικές ανατροπές στην Ανατολική Μεσόγειο - Απομονωμένη η Τουρκία

Τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου κυοφορούν γεωπολιτικές ανατροπές στην Ανατολική Μεσόγειο - Απομονωμένη η Τουρκία
Η απομόνωση της Αγκυράς και  οι κινήσεις της Αιγύπτου
Σχετικά Άρθρα

Η ανάδειξη της Ανατολικής Μεσογείου ως πλούσιας ενεργειακά περιοχής επέτεινε τις υφιστάμενες εντάσεις μεταξύ ορισμένων κρατών που βρίσκονται στα παράλιά της ενισχύοντας ταυτόχρονα τη συνεργασία μεταξύ άλλων -  εν γένει αναταράσσοντας τις υφιστάμενες γεωπολιτικές ισορροπίες, καθώς ως γνωστόν η ιστορία του πετρελαίου και του φυσικού αερίου χαρακτηρίζεται από διεθνοπολιτική αστάθεια και συγκρούσεις, σημειώνεται σύμφωνα με ανάλυση του OilPrice.com, το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου.

Οι κινήσεις τις Αιγύπτου

Από πολιτική και οικονομική άποψη, το Κάιρο πέτυχε να αναδείξει τη θέση της χώρας ως σημαντικού παραγωγού και εξαγωγέα φυσικού αερίου, αναδεικνύοντας παράλληλα τον ρόλο του ως ενεργειακού κόμβου.
Η μεγάλη εγχώρια αγορά της Αιγύπτου, η σημαντική παραγωγική ικανότητα και η στρατηγική θέση της την καθιστούν ιδανικό υποψήφιο για να φιλοξενήσει την έδρα του EastMed Gas Forum (EMGF) στο Κάιρο.
Εκτός από την οικονομική λογική, ο διαρκώς αυξανόμενος πληθυσμός της Αιγύπτου απαιτεί όλο και μεγαλύτερους όγκους πρώτων υλών την ικανοποίηση της ζήτησης.
Ως εκ τούτου τα αποθέματα LNG και η πρόσβαση σε πρόσθετες πηγές είναι σημαντικά για τη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας.
Το Κάιρο διδάχθηκε από τις εξελίξεις του 2014/2015 όταν το εγχώριο φυσικό αέριο για εξαγωγικούς σκοπούς χρησιμοποιήθηκε για να ικανοποιήσει την εκρηκτική εγχώρια ζήτηση.
Αφού έγιναν καθαροί εισαγωγείς το 2015, οι δύο εγκαταστάσεις υγροποίησης του φυσικού αερίου στο Idku en Damietta αναδιαμορφώθηκαν για να επιταχύνουν τη διαδικασία επαναεριοποίησης του LNG.

Το Forum

Το EMGF επιδιώκει να φέρει κοντά τις πλούσιες σε ενέργεια χώρες της Ανατολικής Μεσογείου μέσω διαλόγου, πολιτικών διασφάλισης της ασφάλειας και της αξιοπιστίας στη διαχείτιση των ενεργειακών πόρων με στόχο την αύξηση των επενδύσεων και υποστήριξης της ανάπτυξης.
Ο  καταστατικός χάρτης υπογράφεται και επικυρώνεται από τα ιδρυτικά μέλη του Forum - Αίγυπτος, Κύπρος, Ελλάδα, Ισραήλ, Ιταλία, Ιορδανία, Παλαιστίνη και Γαλλία.
Οι ΗΠΑ και η ΕΕ είναι παρατηρητές.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η Τουρκία έχει παραμεριστεί ενώ δύο ευρωπαϊκές χώρες που γεωγραφικά δεν αποτελούν μέρος της περιοχής:  η Ιταλία και η Γαλλία, είναι μέλη.
Αναδεικνύει τη σκληρή γεωπολιτική πραγματικότητα της απομόνωσης της Άγκυρας.

Σημαντικό βήμα

Σύμφωνα με τον Osama Mobarez, υφυπουργό στο Υπουργείο Πετρελαίου στο Κάιρο, «αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και μια μεγάλη νίκη για την Αίγυπτο ειδικότερα.
Το γεγονός ότι επελέγη το Κάιρο για να φιλοξενήσει την έδρα του forum θα μετατρέψει την Αίγυπτο σε κόμβο της περιοχής για τους παραγωγούς και τους εξαγωγείς φυσικού αερίου ».

Δέσμευση Αιγύπτου και Κύπρου

Εκτός από την επικύρωση του καταστατικού του EMGF, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Sisi χρησιμοποίησαν πρόσφατα την ευκαιρία για να επιβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους για διμερή συνεργασία.
Οι δύο χώρες εξέφρασαν την προθυμία τους για εντατική συνεργασία σε πολιτικούς, οικονομικούς, εμπορικούς και αγροτικούς τομείς.
Οι χώρες συμμερίζονται κυρίως τον ανταγωνισμό απέναντι στην Τουρκία της οποίας οι εχθρικές ενέργειες την έχουν αποξενώσει από τους γείτονές της.

Ενεργειακές υποδομές – Υποθαλάσσιος αγωγός

Το πιο σημαντικό, η Κύπρος και η Αίγυπτος επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για κοινή ενεργειακή υποδομή που θα συνδέει τους πόρους τους.
Ένας υποθαλάσσιος αγωγός από κυπριακά υπεράκτια κοιτάσματα θα πρέπει να φέρει το φυσικό αέριο στις εγκαταστάσεις ΥΦΑ της Αιγύπτου για επανεξαγωγή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έως το 2024/2025.
Η σύνδεση θα ενισχύσει περαιτέρω τον ρόλο της Αιγύπτου επειδή το ισραηλινό αέριο εξάγεται στις δύο εγκαταστάσεις ΥΦΑ (υγροποιημένου φυσικού αερίου) στη χώρα της Βόρειας Αφρικής για τον ίδιο σκοπό.

Τριμερής προσέγγιση

Εκτός από το φυσικό αέριο και το EMGF, η Αίγυπτος ακολουθεί μια τριμερή προσέγγιση με την Κύπρο και την Ελλάδα που προχωράει περισσότερο από τα ορυκτά καύσιμα.
Οι τρεις χώρες υποτίθεται ότι θα υπογράψουν ένα μνημόνιο κατανόησης τον Σεπτέμβριο που θα ανοίξει το δρόμο για τη διασύνδεση EuroAfrica.
Με το υποβρύχιο καλώδιο, η ΕΕ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την σημαντική παραγωγική ικανότητα της Αιγύπτου στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας γενικά και της ηλιακής ενέργειας ειδικότερα.

Το Σύμφωνο της Τουρκίας με τη Λιβύη

Τη ίδια ώρα. εκτός από τις τεχνικές προκλήσεις και το τεράστιο σχετικό κόστος, η Τουρκία θα μπορούσε να λειτουργήσει και πάλι ως αρνητικός πρωταγωνιστής.
Η Άγκυρα έχει ήδη υπογράψει συμφωνία οριοθέτησης τω θαλασσίων ζωνών με την κυβέρνηση της Λιβύης στην Τρίπολη που υπονομεύει τους στόχους της τριμερούς συμφωνίας Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου.
Παρόλο που το σύμφωνο αναμένεται να ανατραπεί σε διεθνές δικαστήριο, η Τουρκία θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει για να διασπείρει αβεβαιότητα και αστάθεια.

Αβεβαιότητα

Ως εκ τούτου, παραμένει αβέβαιο εάν οι ενεργειακές εταιρείες θα είναι πρόθυμες να επενδύσουν δισεκατομμύρια σε ένα έργο που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει καθυστερήσεις ή ακόμα και αβεβαιότητα σχετικά με την ολοκλήρωσή του - με το τουρκικό ναυτικό να απειλεί μόνιμα την ολοκλήρωσή του.
Παρ 'όλα αυτά, η επιθετική στάση της Άγκυρας ενδέχεται πιθανότητα να έχει τις αντίθετες από αυτήν επιδιωκόμενες επιπτώσεις: την ενίσχυση της πολυμερούς συνεργασίας και την περαιτέρω απομόνωση της Τουρκίας όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης