Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Tο Μαρόκο πέταξε έξω τους Γάλλους της Suez και η κυβέρνηση τους έφερε για την ΕΥΑΘ

tags :
Tο Μαρόκο πέταξε έξω τους Γάλλους της Suez και η κυβέρνηση τους έφερε για την ΕΥΑΘ
Συνέλεγε και αδρανή απόβλητα, όπως χαλίκια, προκειμένου να αυξήσει το βάρος των απορριμμάτων και ως εκ τούτου τα έσοδα της.
Στην Ελλάδα κατέφθασε πριν από λίγες μέρες ο πρόεδρος της Suez όπου συνόδευε με άλλους επιχειρηματίες τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν.
Μάλιστα ο πρόεδρος της Suez έκανε και δηλώσεις σχετικά με το ενδιαφέρον του γαλλικού Ομίλου στην μεταφορά τεχνογνωσίας και εμπειρίας σε ελληνικές επιχειτήσεις στον τομέα του περιβάλλοντος και ειδικά στην ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ αλλά και στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων.
Εκείνο που δεν είναι γνωστό είναι ότι εκείνες τις ημέρες, ότι η Suez και ειδικότερα η θυγατρική της SitaBlanca είχε εκδιωχθεί από την Καζαμπλάνκα στο Μαρόκο, όταν μετά από ελέγχους των αρμόδιων αρχών αποκαλύφθηκε ότι αυτή συνέλεγε και αδρανή απόβλητα, όπως χαλίκια, προκειμένου να αυξήσει το βάρος των απορριμμάτων και ως εκ τούτου τα έσοδα της.
Μάλιστα της επέβαλαν και πρόστιμο - ρεκόρ ύψους 7 εκατ. ντίρχαμ.
Στα μέσα Σεπτέμβρη το Συμβούλιο της Καζαμπλάνκα ψήφισε την ακύρωση της σύμβασης διαχείρισης των οικιακών αποβλήτων που είχε ανατεθεί στην θυγατρική του γαλλικού Ομίλου.
Υπενθυμίζεται ότι η ιστορία Suez-ΕΥΑΘ δεν είναι καινούρια. Υπήρχε ενδιαφέρον από το 2014, όταν η γαλλική εταιρία είχε δημιουργήσει σύμπραξη με τον όμιλο Ελλάκτωρ, για να μπουν στην ΕΥΑΘ, τον οποία και θα χρησιμοποιήσουν προκειμένου να βάλουν πόδι στην εταιρεία.
Τελικά η σύμπραξη αυτή Suez - Ελλάκτωρ δεν προχώρησε ποτέ.
Για την ΕΥΑΘ, οι Γάλλοι υποστήριζαν το 2014 ότι κατά τα πρώτα πέντε χρόνια διαχείρισης από το νέο σχήμα θα δημιουργηθούν 2.000 – 4.000 θέσεις εργασίας και δεν αποκλείει να χρησιμοποιηθεί η εταιρεία της Θεσσαλονίκης ως «όχημα» για επέκταση του γαλλικού ομίλου στα Βαλκάνια στα οποία δεν έχει σήμερα παρουσία.
Να σημειωθεί ότι στην ΕΥΔΑΠ το Δημόσιο κατέχει το 34,03% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, το ΤΑΙΠΕΔ το 27,30%, το 9,99% ανήκει στον επενδυτή John Paulson και το υπόλοιπο ποσοστό βρίσκεται σε ελεύθερη διασπορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Αντίστοιχα, στην ΕΥΑΘ, επί του παρόντος το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 74% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, το 5% ανήκει στη Suez Environment Company, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό είναι ελεύθερης διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης