Σχηματίστηκε η ντεμί κυβέρνηση με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ - Αύριο η σύνθεση του υπουργικού - Σαμαράς: Σκληρή δουλειά για χειροπιαστή ελπίδα - Με εξωκοινοβουλευτικούς το ΠΑΣΟΚ - Μόνο ψήφος εμπιστοσύνης από ΔΗΜΑΡ - Ο Ράπανος (ΕΤΕ) νέος Υπουργός Οικονομικών

Σχηματίστηκε η ντεμί κυβέρνηση με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ - Αύριο η σύνθεση του υπουργικού - Σαμαράς: Σκληρή δουλειά για χειροπιαστή ελπίδα - Με εξωκοινοβουλευτικούς το ΠΑΣΟΚ - Μόνο ψήφος εμπιστοσύνης από ΔΗΜΑΡ - Ο Ράπανος (ΕΤΕ) νέος Υπουργός Οικονομικών
(upd17)Σχηματίστηκε μετά από δύο ημέρες διαβουλεύσεων η κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας της Ελλάδας, από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ και με πρωθυπουργό τον Α. Σαμαρά. Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης θα ανακοινωθεί το πρωί της Πέμπτης, ενώ θα ακολουθήσει η ορκωμοσία του νέου κυβεερνητικού σχήματος.
Οι βασικές διαπραγματευτικές θέσεις της Ελλάδας, ενόψει του κρίσιμου αυριανού Eurogroup, συμφωνήθηκαν στη διάρκεια σύσκεψης στη Βουλή, στην οποία συμμετείχαν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, Σαμαράς (ΝΔ), Βενιζέλος (ΠΑΣΟΚ) και Κουβέλης (ΔΗΜΑΡ), παρουσία των κ.κ. Γ. Ζανιά και Β. Ράπανου, ο οποίος θα είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών. Την Ελλάδα στο Eurogroup θα εκπροσωπήσει ο Γ. Ζανιάς.
Συγκλίσεις, διαφωνίες και εκκρεμότητες στο προγραμματικό πλαίσιο
Στελέχη που διαπραγματεύονται το προγραμματικό πλαίσιο διευκρινίζουν ότι υπάρχει σύμπτωση στα θεσμικά, με εξαίρεση την αλλαγή του εκλογικού νόμου, στη μη περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων ενώ παραμένουν οι διαφορετικές θέσεις των τριών κομμάτων για το μεταναστευτικό.
Όπως αναφέρουν στελέχη των τριών κομμάτων που μετέχουν στις συζητήσεις, έχει σημειωθεί πρόοδος καθώς και τα τρία κόμματα συμπίπτουν σε αρκετά κεφάλαια, αν και εξακολουθούν να υφίστανται σημαντικές εκκρεμότητες.
Πρόθεση όλων των πλευρών είναι να διαμορφωθεί το συντομότερο δυνατόν ένα κείμενο αρχών, το οποίο θα τεθεί προς έγκριση στους αρχηγούς των τριών κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση και θα περιλαμβάνει κεφάλαια τα οποία αφορούν:
-Το εύρος του κυβερνητικού έργου.
-Τη διάρκεια της κυβέρνησης (η ΝΔ φέρεται να επιθυμεί τετραετία, ενώ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θητεία μέχρι τις ευρωεκλογές τον Ιούνιο 2014).
-Την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και των στόχων της κυβέρνησης.
-Τον τρόπο λειτουργίας.
Σύγκλιση απόψεων διαπιστώνεται και στη μη περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων και στην επαναφορά της μετενέργειας (από τον Σεπτέμβριο, για διαπραγματευτικούς λόγους φαίνεται να επιθυμεί η ΝΔ), στην άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, και, κατ αρχήν, σε ιδιωτικοποιήσεις, αλλά με αντιρρήσεις της ΔΗΜΑΡ για μη δημόσιο χαρακτήρα των Δημοσίων Επιχειρήσεων.
Πάντως, παραμένουν οι διαφορετικές θέσεις των τριών κομμάτων για το μεταναστευτικό και δεν έχουν συζητηθεί ακόμη τα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Αντ. Σαμαράς: Σκληρή δουλειά για να δώσουμε χειροπιαστή ελπίδα στο λαό

"Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να βγούμε από την κρίση", δήλωσε αμέσως μετά την ορκωμοσία του ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αντ. Σαμαράς.
"Θα ζητήσω αύριο από τη νέα κυβέρνηση σκληρή δουλειά για να δώσουμε χειροπιαστή ελπίδα στο λαό", σημείωσε.

Ποιοι υπουργοποιούνται
Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν, τόσο ο κ. Σαμαράς όσο και ο κ. Βενιζέλος φέρεται ότι πρότειναν τον κ. Βασίλη Ράπανο για τη θέση του υπουργού Οικονομικών. Στην πρόταση αυτή φαίνεται ότι ούτε ο κ. Φ. Κουβέλης, θα διατυπώσει αντιρρήσεις για την τοποθέτηση του προέδρου της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του www.bankingnews.gr ο κ. Ράπανος είπε "ναι" στην πρόταση να αναλάβει το νευραλγικό υπουργείο Οικονομικών.
Τα περισσότερα πρόσωπα που θα συνθέσουν το κυβερνητικό σχήμα θα προέλθουν κατά πλειονότητα από το πρώτο κόμμα, τη Νέα Δημοκρατία.
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος φαίνεται ότι θα λάβει καίρια θέση στο σχήμα. Το όνομά του ακούγεται για τα υπουργεία Εξωτερικών ή Άμυνας.
Κωστής Χατζηδάκης (πιθανότατα για το υπουργείο Δημοσίων Έργων), Κυριάκος Μητσοτάκης (πιθανότατα για το υπουργείο Περιβάλλοντος), Χρήστος Σταϊκούρας (αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας) θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Για το υπουργείο Ανάπτυξης ακούγεται το όνομα του Γ. Στουρνάρα, ενώ για το υπουργείο Παιδείας ακούγεται το όνομα του Κ. Αρβανιτόπουλου.
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης προορίζεται για την ανάληψη της προεδρείας της Βουλής, ενώ στο υπουργείο Εσωτερικών πιθανότατα θα παραμείνει ο μέχρι πρότινος υπηρεσιακός υπουργός, Αντ. Μανιτάκης.
Ήδη έχει ακουστεί το όνομα του κ. Κ. Τζαβάρα για τη θέση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Μάλιστα δεν αποκλείεται να υπάρξει μετονομασία του υπουργείου.
Ο Δ. Σταμάτης φαίνεται ότι αναλαμβάνει υπουργός Επικρατείας. Για τη θέση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας προορίζεται ο Αλ. Τουρκολιάς, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας.
Για το υπουργείο Υγείας υποψήφιος είναι ο καθηγητής Χ. Στεφανάδης.
Υπουργός Δικαιοσύνης ο Αντώνης Ρουπακιώτης.
Κυβερνητικός εκπρόσωπος αναλαμβάνει ο μέχρι πρότινος εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Μιχελάκης.
Πρόβλημα υπάρχει, σύμφωνα με πληροφορίες, στο πρόσωπο που θα αναλάβει υπουργός Εργασίας.

ΣΥΡΙΖΑ: Στο έδαφος της συνέχισης των μνημονιακών πολιτικών η νέα κυβέρνηση

Πρόκειται για μια κυβέρνηση με σαφή συντηρητικά πολιτικά χαρακτηριστικά με κορμό τις δυνάμεις που ευθύνονται για την υπηρέτηση των πιο ακραίων αντικοινωνικών νεοφιλελεύθερων πολιτικών που γνώρισε ο τόπος τις τελευταίες δεκαετίες.
Οι πολιτικοί συσχετισμοί εντός της κυβέρνησης δεν πείθουν ότι είναι ικανή και διατεθειμένη να αγωνισθεί για μια ουσιαστική επαναδιαπραγμάτευση των όρων της δανειακής σύμβασης, καθώς επίσης ότι προτίθεται να αμφισβητήσει τις κυρίαρχες νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας εντός της Ευρώπης διεκδικώντας μια νέα αρχιτεκτονική της.
Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ θα αγωνισθεί από τη θέση της υπεύθυνης μαχητικής αντιπολίτευσης με συνέπεια στα όσα είχε υποστηρίξει προεκλογικά. Θα σταθεί στο πλάι όσων υποφέρουν από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές και θα πρωτοστατήσει στους κοινωνικούς αγώνες της επόμενης φάσης σε μια προσπάθεια να μείνει ζωντανή η ελπίδα και να ολοκληρωθεί η ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών.

Πικραμμένος προς Σαμαρά: Έχετε πολλές μάχες να δώσετε
"Κύριε πρωθυπουργέ αναλαμβάνετε τη διακυβέρνηση της χώρας σε μια δύσκολη ιστορική καμπή, έχετε πολλές μάχες να δώσετε και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό", δήλωσε ο απερχόμενος υπηρεσιακός πρωθυπουργός Π. Πικραμμένος, κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής στο Μέγαρο Μαξίμου.
"Πρέπει να φροντίσετε να δικαιωθούν οι θυσίες του ελληνικού λαού, να αποκατασταθεί η κοινωνική δικαιοσύνη, να λειτουργήσουν οι βασικές δομές του κράτους, η υγεία, η παιδεία, η ενέργεια" πρόσθεσε απευθυνόμενος στον κ. Σαμαρά.
Υπογράμμισε επίσης ότι θα πρέπει να ξαναβρεί η χώρα τη θέση που της αξίζει στην ενωμένη Ευρώπη ενώ επισήμανε την ανάγκη εθνικής συσπείρωσης. "Δεν είστε μόνος σε αυτή την προσπάθεια", σημείωσε, διαβεβαιώνοντάς τον ότι θα έχει τη "βοήθεια όλων".
Από την πλευρά του, ο Αντ. Σαμαράς τόνισε ότι έχει "πλήρη επίγνωση" των κρίσιμων στιγμή που διερχεται η χώρα, αλλά και της ανάγκης να υπάρξει γρήγορα ανάκαμψη.

Έλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο Αντ. Σαμαράς - Παπούλιας: Καλή δύναμη και καλή επιτυχία
Φτάνοντας στο προεδρικό Μέγαρο ο Αντ. Σαμαράς είχε τον εξής διάλογο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας:
Παπούλιας: Τι απέδωσε ο μαραθώνιος;
Σαμαράς: Ο μαραθώνιος απέδωσε τη δεδηλωμένη για μια μακρόπνοη κυβέρνηση, η οποία θα δώσει σταθερότητα και ελπίδα στον τόπο.
Παπούλιας: Καλή επιτυχία. Τα προβλήματα που έχει η χώρα είναι πολλά και δύσκολα.

Επαναδιαπραγμάτευση μνημονίου και ντεμί λύσεις

Οι βασικοί στόχοι της επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του Μνημονίου και της αποτροπής της χρεοκοπίας της χώρας φαίνεται ότι μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα για τα δύο κόμματα που θα στηρίξουν την κυβέρνηση Σαμαρά, καθώς η συμμετοχή τους περιορίζεται σε... εξωκοινοβουλευτικούς για το ΠΑΣΟΚ και στην... ψήφο εμπιστοσύνης για τη ΔΗΜΑΡ.  Ίσως το πολιτικό κόστος μπήκε πρώτο στις προτεραιότητες και τις σκοπιμότητες σε ακόμη μία προσπάθεια δημιουργίας κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, με τις μεσοβέζικες, ή αλλιώς... ντεμί λύσεις, να προτιμώνται, σε αντίθεση με επιλογές που θα βγάλουν τη χώρα από το αδιέξοδο. Φαίνεται ότι ο στόχος της αποτροπής της χρεοκοπίας υποβαθμίστηκε μπροστά σε αυτόν της διαχείρισης της κατάστασης που θα φέρουν τα σκληρά μέτρα του Ιουνίου.
Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνουν 162 έδρες ή το 41,94% του εκλογικού σώματος. Η συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στο κυβερνητικό σχήμα αυξάνει τις έδρες της κυβέρνησης στις 179 και στο 48,2%, ποσοστό που δίνει και την απαραίτητη κοινωνική νομιμοποίηση.

Βενιζέλος: Έχουμε κυβέρνηση
Μετά τη συνάντηση του με τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντ. Σαμαρά, ο κ. Ευ. Βενιζέλος δήλωσε:
Τα επιτελεία των τριών κομμάτων εργάζονται πάνω στη σύνταξη του κειμένου στο οποίο θα συμφωνήσουν για το σχηματισμό κυβέρνησης. Το σημαντικότερο είναι ότι έχουμε κυβέρνηση.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι τα πρόσωπα της νέας κυβέρνησης θα είναι γνωστά μέχρι το βράδυ και πρόσθεσε ότι έχουν διαμορφωθεί οι κοινοβουλευτικές προϋποθέσεις για σχηματισμό κυβέρνησης. «ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ αναλαμβάνουν αναλογικά το βάρος της εθνικής συνευθύνης για αναθεώρηση της σύμβασης. Άλλοι δυστυχώς αρνήθηκαν» σημείωσε.
«Το κρισιμότερο από όλα τα θέματα είναι η συγκρότηση, λειτουργία και επιτυχία της εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης όπου ο ρόλος των αρχηγών των κομμάτων είναι κρίσιμος. Είναι κρίμα που αρνείται ο ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει τη χώρα.
Άλλοι αρνήθηκαν να μετάσχουν στην προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής νεότητας.

ΔΗΜΑΡ: Θα δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση
Μετά τη συνάντηση του Φ. Κουβέλη με τον Αντ. Σαμαρά, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δήλωσε:
Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ με πολύ μεγάλη πλειοψηφία θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση στην οποία θα συγκροτηθεί.
Αυτήν την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η κατάρτιση των αρχών της προγραμματικής συμφωνίας με τη Δημοκρατική Αριστερά να επιμένει στο αίτημα της να συμπεριληφθεί η άρση των μέτρων που έχουν ματώσει την ελληνική κοινωνία.
Πρέπει στην Ελλάδα να ασκηθεί η πολιτική που θα την βγάλει από το αδιέξοδο. Θέλω να πιστεύω ότι μέχρι το βράδυ θα έχει ολοκληρωθεί η διαμόρφωση των δεσμεύσεων που θα συμφωνηθούν για τον σχηματισμό της κυβέρνησης. Οι διαδικασίες επιταχύνονται.

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη Βενιζέλου - βουλευτών ΠΑΣΟΚ... εκρηκτική η κατάσταση...
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ αποφάσισε στη σημερινή της σύσκεψη να στηρίξει την κυβέρνηση, χωρίς δικούς του εκπροσώπους, αλλά με πρόσωπα τα οποία έχουν πολιτικό περιεχόμενο και επάρκεια, πρόσωπα πολιτικά που προέρχονται από την περιφέρεια.
Την ίδια ώρα, διαστάσεις φαίνεται ότι παίρνει η σύγκρουση των κορυφαίων στελεχών του ΠαΣοΚ με τον κ. Ευ. Βενιζέλο, αναφορικά με τη συμμετοχή ή μη κορυφαίων στελεχών του Κινήματος στη νέα κυβέρνηση.
Μετά την ένταση που επικράτησε στην απογευματινή σύσκεψη της Τρίτης, αυτή επαναλήφθηκε σήμερα το πρωί, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να επιμένει στην άποψή του ότι οι κορυφαίοι δεν θα πρέπει να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Οι κ.κ. Ανδρέας Λοβέρδος, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Πέτρος Ευθυμίου διαφώνησαν με την άποψη του κ. Βενιζέλου, απειλώντας να προκαλέσουν ακόμα και κώλυμα στο σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.
Κατά τις πληροφορίες, στη διάρκεια της συνεδρίασης της γραμματείας του κόμματος το απόγευμα της Τρίτης κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ φέρεται να δήλωσαν πως "ψήφο εμπιστοσύνης σε Μαραβέγιες και Ζαννιάδες δεν δίνουμε", εξηγώντας ότι μια κυβέρνηση με αυτή τη σύνθεση θα είναι ευάλωτη. Φέρεται για άποψη που εξέφρασαν κορυφαία στελέχη του κόμματος, όπως οι Α. Λοβέρδος, Μ. Χρυσοχοΐδης, Π. Ευθυμίου. Παρόμοια άποψη έχει εκφράσει πρόσφατα και η Άννα Διαμαντοπούλου.
Μάλιστα ο κ. Χρυσοχοϊδης σε δηλώσεις του το βράδυ της Τρίτης υποστήριξε πως το ΠΑΣΟΚ πρέπει να μετάσχει στην κυβέρνηση συνεργασίας "με τα καλύτερα στελέχη του".

Το εκλογικό αποτέλεσμα της 17ης Ιουνίου

Στο 100% της Επικράτειας
Νέα Δημοκρατία 29,66% 129 έδρες
ΣΥΡΙΖΑ 26,89% 71 έδρες
ΠΑΣΟΚ 12,28% 33 έδρες
Ανεξάρτητοι Έλληνες 7,51% 20 έδρες
Χρυσή Αυγή 6,92% 18 έδρες
Δημ.Αρ. 6,26% 17 εδρες
ΚΚΕ 4,5% 12 έδρες
Εκτός Βουλής κόμματα 5,98%


Τα ποσοστά των κομμάτων στις εκλογές της 6ης Μαΐου

Εκλογές 6ης Μαΐου
Νέα Δημοκρατία 18,85%
ΣΥΡΙΖΑ 16,78%
ΠΑΣΟΚ 13,18%
Ανεξάρτητοι Έλληνες 10,60%
ΚΚΕ 8,48%
Χρυσή Αυγή
6,97%
Δημ.Αρ. 6,11%
Δημιουργία Ξανά - Δράση 2,15%
ΛΑΟΣ 2,90%
Οικ. Πράσινοι 2,93%
ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,19%


Graphic

www.bankingnews.gr

Πέτρος Λεωτσάκος

BREAKING NEWS