Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Όλη η πρόταση των τραπεζών για τα capital controls – Το όριο των 3000 ευρώ το μήνα και πλήρη άρση στα μετρητά τον Ιούνιο

Όλη η πρόταση των τραπεζών για τα capital controls – Το όριο των 3000 ευρώ το μήνα και πλήρη άρση στα μετρητά τον Ιούνιο
Οι τράπεζες έχουν προτείνει πλήρη άρση, πλήρη απελευθέρωση των περιορισμών στην ανάληψη των μετρητών από τον Ιούνιο του 2016.
Ολοκληρωμένη και επαρκώς τεκμηριωμένη πρόταση έχουν υποβάλλει οι ελληνικές τράπεζες στα αρμόδια υπουργεία, οικονομικών και Ανάπτυξης καθώς και στην Τράπεζα της Ελλάδος για την άρση των capital controls.
Με βάση έγκυρες πληροφορίες χθες 29 Δεκεμβρίου του 2015 κατατέθηκε η πρόταση των τραπεζών και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών που αφορά τα capital controls.
Η πρόταση υποβλήθηκε τόσο στον υπουργό Οικονομικών Ε. Τσακαλώτο όσο και στην διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος υπό τον Στουρνάρα.
Η πρόταση των τραπεζών εφόσον εγκριθεί μερικώς ή ολικώς θα υποβληθεί και στην ΕΚΤ για τελική έγκριση.
Η πρόταση έχει τρεις άξονες.
1)Τα μέτρα που μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα δηλαδή από τον Ιανουάριο του 2016.
2)Τα μέτρα για την άρση των capital controls που θα εφαρμοστούν από τον Μάρτιο του 2016
3)Τα μέτρα για την άρση των capital controls που θα εφαρμοστούν από τον Ιούνιο του 2016.

Με βάση την πρόταση των ελληνικών τραπεζών

Τα μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν από τον Ιανουάριο του 2016

Βραχυπρόθεσμα θα μπορούσαν να συμβούν τα εξής όσον αφορά το πλέγμα των παραμέτρων που θα οδηγήσουν στην άρση των capital controls.
-Να δοθεί η δυνατότητα μεταφοράς της θεματοφυλακής στο εξωτερικό
-Να δοθεί η δυνατότητα να ανοίγουν οι πολίτες τραπεζικούς λογαριασμούς και με συνδικαιούχους.
-Να δοθεί η δυνατότητα πρόωρου ανοίγματος προθεσμιακής κατάθεσης.
-Να δοθεί η δυνατότητα ολικής αποπληρωμής των δανείων.

Τα μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν από τον Μάρτιο του 2016

 Η βασική πρόταση των τραπεζών είναι από τον Μάρτιο του 2016 να θεωρούνται οι νέες καταθέσεις ως νέο χρήμα και να αντιμετωπίζονται με όρους απελευθερωμένου κεφαλαίου.
Μάλιστα έχει προταθεί να υπάρξει όριο ανάληψης μετρητών 3000 ευρώ μηνιαίως.
Δηλαδή αν ένας νέος καταθέτης καταθέσει σε μια τράπεζα 10.000 ευρώ μετά τον Μάρτιο του 2016 να έχει την δυνατότητα να μπορεί να σηκώσει τα 3.000 ευρώ.
Τα 3.000 ευρώ θα λειτουργούν είτε τμηματικά είτε εφάπαξ μια φορά τον μήνα.
Για τις επιχειρήσεις να υπάρξει όριο 30.000 ευρώ.
Για τους παλαιούς καταθέτες να υπάρχει η δυνατότητα τα 420 ευρώ την εβδομάδα να μπορούν σε διάστημα μήνα να σηκώνουν 1680 ευρώ.
Π.χ. με βάση το τωρινό καθεστώς αν ένας καταθέτης δεν σηκώσει τα 420 ευρώ την εβδομάδα και περάσουμε στην δεύτερη εβδομάδα χάνει την δυνατότητα ανάληψης των 420 ευρώ της προηγούμενης εβδομάδας αλλά μπορεί να σηκώσει τα 420 ευρώ της νέας εβδομάδας.
Η νέα πρόταση επιτρέπει την σωρευτική εκταμίευση δηλαδή αν ένας καταθέτης για 2 εβδομάδες δεν σηκώσει χρήματα και πάει την Τρίτη εβδομάδα να κάνει ανάληψη να έχει την δυνατότητα να σηκώσει τα 840 ευρώ των 2 προηγούμενων εβδομάδων συν τα 420 ευρώ της νέας εβδομάδας.

Τα μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν από τον Ιούνιο του 2016
 
Οι τράπεζες έχουν προτείνει πλήρη άρση, πλήρη απελευθέρωση των περιορισμών στην ανάληψη των μετρητών από τον Ιούνιο του 2016.
Άλλοι περιορισμοί των capital controls θα παραμείνουν με στόχο να έχουν αρθεί έως τα τέλη του 2016.
Με βάση την πρόταση αυτή οι τράπεζες θεωρούν ότι τμηματοποιούν την διαδικασία άρσης των capital controls, δεν προκαλούν ανησυχία στο σύστημα και ταυτόχρονα επιτρέπουν σε όλους τους συναρμοδίους να δουν την πρόταση των τραπεζών με θετικό τρόπο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης