Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Εφετείο της Λιβύης ακυρώνει τη συμφωνία ΑΟΖ μεταξύ Sarraj (GNA) με την Τουρκία - Το σκεπτικό

Εφετείο της Λιβύης ακυρώνει τη συμφωνία ΑΟΖ μεταξύ Sarraj (GNA) με την Τουρκία - Το σκεπτικό
Η Βουλή των Αντιπροσώπων στη Λιβύη ανακοίνωσε ότι το Εφετείο της Al-Bayda ακύρωσε τις συμφωνίες οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μεταξύ της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) και της Τουρκίας,

Η Βουλή των Αντιπροσώπων στη Λιβύη ανακοίνωσε ότι το Εφετείο της Al-Bayda ακύρωσε τις συμφωνίες οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μεταξύ της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) και της Τουρκίας, σύμφωνα με αραβικά μέσα ενημέρωσης.
Με την ίδια δικαστική απόφαση φέρεται να ακυρώνεται η συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών.
Η απόφαση εκδόθηκε υπέρ της Βουλής των Αντιπροσώπων, βάσει της αγωγής που κατέθεσε το Νομικό Τμήμα της.
Μάλιστα, όπως αναφέρει το λιβυκό Κοινοβούλιο η απόφαση αυτή εκδόθηκε, καθώς πρόκειται για συμφωνίες που: «αποβλέπουν στην παραβίαση της κυριαρχίας της Λιβύης».
Ακόμη τονίζεται πως: «η απόφαση εκδόθηκε υπέρ της Βουλής των Αντιπροσώπων, μετά από αγωγή που κατέθεσε ο πρόεδρός της, ο πρόεδρος της Αρχής Διοικητικού Ελέγχου και ο πρωθυπουργός, στις 28 Δεκεμβρίου 2021, ενώ η Βουλή των Αντιπροσώπων δεν είχε δημοσιοποιήσει κάτι τέτοιο, μέχρι σήμερα».
Υπενθυμίζεται ότι Τουρκία και Λιβύη συμφώνησαν στα τέλη Νοεμβρίου του 2019 για τα θαλάσσια σύνορα και τη συνεργασία σε στρατιωτικά ζητήματα αλλά και ζητήματα ασφαλείας.
Η συμφωνία αυτή έφερε πολλές αντιδράσεις, ιδιαίτερα από την ελληνική πλευρά, με τον Νίκο Δένδια να καλεί αμέσως στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα.


Tobruk: Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021

Το Εφετείο Al-Bayda (το Διοικητικό Τμήμα) εξέδωσε απόφαση για την ακύρωση των αποφάσεων του λεγόμενου Προεδρικού Συμβουλίου σχετικά με τη συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων με το κράτος της Τουρκίας εκτός από τη συμφωνία ασφάλειας και στρατιωτικής συνεργασίας.
Η απόφαση αυτή εκδόθηκε υπέρ της Βουλής των Αντιπροσώπων ελλείψει συμφωνιών που αποβλέπουν στην παραβίαση της κυριαρχίας της Λιβύης, βάσει της αγωγής που κατέθεσε το Νομικό Τμήμα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, υπό τις οδηγίες της Εξοχότητάς του, του Προέδρου της Βουλής, σχετικά με την ακύρωση των δύο αποφάσεων στο επείγον μέρος για διακοπή της εφαρμογής έως ότου αποφασιστεί το ζήτημα.
libya.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης