Τελευταία Νέα
Οικονομία

EWG: Σε θέση μάχης με χαμηλές προσδοκίες κυβέρνηση – θεσμοί για προαπαιτούμενα και χρέος - 12/9 οι δανειστές στην Αθήνα

EWG: Σε θέση μάχης με χαμηλές προσδοκίες κυβέρνηση – θεσμοί για προαπαιτούμενα και χρέος - 12/9 οι δανειστές στην Αθήνα
Δεν φαίνεται να υπάρχει πρόοδος στην προσπάθεια της κυβέρνησης να μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος
Σαφή δείγματα γραφής για την πρόοδο που σημειώνει το ελληνικό πρόγραμμα καλείται να δώσει η ελληνική πλευρά στο σημερινό 29 Αυγούστου του 2016 Euro Working Group (EWG) που θα... σφυρίξει την λήξη της θερινής ραστώνης και την εκκίνηση των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών για την υποδόση των 2,8 δις. ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι την ίδια ώρα που ο αναπληρωτής υπουργός κύριος Γιώργος Χουλιαράκης θα ενημερώνει το Euro Working Group για την πρόοδο εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος σε χρόνο μία άλλη κρίσιμη συνάντηση θα βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες.
Αυτή μεταξύ του υπουργού Οικονομικών  Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γάλλου Επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί στην διάρκεια της οποίας θα συζητηθεί  όπως και στο EWG)  η πρώτη δέσμη των προτάσεων για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Επί της ουσίας πρόκειται για το βραχυπρόθεσμο σενάριο το οποίο εστιάζει στις κινήσεις σταθεροποίησης που πρέπει να γίνουν και λιγότερο στα μέτρα ουσιαστικής ελάφρυνσης, τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή μετά το 2018 και αφού η Ελλάδα «τρέξει» με επιτυχία το τρίτο μνημόνιο.
Έτσι με βάση τις αποφάσεις του Eurogroup της 24ης Μαΐου του 2016 μεταξύ των εργαλείων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν είναι η διατήρηση των επιτοκίων σε  χαμηλά επίπεδα και ίσως η πρόωρη εξαγορά από τον ESM των δανείων που έχει λάβει η Αθήνα από το ΔΝΤ με τα 20 δισ. ευρώ που περίσσεψαν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα μη επιστραφέντα κέρδη των εθνικών κεντρικών τραπεζών και της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα.
Οι πιο προβληματικές δεκαετίες για την Ελλάδα αφορούν την περίοδο 2023-2043, καθώς οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το Eurogroup  επέβαλε αυτό το «πλαφόν» στις ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας ως το 2038 και στο 20% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κινητικότητα γύρω από το ζήτημα του χρέους ήταν έντονη το τελευταίο διάστημα.
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), που έχει αναλάβει να διαμορφώσει τις προτάσεις για τα προς εφαρμογή μέτρα στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup της 24ης Μαΐου, έχει ήδη καταρτίσει κάποια σενάρια για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
Αυτά τα παρουσίασε στους εκπροσώπους των χωρών της ευρωζώνης στις αρχές Αυγούστου ενώ οι τελικές προτάσεις θα παρουσιαστούν στο σημερινό EWG ώστε αυτές να εγκριθούν από το Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου και να ξεκινήσει η εφαρμογή τους.
Και αυτό προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να ετοιμάσουν τις νέες εκθέσεις τους για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Πάνω σε αυτές τις εκθέσεις θα στηριχτεί και η συζήτηση που θα ακολουθήσει τον χειμώνα για την ανάγκη λήψης νέων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, αλλά και το αν η Ελλάδα μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (QE) που εκτελεί η ΕΚΤ.
Οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα είναι κρίσιμες και για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα με νέα χρηματοδότηση.
Πέραν αυτών, στο σημερινό EWG θα γίνει και μία πρώτη αποτίμηση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται το ελληνικό πρόγραμμα.
Επί της ουσίας, οι θεσμοί θα εξετάσουν το τι έκανε η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αναφορικά με την εφαρμογή των προαπαιτούμενων μέτρων για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δις. ευρώ.
Το κλίμα  πάντως των διαπραγματεύσεων αναμένεται να είναι βαρύ για την Ελλάδα όχι μόνο γιατί η κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει τα 15 προαπαιτούμενα του Φθινοπώρου, αλλά και λόγω της αντιπαράθεσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που προέκυψε για την δικαστική δίωξη κατά του Ανδρέα Γεωργίου για τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών  της Ευρωζώνης αναμένεται να προετοιμάσουν  το έδαφος για τη δεύτερη αξιολόγηση, η οποία έχει ως μεγαλύτερα «αγκάθια» τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και την κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.
Άλλωστε, οι επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.
Πιθανή ημερομηνία άφιξη τους θα είναι η 12η Σεπτεμβρίου.
Το ταξίδι τους  στην χώρα μας θα είναι σύντομο.
 Σε ότι αφορά το νέο Μεσοπρόθεσμο αυτό θα κατατεθεί στην βουλή μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να πετύχει μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018 και στο πλαίσιο αυτό κρατά «ανοιχτό» το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα συνδέοντας την κατάθεσή του με την ολοκλήρωση της ερχόμενης αξιολόγησης και της συζήτησης για το χρέος.
Έχοντας εισπράξει την καθαρή άρνηση των πιστωτών της χώρας για μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος στα έτη 2019-2020 και μετά, το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει στη διαπραγμάτευση που θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο να αποδείξει στους θεσμούς ότι μια λελογισμένη μείωση των στόχων στα επίπεδα του 2,5% για το 2019 και στο 2% για το 2020 από 3,5% του ΑΕΠ δεν οδηγεί στη λήψη νέων μέτρων στήριξης της Ελλάδας από τους δανειστές.
Αν στη μείωση αυτών των στόχων συμφωνήσουν και οι πιστωτές τότε τα δημοσιονομικά μέτρα στη διετία 2019- 2020 θα είναι λιγότερα κατά 4,5 δισ. ευρώ.
Πράγμα που σημαίνει ότι στο Μεσοπρόθεσμο που θα κατατεθεί στη Βουλή μπορούν για πρώτη φορά να «χωρέσουν» ακόμη και προεκλογικά μέτρα…

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης