Τελευταία Νέα
Bank Insider

Γιατί είναι επαρκή τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδος έως τον Δεκέμβριο; Στις έκτακτες εισφορές στηρίζεται το δημόσιο

   Γιατί είναι επαρκή τα  ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδος έως τον Δεκέμβριο; Στις έκτακτες εισφορές στηρίζεται το δημόσιο
«Ανάσα» στα ταμειακά διαθέσιμα έδωσαν οι εισπράξεις από τις έκτακτες εισφορές  και τους άλλους έκτακτους φόρους  που εισέπραξε τον προηγούμενο μήνα το υπουργείο Οικονομικών.
Πλέον τα ταμειακά διαθέσιμα στο Δημόσιο για την πληρωμή μισθών και συντάξεων επαρκούν μέχρι και τον Δεκέμβριο αντί  μέχρι τα μέσα Νοεμβίου που είχε υπολογίσει αρχικά η κυβέρνηση.

Στην ενίσχυση της ταμειακής ρευστότητας του Δημοσίου βοήθησε και η αναστολή οποιουδήποτε εντάλματος πληρωμής από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου , σύμφωνα με πληροφορίες, δεν  εγκρίνουν καμία απόφαση πληρωμής καθώς αυτό που προέχει είναι να υπάρχει ρευστό στα ταμεία του δημοσίου.
Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις πνίγουν ασφυκτικά την κυβέρνηση μετά και την αμφισβητούμενη εκταμίευση της έκτης δόσης των 8 δις. ευρώ από την τρόικα, καθώς έχει μπροστά της την πληρωμή μισθών και συντάξεων.
Αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών σημείωνε ότι αυτό που προέχει είναι να εξασφαλιστεί το απαιτούμενο ρευστό μέχρι και την ολοκλήρωση των πολιτικών διεργασιών, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε μισθούς και συντάξεις και τυχόν λήξεις ομολόγων μέσα στο Δεκέμβριο.
Στο υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να επικρατεί αναβρασμός, καθώς πιέζει ο χρόνος και για την σύνταξη του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού, το οποίο δεν αποκλείεται να κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη ή το αργότερο τη μεθεπόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, το οικονομικό επιτελείο φαίνεται να υιοθετεί την άποψη της τρόικας, όπως αποτυπώνεται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπή ως προς το έλλειμμα και να εκτιμά πως για φέτος θα κλείσει στο 8,8% με 9%έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 8,5%.
Ουσιαστικά το έλλειμμα κλείνει μεταξύ19,1 δις. και 19,6 δις. ευρώ, καθώς το ΑΕΠ μειώνεται στα 218 δις. ευρώ και του χρόνου ακόμα περισσότερο στα 212,6 δις. ευρώ. Δηλαδή, η ύφεση από το 5,5% φέτος παραμένει βαθειά στο 2,8% του χρόνου.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.g

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης