Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τα εμβόλια κρίνουν και τις κάλπες – Όλα τα σενάρια για πρόωρες εκλογές το 2021

Τα εμβόλια κρίνουν και τις κάλπες – Όλα τα σενάρια για πρόωρες εκλογές το 2021

Έτος σημαντικών πολιτικών εξελίξεων με διπλές κάλπες θα είναι πιθανότατα το 2021 - Καθοριστική η πορεία του εμβολιασμού

Σχετικά Άρθρα

Πρόβα τζενεράλε για ένα έτος πολιτικών εξελίξεων μπορεί να είναι η 15η Ιανουαρίου 2021, οπότε και στη Βουλή θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την πανδημία.
Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους για ένα ζήτημα, το οποίο η αξιωματική αντιπολίτευση θέτει στην προμετωπίδα των κυρίαρχων θεμάτων, καθώς καταλογίζει εγκληματικές ευθύνες στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

Ήθελε συμβούλιο έλαβε συζήτηση 

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει την σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να «κάψει» το χαρτί του ανασχηματισμού και να εστιάσει στον εμβολιασμό, τον οποίο θεωρεί «αχίλλειο πτέρνα» για την κυβέρνηση.
Από την άλλη η κυβέρνηση εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ για έλλειψη προτάσεων και για τον λόγο αυτό προκάλεσε τη συζήτηση στη Βουλή, ώστε να φέρει την αξιωματική αντιπολίτευση προ των ευθυνών της.
Στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης υπενθυμίζοντας του πως και τα 27 κράτη – μέλη της ΕΕ έχουν κοινό βηματισμό στο θέμα των εμβολίων και δεν κινούνται μονομερώς.
«Ο κ. Τσίπρας ζητά επίσης τη συνταγογράφηση των τεστ.
Τον καλούμε να στηρίξει ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης την πλατφόρμα για δωρεάν τεστ testing.gov.gr που παρέχει αυτή τη δυνατότητα σε 386 σημεία σε ολόκληρη τη χώρα.
Θα ήταν όντως εξαιρετικά χρήσιμο ώστε πολύ περισσότεροι συμπολίτες μας να κάνουν δωρεάν τεστ» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Εμβολιασμός και κάλπες

Κυβερνητικά στελέχη μπορεί να απορρίπτουν το ενδεχόμενο  των πρόωρων εκλογών, ωστόσο συνδέουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τις πολιτικές εξελίξεις με την πορεία του εμβολιασμού.
Ο εμβολιασμός και η δημιουργία του λεγόμενου «τείχους ανοσίας» είναι βαρύνουσας σημασίας, όπως και η οικονομική κατάσταση στην οποία θα βρίσκονται η χώρα και οι πολίτες τους επόμενους μήνες.
Το στοίχημα του εμβολιασμού είναι δύσκολο να κερδηθεί μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο αλλά τυχόν αρνητικές οικονομικές εξελίξεις τους μήνες μετά το καλοκαίρι σε συνδυασμό με μία ακόμη κακή τουριστική χρονιά ελέω Covid θα επιταχύνουν τη φθορά της κυβέρνησης με απρόβλεπτες συνέπειες.

Διπλή αναμέτρηση το Φθινόπωρο

Οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής και αυτός είναι ο βασικός προβληματισμός των κυβερνητικών στελεχών, αφού θα χρειαστεί ένα ποσοστό περί το 45% για 151 έδρες.
Οπότε ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τη διπλή εκλογική αναμέτρηση, ώστε στις πρώτες κάλπες να «καεί» η απλή αναλογική και στη συνέχεια να αναδειχθεί αυτοδύναμη η ΝΔ με ένα ποσοστό κάτω του 40% και με άνετη κυβερνητική πλειοψηφία.

Τα υπέρ και τα κατά

Οι υπέρμαχοι αυτού του σεναρίου εκτιμούν συν τοις άλλοις, πως μία διπλή εκλογική ήττα θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά.
Οι πιο επιφυλακτικοί εκτιμούν πως είναι αδύνατο να προβλεφθούν οι αντιδράσεις των πολιτών με κακές υγειονομικές συνθήκες και εν μέσω παρατεταμένης οικονομικής κρίσης.
Ανησυχούν επίσης για ένα 3ο κύμα της πανδημίας, που θα προκαλέσει ακόμη περισσότερα θύματα και θα μετατρέψει τη χώρα σε οικονομικά ερείπια.
Έμπειροι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι, ο πρόσφατος ανασχηματισμός έχει «άρωμα» εκλογών, καθώς επιλέχθηκαν περισσότερα «γαλάζια» στελέχη και με μεγαλύτερη γεωγραφική εκπροσώπηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει κινητικότητα στο γαλάζιο στρατόπεδο για εκλογές το πιθανότερο στις αρχές του Φθινοπώρου 2021 και με πολύ λιγότερες πιθανότητες τον Ιούνιο.

Εκλογική ετοιμότητα

Και στον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε κατάσταση εκλογικής ετοιμότητας, καθώς εκτιμούν πως μετά τον ανασχηματισμό της 4ης Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα προσφύγει στις κάλπες μόλις το επιτρέψουν εν μέρει οι υγειονομικές συνθήκες.
Προετοιμάζονται για Προγραμματική Συνδιάσκεψη τον Απρίλιο με το βλέμμα σε πρόωρες εκλογές στις αρχές του καλοκαιριού ή το Φθινόπωρο.
Εδραία είναι η πεποίθηση στην «Κουμουνδούρου», πώς μετά τον ανασχηματισμό - « κομματικό μερεμέτι», όπως τον χαρακτηρίζουν στελέχη του κόμματος, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα προσφύγει το επόμενο διάστημα στις κάλπες σε συνάρτηση πάντα με την εξέλιξη της πανδημίας.
Το βασικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι, πως δεν μπορεί να κεφαλαιοποιήσει την κυβερνητική φθορά και πρέπει η 15η Ιανουαρίου 2021 να αποτελέσει για την αξιωματική αντιπολίτευση μία νέα αρχή με την κατάθεση ουσιαστικών προτάσεων στη Βουλή για πανδημία και οικονομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης