Ο Trump «λύγισε» τη Wall Street - Απώλειες 2,5% στον Nasdaq έως -1,82% S and P 500 και Dow Jones - Άλμα στον VIX, στις 15 μον.

Ο Trump «λύγισε» τη Wall Street - Απώλειες 2,5% στον Nasdaq έως -1,82% S and P 500 και Dow Jones - Άλμα στον VIX, στις 15 μον.
Η Goldman Sachs υπέστη απώλειες ρεκόρ ύψους -5,2% λόγω της μεγάλης διόρθωσης στην Wall Street
Τη χειρότερη ημέρα τους για το 2017 βίωσαν σήμερα (17 Μαΐου 2017) οι επενδυτές της Wall Street, προχωρώντας σε ένα sell-off εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας που «σκέπασε» ξαφνικά τις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω Trump και όσων αποκαλύπτονται για τις σχέσεις ΗΠΑ με Ρωσία.
Ο βιομηχανικός Dow Jones Industrial Average και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 υποχώρησαν 1,78% και 1,82% αντίστοιχα, στις 20.606,9 και 2.357 μονάδες, «αποχαιρετώντας» τα ψυχολογικά όρια των 21.000 και 2.400 μονάδων.
Μεγαλύτερος χαμένος ωστόσο ήταν ο τεχνολογικός Nasdaq, ο οποίος σημείωσε απώλειες 2,57%, στις 6.011,2 μονάδες, «σβήνοντας» έτσι τα ρεκόρ των προηγούμενων συνεδριάσεων.
Μετά από καιρό η Wall Street διορθώνει βίαια επιβεβαιώνοντας την κλασσική ρήση των επενδυτών sell in may and go away.Εκτόξευση του δείκτη VIX

Ασύλληπτη αύξηση 45%, σε ημερησία βάση, σημείωσε ο ευρέως γνωστός «δείκτης φόβου» CBOE VIX (Volatility Index), ως αποτέλεσμα της αβεβαιότητας που έχει σκεπάσει τις αγορές από τις κινήσεις και τις πολιτικές του Donald Trump.
Ο δείκτης έχει φτάσει τις 15,4 μονάδες, μία τιμή που είναι η υψηλότερη από τον Σεπτέμβριο του 2016, δύο μήνες δηλαδή πριν τις αμερικανικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου 2016. 
Ο δείκτης VIX λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα προαίρεσης (options prices) για να υπολογίσει την κίνηση του S&P 500 τις επόμενες 30 ημέρες.
Αύξηση του δείκτη συνεπάγεται και αύξηση της αβεβαιότητας στο επενδυτικό κοινό, πτώση του δείκτη VIX σημαίνει και μείωση της αβεβαιότητας, με τις κατώτατες (λογικές) τιμές να είναι κοντά στις 11 μονάδες.
Βέβαια, ακόμα και η υπέρβαση των 14 μονάδων δεν μπορεί να θεωρηθεί μία ανησυχητική εξέλιξη, με τη λογική ότι διαχρονικά η μέση τιμή του VIX κυμαίνεται στις 19 μονάδες.
Τις τελευταίες εβδομάδες ο δείκτης έφτασε ακόμη και τις 9,7 μονάδες, μία επίδοση που ήταν η καλύτερη από το 2005.
Το ιστορικό χαμηλό του δείκτη, το οποίο επετεύχθη το 1993, είναι 8,89 μονάδες.

Οι μεγάλοι χαμένοι (και οι κερδισμένοι…) στον Dow Jones:Η Goldman Sachs υπέστη μεγάλες απώλειες, ύψους 5,2%!

Οι μεγάλοι χαμένοι (και οι κερδισμένοι…) στον S&P 500:Οι μεγάλοι χαμένοι (και οι κερδισμένοι…) στον Nasdaq:


Ο παράγοντας Trump

Το δημοσίευμα των New York Times με ημερομηνία 17 Μαίου, υποστηρίζει ότι ο Πρόεδρος των Η.Π.Α. ζήτησε από τον κ. Comey να σταματήσει η έρευνα για τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφάλειας, Michael Flynn και τις σχέσεις του με τη Ρωσία.
Όπως σχολιάζουν, το memo με το αίτημα του Trump αποτελεί την πιο τρανή απόδειξη για το γεγονός ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος επιχείρησε να επηρεάσει την έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης και του F.B.I..
Το μεγάλο ερώτημα πλέον είναι αν ο Trump μπορεί να κατηγορηθεί για παρεμπόδιση της δικαιοσύνης.
O Jason Chaffetz, πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας της Βουλής, ζήτησε από το FBI να παραδώσει τις σημειώσεις, τις περιλήψεις και τις καταγραφές των συζητήσεων ανάμεσα στον Trump και τον Comey, τον οποίο λίγες μέρες νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος απομάκρυνε από τα καθήκοντά του.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Comey συνέταξε το σημείωμα καταγράφοντας τη συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ αμέσως μετά τη συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες, η οποία πραγματοποιήθηκε την επομένη της παραίτησης του M. Flynn, όπως ανέφερεαν στην αμερικανική εφημερίδα δύο πρόσωπα που υποστηρίζουν ότι έχουν διαβάσει το σημείωμα.
Επισημαίνεται ακόμα ότι το σημείωμα ήταν μέρος της γραπτής καταγραφής που έκανε ο James Comey σε μια υπόθεση που γίνεται αντιληπτή ως αθέμιτη προσπάθεια του προέδρου των ΗΠΑ να επηρεάσει μια έρευνα που βρισκόταν σε εξέλιξη.
Ο κ. Comey έκανε γνωστή την ύπαρξη του σημειώματος σε ανώτερους αξιωματούχους του FBI και στενούς του συνεργάτες, με τους New York Times να αναφέρουν ότι δεν έχουν δει αντίγραφο του σημειώματος, αλλά ότι συνεργάτης του κ. Comey ανέγνωσε μέρη του σε δημοσιογράφο του.
H νέα αποκάλυψη έρχεται να προστεθεί στο δημοσίευμα της Washington Post, το οποίο ανέφερε ότι ο αμερικανός πρόεδρος αποκάλυψε πληροφορίες υψηλής διαβάθμισης στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών κατά τη συνάντησή τους την περασμένη εβδομάδα, πιθανώς θέτοντας σε κίνδυνο μια πηγή πληροφοριών για το Ισλαμικό Κράτος.
Βέβαια, ο Vladimir Putin διέψευσε κατηγορηματικά πως ο Αμερικανός Πρόεδρος παραχώρησε απόρρητες πληροφορίες στη Μόσχα, δια του Sergei Lavrov.
Μάλιστα, προσφέρθηκε να το αποδείξει, επικαλούμενος τις κασέτες των συνομιλιών.
Επιπλέον, ο Ρώσος Πρόεδρος υποστήριξε πως ορισμένοι δεν αφήνουν τον κ. Trump να δουλέψει κατάλληλα, ενώ τόνισε για μία ακόμη φορά πως το αντιρωσικό αίσθημα που συνεχίζει να υφίσταται στις Η.Π.Α., βλάπτει τις διμερείς σχέσεις.

Τι έδειξαν τα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες, οι οικιστικές εκκινήσεις στις Η.Π.Α. μειώθηκαν κατά 2,6% σε 1,17 εκατ. ετησίως (οι προβλέψεις ήταν 1,26 εκατ.), χαμηλότερα σε σχέση με το Νοέμβριο (1,2 εκατ.).
Οι άδειες μειώθηκαν κατά 2,5% σε 1,23 εκατ. σε ετήσιους ρυθμούς (η πρόβλεψη ήταν 1,27 εκατ.) από 1,26 εκατ.
Η πτώση έφτασε στο 9,2% στην κατασκευή πολυκατοικιών.
Τα αποτελέσματα δείχνουν μία μείωση στον κατασκευαστικό τομέα κατά το δεύτερο τρίμηνο, μειώνοντας τις πιθανότητες για οικονομική ανάκαμψη μετά τα στοιχεία της προηγούμενης περιόδου.
Το ενδιαφέρον για την αγορά κατοικίας παραμένει ψηλά, γεγονός που υποδηλώνει ότι μέρος της μείωσης των κατασκευών και των αδειών μπορεί να αποδοθεί στην έλλειψη εργασίας και έτοιμων οικημάτων.
Οι προσλήψεις στον τομέα εργασίας που σημαίνουν σταθερότητα στις οικονομικές απολαβές, πιθανό να δώσουν μια ώθηση στις αγορές κατοικίας τους επόμενους μήνες, αναστρέφοντας το κλίμα στον τομέα των κατασκευών.
Οι μονοκατοικίες αυξήθηκαν κατά 0,4% σε 835.000 από 832.000 τον προηγούμενο μήνα.
Οι εργασίες σε πολυκατοικίες, όπως διαμερίσματα και οικισμούς, έπεσαν σε ετήσιο ρυθμό 337.000.
Οι βορειοανατολικές και νότιες περιοχές σημείωσαν πτώση στα στοιχεί τους, ενώ οι Midwest και West έδειξαν κέρδη.
Οι βορειοανατολικές περιοχές ήταν στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2015.
Η έκθεση περιλαμβάνει εκθέσεις από το Γραφείο Απογραφής, Στέγασης και Αστικής Ανάπτυξης στην Ουάσινγκτον από τον Ιανουάριο του 2015.
Ωστόσο, αισιόδοξα ήταν τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή, η οποία κατέγραψε μηνιαία αύξηση 1% τον Απρίλιο 2017, μία επίδοση που, αν και οριακή, είναι η καλύτερη από την Φεβρουάριο του 2014.
Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα (16 Μαϊου 2017), η συνολική παραγωγή στον εγχώριο κλάδο μεταποίησης αυξήθηκε κατά το ίδιο ποσοστό (στο +2,2% σε ετήσια βάση), με τους επιμέρους δείκτες για την εξόρυξη και τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας να μεγενθύνονται κατά 1,2% και 0,7%.
Η αξιοποίηση της παραγωγικής ικανότητας για τον βιομηχανικό κλάδο, αυξήθηκε κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες τον Απρίλιο, σε 76,7%, ποσοστό που είναι 3,2% χαμηλότερο από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο (1972-2016).

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS